FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 01:41:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery na rok 2008  (Przeczytany 13577 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Wachmistrz
UÂżytkownik

« : Marzec 22, 2008, 22:45:18 »

Jakie ogiery polecacie, z jakich macie zamiar skorzystaĂŚ w tym sezonie ?
KtĂłre ogiery przypuszczalnie mogÂą mieĂŚ najwiĂŞksze wziĂŞcie ?
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2008, 23:22:30 »

Ja w tym roku korzystam z dwĂłch ogierĂłw:
Frazes 1999 (Sebastian - Fryga / Judex [xx])
do klaczy:
- Dara 1999 (Fez [oo] - Duma / Dukat)
- Duma 1993 (Dukat - Bakalia / Campetot) - chociaÂż do tej klaczy jeszcze nie jestem pewna akurat tego ogiera (w grĂŞ wchodzi jeszcze Saganek / Sajan)

Huzar 2004 (Jalienny - Huanita / Toledo [xx])
do klaczy:
- Emi 2004 (Hebab - Emka / Cynik [xx])
- Chaberka 2001 (Avangard [oo] - Chmurka [xx] / Special Power [xx])

Ciekawa jestem opinii na temat ogierĂłw Saganek (Sajan - Maria / Deficyt), Hutor (First Des Termes - Haduda / Hippies) i DiabeÂłek (Grey - Diablotka / Hippies).

Polecam Kryma (Emir - Krymka / Berberys), w przypadku moich klaczy uwa¿am, ¿e dobrze zapowiada siê w po³¹czeniu z klaczami o rodowodzie ochabskim, ochabsko-walewickim (Duma = Dukat - Bakalia / Campetot), chocia¿ z kl. Dara (Fez [oo] - Duma / Dukat) da³ bardzo obiecuj¹c¹, œwietnie ruszaj¹c¹ siê klaczkê.
Dobrym ogierem jest rĂłwnieÂż Banita (Arcus [xx] - Banicja / ÂŁowicz), ale do klaczy o bardzo dobrym ruchu (u mnie byÂł uÂżyty na jednej klaczy - Dara i daÂł caÂłkiem obiecujÂącego ogierka, ktĂłry jednak ruchem nie zachwyca mimo, Âże klacz ruch ma caÂłkiem niezÂły).
Marko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2008, 23:54:38 »

MoÂści Wachmistrzu oczywiÂście Âże Heban Heban i jeszcze raz Heban

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2008, 13:13:20 »

a ja kryje Greyem , mam go prawie w domu wiĂŞc dziadka wykorzystam do wszelakich po³¹czeĂą , od xx do czysto maÂłopolskich , jednÂą z racji cĂłrowania podsyÂłam pod Dreska ... znam kilka koni po tym ogierze , zwyciĂŞzce zakÂładu w tamtym roku dla maÂłopolakĂłw - Faworyta (lepszej reklamy chyba nie trzeba) oraz mĂłj wymysÂł krzy¿ówki , kobyÂła ktĂłra w tym roku byÂła 3 na zakÂładzie tylko z tego powodu iÂż byÂła rok starsza niÂż reszta stawki i ujĂŞto jej 5% pkt , no i jakby to wyglÂądaÂło , gdyby znowu prywatna kobyÂła utarÂła nosa stadninowym?  sama teÂż posiadam maÂłopolkĂŞ , mojej hodowli wÂłaÂśnie po Greyu , choĂŚ nie dotacyjnÂą bo z matki xx ...
jakie potomstwo zostawia Grey ? wystarczy pojechac do Lisek i siĂŞ przekonaĂŚ co zdziaÂłaÂł na tamtejszych kobyÂłach , z Kalnikowa teÂż jest w polsce wiele niezÂłych dzieci ...
jedno jest pewne , u tych koni ktĂłre znam , wystepuje super charakter , chĂŞĂŚ do wspĂłlpracy i dobry ruch poÂłaczony ze skocznosciÂą , pozdrawiam wszystkich , ktĂłrym dane jest mieĂŚ Greykowe dzieci ...

Estera , byÂła 3 w ZT w BogusÂławicach (1.03.2008) z notÂą 65,7 po odjeciu 5% - 62,4 ... i gdyby nie dolew Motevideo KWPN byÂłaby czysta maÂłopolkÂą ...
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2008, 18:34:34 »

m.indira, czy moglabys zrobiĂŚ jakies zdjĂŞcia Greya i wrzuciĂŚ ?
a moze masz jakies gotowe zrobione ?
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2008, 18:45:36 »

montana mam dziadka na wielu  fotkach
og Grey 1984

u mnie w stajni gdzie sobie biega po piaseczku , panierujÂąc sie uparcie ...

no i kto powie Âże ma juÂż 24 lata? 
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2008, 18:55:08 »

wow, super wyglÂąda !
( no wlasnie tak myÂśle, ze on idealnie nam pasuje do tematu o seniorach i byÂłby tam chyba najstarszym maÂłopolskim ogierem )
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2008, 14:41:51 »

ja jestem wielk¹ fank¹ Greya i jego potomstwa - chcia³abym kiedyœ wejœÌ w posiadanie jakiejœ jego córy...
A Grey zupeÂłnie na swoje lata nie wyglÂąda nie widziaÂłam go na Âżywo ale prezentuje siĂŞ piĂŞknie dziadek na zdjĂŞciach
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2008, 15:06:51 »

Polecam Saganka, zarĂłwno dla klaczy z duÂżym dolewem krwi xx i oo, z francuzami byÂłabym ostroÂżna, obawiam siĂŞ , Âże niestety nie poradzi sobie z Âłbami po campetot i kwartet
Niestety Saganek na Mazurach, troche daleko
A to moje Saganki
http://www.hippoland-pl.com/hodowla_Ingana.html
http://www.hippoland-pl.com/hodowla_Sing_Sing.html
http://www.hippoland-pl.com/hodowla_Sukces.html
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2008, 17:53:08 »

Sing Sing ma juÂż pare lat , dlaczego nie masz aktualnej fotki ? 
reszte koni widziaÂłam osobiscie na czempionacie ...

zgadzam siĂŞ z GohÂą , konie po Greyu to fantastyczne oddane zwierzĂŞta ...

jeszcze jedno , Grey przed trafieniem do obecnego juÂż wÂłaÂściciela , musiaÂł wiele przejœÌ , hoÂłubiony w swoim stadzie , doprowadzony po uprzedniej dzierÂżawie do jako takiego stanu , doczekaÂł sie wreszcie najpierw dzierÂżawcy , a teraz juz wÂłaÂściciela , dla ktĂłrego priorytetem jest by koĂą miaÂł jak najlepsze warunki ... gdy ogladaÂłam go ponad rok temu , zdjecie w ogÂłowiu , koĂą miaÂł otoczki oczu siwe , oraz widaĂŚ byÂło Âże ma juz swoje lata , choĂŚ brykaÂł jak mÂłodziak na wybiegu , a po jakimÂś czasie siwe otoczki znikneÂły , koĂą sie zaokragliÂł mimo iÂż za jego ÂścianÂą staÂły co raz to nowe kobyÂłki przywoÂżone z rejonu do krycia , a jabÂłka na bÂłyszczÂącej sierÂści sÂą oznakÂą dobrego wykorzystania paszy , oraz zdrowia ... zawsze gdy przyjeÂżdÂża do mnie kryĂŚ , puszczany wolno na wybieg , bryka , galopuje i widaĂŚ w nim dawnÂą energiĂŞ ... dla mnie osobiscie jest to ogier idealny , niesamowicie zrĂłwnowaÂżony , posÂłuszny , szanujacy czÂłowieka , bardzo ostroÂżny w podejsciu do klaczy , po prostu koĂą ideaÂł charakterem ... o jego dzielnoÂści chyba nie trzeba pisaĂŚ ... kaÂżdy kto choĂŚ raz mĂłgÂł pogÂłaskaĂŚ tego konia , pobyĂŚ z nim chwilĂŞ , wie Âże taki koĂą to marzenie ... jak to mĂłwi obecny wÂłaÂściciel , Misiu... 
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 26, 2008, 10:19:39 »

Sing Sing nie jest juÂż moja wÂłasnoÂściÂą i dlatego nie posiadam  aktualnych zdjĂŞĂŚ
Ale zapewniam, Âże jest bardzo urodziwym koniem
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 26, 2008, 11:02:11 »

Lumi- Sukcesik Âśliczny, widziaÂłam w ktĂłrymÂś KT lub ÂŚK aktualne(Co?) zdjĂŞcie.
        JeÂśli chodzi o Saganka to jedyny mankament to wzrost, widziaÂłam go nie raz jak jeszcze Ola SÂłuszniak na nim startowaÂła i w Âżyciu bym nie powiedziaÂła, Âże ma tylko 162.Podejrzewam Âże dzieciaczki teÂż nie bĂŞdÂą "gigantami".
Na Mazurach pierwszy Saganek urodzi³ siê i jak weœÌ gminna niesie, jest ZACNY.

m.indira-szkoda Âże Grey tak daleko od nas...
WyglÂąda piĂŞknie-czas siĂŞ dla niego zatrzymaÂł.
W Liskach zostawiÂł naprawdĂŞ piĂŞkne ÂźrebiĂŞta, absolutnÂą mojÂą faworytÂą jest Cajamarca-zwierzak zapierajÂący dech...(wcielona do stada matek)
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 26, 2008, 11:34:14 »

Z tym wzrostem to proszĂŞ nie przesadzaĂŚ Sing Sing ma 166 cm(matka 170 ) Ingana to zaledwie 3- letnia klacz, ale latem jako 2 latka miaÂła 160 cm ( matka 164 ), Sukces obecnie ma 160 cm ( matka 153 ) czyli raczej daje normalne konie nawet jeÂżeli ³¹czy siĂŞ go z maÂłymi klaczami, oczywiÂście bardzo waÂżne jest rĂłwnieÂż karmienie ÂźrebiÂąt i ruch.  Z wÂłasnego doÂświadczenia mogĂŞ  tylko powiedzieĂŚ, Âże wszystkie Âźrebaki maja bardzo dobry ruch, obszerny, elastyczny, sÂą suche, bardzo czĂŞsto przekazuje ÂładnÂą gÂłowĂŞ  ,  dÂługa dobrze osadzona szyje i  posiadajÂą dobry charakter, zdrowie no i to " coÂś".
OczywiÂście klacze teÂż nie sÂą tutaj bez znaczenia.
Jak to mĂłwiÂą " sroka orÂła nie urodzi" lub " hoduje sie klaczami"
Z klaczami z du¿ym dolewem xx lub oo daje bardzo urodziwe , w typie , przynajmniej tak by³o u mnie. Obecnie jest sprawdzany jako reproduktor u Pana Romanowskiego ciekawa jestem jak sprawdzi siê w po³¹czeniu z klaczami wlkp/trk Spoko

A jeÂżeli chodzi o Greya to zawsze mi sie podobaÂł jego metaliczny poÂłysk sierÂści, ( maœÌ ) ktĂłry bardzo czĂŞsto przekazuje swojemu potomstwu, to chyba taka cecha charakterystyczna. Dobrze go widzieĂŚ w dobrej formie  Spoko
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 26, 2008, 20:27:56 »

Ja miaÂłam na swoich klaczach uÂżyĂŚ Saganka, ale po dÂłuÂższym zastanowieniu na ten rok uÂżyÂłam ogierĂłw walewickich.
Ciekawa jestem, jak u sagankĂłw z ruchem?
No i dlaczego mimo, ¿e Saganek ma ju¿ swoje lata, nie zostawi³ ¿adnego ciekawszego potomstwa ani w m³p, ani w sp. G³ównie to mnie przekona³o, ¿eby na ten rok nim nie kryÌ.
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 27, 2008, 09:04:53 »

O Saganku sÂłyszaÂłam, Âże jakieÂś problemy byÂły z kryciem naturalnym...Taka plotka do mnie dotarÂła, Âże nie chciaÂł kryĂŚ.
Co Lumi na to-prawda to?
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: