FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:37:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na rok 2008  (Przeczytany 13119 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« : Marzec 22, 2008, 22:45:18 »

Jakie ogiery polecacie, z jakich macie zamiar skorzystaæ w tym sezonie ?
Które ogiery przypuszczalnie mog± mieæ najwiêksze wziêcie ?
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2008, 23:22:30 »

Ja w tym roku korzystam z dwóch ogierów:
Frazes 1999 (Sebastian - Fryga / Judex [xx])
do klaczy:
- Dara 1999 (Fez [oo] - Duma / Dukat)
- Duma 1993 (Dukat - Bakalia / Campetot) - chocia¿ do tej klaczy jeszcze nie jestem pewna akurat tego ogiera (w grê wchodzi jeszcze Saganek / Sajan)

Huzar 2004 (Jalienny - Huanita / Toledo [xx])
do klaczy:
- Emi 2004 (Hebab - Emka / Cynik [xx])
- Chaberka 2001 (Avangard [oo] - Chmurka [xx] / Special Power [xx])

Ciekawa jestem opinii na temat ogierów Saganek (Sajan - Maria / Deficyt), Hutor (First Des Termes - Haduda / Hippies) i Diabe³ek (Grey - Diablotka / Hippies).

Polecam Kryma (Emir - Krymka / Berberys), w przypadku moich klaczy uwa¿am, ¿e dobrze zapowiada siê w po³±czeniu z klaczami o rodowodzie ochabskim, ochabsko-walewickim (Duma = Dukat - Bakalia / Campetot), chocia¿ z kl. Dara (Fez [oo] - Duma / Dukat) da³ bardzo obiecuj±c±, ¶wietnie ruszaj±c± siê klaczkê.
Dobrym ogierem jest równie¿ Banita (Arcus [xx] - Banicja / £owicz), ale do klaczy o bardzo dobrym ruchu (u mnie by³ u¿yty na jednej klaczy - Dara i da³ ca³kiem obiecuj±cego ogierka, który jednak ruchem nie zachwyca mimo, ¿e klacz ruch ma ca³kiem niez³y).
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2008, 23:54:38 »

Mo¶ci Wachmistrzu oczywi¶cie ¿e Heban Heban i jeszcze raz Heban

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2008, 13:13:20 »

a ja kryje Greyem , mam go prawie w domu wiêc dziadka wykorzystam do wszelakich po³±czeñ , od xx do czysto ma³opolskich , jedn± z racji córowania podsy³am pod Dreska ... znam kilka koni po tym ogierze , zwyciêzce zak³adu w tamtym roku dla ma³opolaków - Faworyta (lepszej reklamy chyba nie trzeba) oraz mój wymys³ krzy¿ówki , koby³a która w tym roku by³a 3 na zak³adzie tylko z tego powodu i¿ by³a rok starsza ni¿ reszta stawki i ujêto jej 5% pkt , no i jakby to wygl±da³o , gdyby znowu prywatna koby³a utar³a nosa stadninowym?  sama te¿ posiadam ma³opolkê , mojej hodowli w³a¶nie po Greyu , choæ nie dotacyjn± bo z matki xx ...
jakie potomstwo zostawia Grey ? wystarczy pojechac do Lisek i siê przekonaæ co zdzia³a³ na tamtejszych koby³ach , z Kalnikowa te¿ jest w polsce wiele niez³ych dzieci ...
jedno jest pewne , u tych koni które znam , wystepuje super charakter , chêæ do wspólpracy i dobry ruch po³aczony ze skocznosci± , pozdrawiam wszystkich , którym dane jest mieæ Greykowe dzieci ...

Estera , by³a 3 w ZT w Bogus³awicach (1.03.2008) z not± 65,7 po odjeciu 5% - 62,4 ... i gdyby nie dolew Motevideo KWPN by³aby czysta ma³opolk± ...
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2008, 18:34:34 »

m.indira, czy moglabys zrobiæ jakies zdjêcia Greya i wrzuciæ ?
a moze masz jakies gotowe zrobione ?
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2008, 18:45:36 »

montana mam dziadka na wielu  fotkach
og Grey 1984

u mnie w stajni gdzie sobie biega po piaseczku , panieruj±c sie uparcie ...

no i kto powie ¿e ma ju¿ 24 lata? 
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2008, 18:55:08 »

wow, super wygl±da !
( no wlasnie tak my¶le, ze on idealnie nam pasuje do tematu o seniorach i by³by tam chyba najstarszym ma³opolskim ogierem )
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2008, 14:41:51 »

ja jestem wielk± fank± Greya i jego potomstwa - chcia³abym kiedy¶ wej¶æ w posiadanie jakiej¶ jego córy...
A Grey zupe³nie na swoje lata nie wygl±da nie widzia³am go na ¿ywo ale prezentuje siê piêknie dziadek na zdjêciach
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2008, 15:06:51 »

Polecam Saganka, zarówno dla klaczy z du¿ym dolewem krwi xx i oo, z francuzami by³abym ostro¿na, obawiam siê , ¿e niestety nie poradzi sobie z ³bami po campetot i kwartet
Niestety Saganek na Mazurach, troche daleko
A to moje Saganki
http://www.hippoland-pl.com/hodowla_Ingana.html
http://www.hippoland-pl.com/hodowla_Sing_Sing.html
http://www.hippoland-pl.com/hodowla_Sukces.html
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2008, 17:53:08 »

Sing Sing ma ju¿ pare lat , dlaczego nie masz aktualnej fotki ? 
reszte koni widzia³am osobiscie na czempionacie ...

zgadzam siê z Goh± , konie po Greyu to fantastyczne oddane zwierzêta ...

jeszcze jedno , Grey przed trafieniem do obecnego ju¿ w³a¶ciciela , musia³ wiele przej¶æ , ho³ubiony w swoim stadzie , doprowadzony po uprzedniej dzier¿awie do jako takiego stanu , doczeka³ sie wreszcie najpierw dzier¿awcy , a teraz juz w³a¶ciciela , dla którego priorytetem jest by koñ mia³ jak najlepsze warunki ... gdy oglada³am go ponad rok temu , zdjecie w og³owiu , koñ mia³ otoczki oczu siwe , oraz widaæ by³o ¿e ma juz swoje lata , choæ bryka³ jak m³odziak na wybiegu , a po jakim¶ czasie siwe otoczki znikne³y , koñ sie zaokragli³ mimo i¿ za jego ¶cian± sta³y co raz to nowe koby³ki przywo¿one z rejonu do krycia , a jab³ka na b³yszcz±cej sier¶ci s± oznak± dobrego wykorzystania paszy , oraz zdrowia ... zawsze gdy przyje¿d¿a do mnie kryæ , puszczany wolno na wybieg , bryka , galopuje i widaæ w nim dawn± energiê ... dla mnie osobiscie jest to ogier idealny , niesamowicie zrównowa¿ony , pos³uszny , szanujacy cz³owieka , bardzo ostro¿ny w podejsciu do klaczy , po prostu koñ idea³ charakterem ... o jego dzielno¶ci chyba nie trzeba pisaæ ... ka¿dy kto choæ raz móg³ pog³askaæ tego konia , pobyæ z nim chwilê , wie ¿e taki koñ to marzenie ... jak to mówi obecny w³a¶ciciel , Misiu... 
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 26, 2008, 10:19:39 »

Sing Sing nie jest ju¿ moja w³asno¶ci± i dlatego nie posiadam  aktualnych zdjêæ
Ale zapewniam, ¿e jest bardzo urodziwym koniem
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #11 : Marzec 26, 2008, 11:02:11 »

Lumi- Sukcesik ¶liczny, widzia³am w którym¶ KT lub ¦K aktualne(Co?) zdjêcie.
        Je¶li chodzi o Saganka to jedyny mankament to wzrost, widzia³am go nie raz jak jeszcze Ola S³uszniak na nim startowa³a i w ¿yciu bym nie powiedzia³a, ¿e ma tylko 162.Podejrzewam ¿e dzieciaczki te¿ nie bêd± "gigantami".
Na Mazurach pierwszy Saganek urodzi³ siê i jak we¶æ gminna niesie, jest ZACNY.

m.indira-szkoda ¿e Grey tak daleko od nas...
Wygl±da piêknie-czas siê dla niego zatrzyma³.
W Liskach zostawi³ naprawdê piêkne ¼rebiêta, absolutn± moj± faworyt± jest Cajamarca-zwierzak zapieraj±cy dech...(wcielona do stada matek)
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 11:34:14 »

Z tym wzrostem to proszê nie przesadzaæ Sing Sing ma 166 cm(matka 170 ) Ingana to zaledwie 3- letnia klacz, ale latem jako 2 latka mia³a 160 cm ( matka 164 ), Sukces obecnie ma 160 cm ( matka 153 ) czyli raczej daje normalne konie nawet je¿eli ³±czy siê go z ma³ymi klaczami, oczywi¶cie bardzo wa¿ne jest równie¿ karmienie ¼rebi±t i ruch.  Z w³asnego do¶wiadczenia mogê  tylko powiedzieæ, ¿e wszystkie ¼rebaki maja bardzo dobry ruch, obszerny, elastyczny, s± suche, bardzo czêsto przekazuje ³adn± g³owê  ,  d³uga dobrze osadzona szyje i  posiadaj± dobry charakter, zdrowie no i to " co¶".
Oczywi¶cie klacze te¿ nie s± tutaj bez znaczenia.
Jak to mówi± " sroka or³a nie urodzi" lub " hoduje sie klaczami"
Z klaczami z du¿ym dolewem xx lub oo daje bardzo urodziwe , w typie , przynajmniej tak by³o u mnie. Obecnie jest sprawdzany jako reproduktor u Pana Romanowskiego ciekawa jestem jak sprawdzi siê w po³±czeniu z klaczami wlkp/trk Spoko

A je¿eli chodzi o Greya to zawsze mi sie podoba³ jego metaliczny po³ysk sier¶ci, ( ma¶æ ) który bardzo czêsto przekazuje swojemu potomstwu, to chyba taka cecha charakterystyczna. Dobrze go widzieæ w dobrej formie  Spoko
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 20:27:56 »

Ja mia³am na swoich klaczach u¿yæ Saganka, ale po d³u¿szym zastanowieniu na ten rok u¿y³am ogierów walewickich.
Ciekawa jestem, jak u saganków z ruchem?
No i dlaczego mimo, ¿e Saganek ma ju¿ swoje lata, nie zostawi³ ¿adnego ciekawszego potomstwa ani w m³p, ani w sp. G³ównie to mnie przekona³o, ¿eby na ten rok nim nie kryæ.
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #14 : Marzec 27, 2008, 09:04:53 »

O Saganku s³ysza³am, ¿e jakie¶ problemy by³y z kryciem naturalnym...Taka plotka do mnie dotar³a, ¿e nie chcia³ kryæ.
Co Lumi na to-prawda to?
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: