FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:31:24 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery dla mojej klaczy  (Przeczytany 73137 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Luizjana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #90 : Styczeñ 02, 2010, 19:09:17 »

Wymienione wy¿ej konie ( bo s± tam jednocze¶nie ogiery i wa³achy) to zachowane linie znanych przodków z najstarszych stad i stadnin koni w Polsce, których pañstwa konie maj± równie¿ w swoich rodowodach. Bynajmniej mój poprzedni post nie wykazywa³ jakoby obrony przed "atakami" na SK czy SO czy ofensywy. Wiem ¿e nie by³o to pañstwa celem. Zawsze rozwa¿am mo¿liwo¶æ konstruktywnego dialogu. Je¿eli jednak mo¿ecie spojrzeæ na nie nie jako reproduktory, czy sportowców o wybitnych lub mniej wybitnych osi±gach, ale jako na zwierzêta, to proszê wykazaæ trochê dobrej woli i nie traktowaæ tych koni o "znikomym wp³ywie na polsk± hodowlê " w kategoriach przedmiotowych.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #91 : Styczeñ 02, 2010, 19:21:21 »

w takim razie to chyba nie ten dzia³ bardziej mo¿e ten: http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?board=6.0 ?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #92 : Styczeñ 06, 2010, 11:41:39 »

Nikt nie traktuje tych zwierzat w kategoriach przedmiotowych. Smiesznie brzmia jedynie slowa o ich "waznosci" dla polskiej hodowli.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #93 : Styczeñ 07, 2010, 15:42:52 »

Wracaj±c do tematu
Ku pokrzepieniu
Jest w Walewicach klacz o imieniu £oza po Czynel xx - paskuda okropna, krzywa itp . co jednak nie przeszkadza³o jej wydaæ na ¶wiat £zê , £owcê,  , £owiczankê 
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #94 : Styczeñ 07, 2010, 16:47:51 »

Patrzymy na zachód, wzdychamy i ... dupa, . jak mawia³ ¶p koniuszy z Mosznej(jeden z kilku) jak nie ma do³u to i ogier p...a. selekcja na klacze powinna i¶æ, na u¿ytkowo¶æ te¿. Moim zdaniem koby³y bez próby dzielno¶ci nie powinny do rozrodu wchodziæ, oprócz eksterieru. A generalnie klacz ¿eby licencje dostaæ musi byæ za¼rebiona, a powinna przed za¼rebieniem do licencji i¶æ po po ch.j pad³o mno¿yæ (w wielu przypadkach). Zachód hodowlê opar³ na selekcji klaczy
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #95 : Styczeñ 07, 2010, 17:35:01 »

Proby dzielnosci sa, ale brakuje na nich wiekszego roznicowania ocen, 90% klaczy konczy z ocena dobra. Z tego co widzialem, to wsrod nich sa naprawde fajne kobyly, a sa tez takie bardziej lachowate.

Nakazami i zakazami wiele nie zwojujemy, hodowcy musza zrozumiec i chciec w selekcji uczestniczyc. Powoli tak sie dzieje, ale potrzeba czasu, wciaz wiele osob kryje dla samego faktu pokrycia, bo jest klacz to trzeba kryc. Czerwony przecial tradycje i zniszczyl know-how prywatnej hodowli w Polsce. Musimy niestety przeczekac kolejne 20 lat, zeby wszystko wrocilo na wlasciwe tory.

A co mozemy zrobic to sie edukowac, nie obrazac i wymieniac pogladami.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #96 : Styczeñ 07, 2010, 17:36:12 »

Z innej paki... Ale na temat!!!
Nie dziwi Was i Wam nie przeszkadza, ¿e nie ma jeszcze list ogierów, które bêd± dostêpne do krycia. Ka¿dy z postêpowych i chc±cych co¶ osi±gn±æ hodowców... chcia³by uzyskaæ wszelkich informacji na temat ogierów, jakie wyniki osi±gnê³o ich potomstwo, gdzie który ogier bêdzie sta³. Moim zdaniem PZHK ju¿ od 1 stycznia powinien wystawiæ listê dostêpnych ogierów do krycia!
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #97 : Styczeñ 07, 2010, 18:31:22 »

Wystawi w kwietniu, bêdzie niekompletna, informacje o w³a¶cicielach, dzier¿awcach nieaktualne i napisz± jeszcze, ¿e lista jest w trakcie kompletowania, po czym nigdy ju¿ jej nie zaktualizuj±. To jest wariant optymistyczny. W pesymistycznym ¿adnej listy nie bêdzie.

Ale to pó³ biedy, te informacje mo¿na jako¶ zdobyæ. Nie dziwi was, ¿e nie ma na stronie od roku programu hodowlanego? Jak ja mam hodowaæ jak nie wiem co i jak, jaki jest na dzisiaj cel i wymagania?   Chichot

A tak ju¿ na powa¿nie pisz±c, to ta sprawa jest ró¿nie rozwi±zywana na zachodzie, w zwi±zku holsztyñskim to zwi±zek prowadzi ³adn± stronê z mini-portretami ogierów i linkami do dysponentów nasienia. W innych zwi±zkach chyba raczej obowi±zek informacji i promocji spoczywa raczej na w³a¶cicielach.
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #98 : Styczeñ 07, 2010, 19:04:08 »

masz racjê.. ja tam ¿adnym hodowc± nie jestem ani przez H ani h, ot mam koby³ê to próbujê za¼rebic.. ale chcia³abym sobie jakos rozplanowac wszystko, sprawdzic gdzie który, jak dostêpny.. niestety wiêkszo¶c prywaciarzy pracuje zeby miec z czego ten "super dochodowy interes koñski" utrzymac i rownie¿ o takich rzeczach jak czas musi pomy¶lec... a tak mogê sobie planowac ¿e u¿yjê X czy Y a oka¿e siê ¿e on a koñcu ¶wiata i ani nikt koby³y tam nie zawiezie ani po nasienie jechac czasu nie bêdzie bo doba nieustanie ma tylko 24h 
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #99 : Styczeñ 08, 2010, 12:27:00 »

Nasz Zwi±zek wydaje katalog ogierów ( wiêkszo¶æ ze zdjêciami )  wszystkich ras do nabycia za 10 z³ w biurze. Nie wiem czy jest ju¿ na 2010 rok , ale zazwyczaj wiêkszych zmian nie ma.
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #100 : Styczeñ 08, 2010, 17:27:03 »

27 stycznia jest zebranie ogierników i cz³onków £ódzkiego Terenowego Ko³a, a na te zebrania zazwyczaj ju¿ jest katalog. Katalog naszego OZHK jest dostêpny równie¿ na stronie
www.ozhk-lodz.pl
Ela Rapta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 5

« Odpowiedz #101 : Styczeñ 11, 2010, 19:19:39 »

Czy kto¶ z Was mo¿e mi doradziæ jakim ogierem pokryæ swoj± klacz? Nie jest to rasa ma³opolska. To sp z mocn± i masywn± budow± w typie ¶l±zaka. Jest forum o koniach ¶l±skich ale tam od dawna nic siê nie dzieje a ja za bardzo siê nie znam. Chcia³abym zdecydowanie ¼rebaka o l¿ejszej i drobniejszej budowie ni¿ moja klacz. Je¶li jest to mo¿liwe to wstawie foty klaczy.

To link do rodziców mojej klaczy:
http://hipologia.pl/viewtopic.php?f=3&t=152&st=0&sk=t&sd=a&start=555
(nalezy zej¶c ni¿ej do nicku Ela Rapta)

tu jest link do zdjêæ mojej klaczy:
http://hipologia.pl/viewtopic.php?f=3&t=152&st=0&sk=t&sd=a&start=540
(te¿ nalezy zej¶æ ni¿ej)

pozdrawiam
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #102 : Styczeñ 11, 2010, 21:35:59 »

Ewa powiedz po co Ci ¼rebak??? Mo¿e nikt nie opowiada, bo uwa¿a, ¿e krycie tej klaczy jest bez sensu??? Jej rodowód to misz- masz.... Dopiero co na którym¶ temacie mówi³a¶, ¿e chcesz kupiæ ¼rebaka za 1800z³ i uwa¿asz, ¿e to za du¿o. My¶lisz, ¿e wyjdzie Ci to taniej???
Ela Rapta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 5

« Odpowiedz #103 : Styczeñ 11, 2010, 22:27:24 »

Pisa³am, ¿e jadê ogladaæ ¼rebaka bo jestem na kupnie i potrzebna mi by³a ocena tego ¼rebaka. A drugi koñ potrzebny jest aby moja klacz mia³a towarzystwo bo jest sama i nie ma kontaktu z innymi koñmi. Co do ceny to nigdzie nie pisa³am, ¿e to du¿o a raczej ¿e chcê zbijaæ cenê bo pisa³o ¿e do negocjacji. Po obejrzeniu ¼rebaka zrezygnowa³am z zakupu. ¬rebiê ma jeleni± szyjê, miêkkie pêciny i s³abo zwi±zny grzbiet. Na zdjêciach wyglada³a du¿o korzystniej ni¿ w rzeczywisto¶ci.

Co do mojej klaczy to wiem co mam i wcale mi to nie przeszkadza. Jej ¼rebak i tak pozostanie u mnie podobnie jak moja klacz. Nie zalezy mi na otrzymaniu konia "z górnej pó³ki" tylko l¿ejszego je¶li chodzi o budowê. Zapyta³am grzecznie o poradê i nic wiecej. A to czy jest sens kryæ czy nie to pozwól, ¿e sama zadecydujê.

Oczywi¶cie nie przeszkadza mi brak odpowiedzi bo nie pierwszy raz kto¶ ocenia mojego konia tak a nie inaczej. To ¿e nie ma³opolak to nie znaczy, ¿e nie koñ i nale¿y go przekre¶liæ bo urodzi³ sie jako sp i nie ma takiej urody jak ma³opolak i s³ynnych rodziców i rodowodu.... i nawet nie przys³uguje jej krycie ( postaram siê aby to nie by³ ogier ma³opolski aby kogos nie uraziæ, ¿e "taki ogier" a kry³ takie co¶    

W ka¿dym razie dziêkujê, ¿e odpowiedzia³a¶. Pozdrawiam
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #104 : Styczeñ 12, 2010, 10:07:53 »

To ¿e nie ma³opolak to nie znaczy, ¿e nie koñ i nale¿y go przekre¶liæ bo urodzi³ sie jako sp i nie ma takiej urody jak ma³opolak i s³ynnych rodziców i rodowodu.... i nawet nie przys³uguje jej krycie ( postaram siê aby to nie by³ ogier ma³opolski aby kogos nie uraziæ, ¿e "taki ogier" a kry³ takie co¶   

W ka¿dym razie dziêkujê, ¿e odpowiedzia³a¶. Pozdrawiam

Nikt nie mówi, ¿e skoro nie ma³opolak to jest be. Trafi³a¶ na forum o rasie koni ma³opolskich wiêc o takich siê tu rozmawia. To, ¿e siê urodzi³a Twoja koby³a jako sp, to nie Twoja wina tylko ewentualnie "hodowcy" który byæ mo¿e wychodzi³ z za³o¿enia, ¿e skoro jest koby³a to trzeba j± pokryæ...
Kryæ mo¿esz jakim ogierem Ci siê podoba.. kwestia pieniêdzy... nic innego ni¿ sp ju¿ i tak nie wyjdzie... Nikogo z nas nie bêdzie obchodzi³o czy to ma³opolski ogier, ka¿dy w³a¶ciciel ogiera czy dzier¿awca ma prawo kryæ klacze które sie zg³osz±..ale ma te¿ prawo odmówiæ krycia...

Twoja koby³a ma sporo ¶l±zaka... ja bym pomy¶la³a o xx, w Ksi±¿u mo¿esz obejrzeæ sporo ¶l z domieszkami xx i my¶lê ¿e ciekawie to wygl±da...

ew. zastanów siê nad kupnem konia... mo¿e kilkuletniego... mo¿e bêdzie to dla Ciebie lepsze rozwi±zanie...

powodzenia
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: