FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 05, 2025, 08:50:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bonitacja koni maÂłopolskich  (Przeczytany 27431 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 16, 2008, 21:05:17 »

ktĂłrÂą bonitowaÂłaÂś? MatkĂŞ PolkĂŞ? jakie noty?
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 17, 2008, 16:06:11 »

Mam wielkÂą proÂśbĂŞ - poratujcie hodowlanego laika
Jak to wszystko wygl¹da od strony organizacyjnej i formalnej? Mam koby³ê zaŸrebion¹ po raz pierwszy i ... co mam z tym fantem zrobiÌ, ¿eby wszystko by³o ok?
Z powyÂższego moÂżna wysnuĂŚ wniosek, Âże nie mam o sprawie bladego pojĂŞcia - wniosek ten jest zupeÂłnie sÂłuszny, wiĂŞc proszĂŞ o wyrozumiaÂłoœÌ i pomoc! 

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 17, 2008, 16:16:06 »

Goha, MÂłoda byÂła bonitowana w grudniu, teraz przedstawiana byÂła Oregonka, jak bedziemy miec juz w rĂŞku wpis, to sie pochwalimy bonitacjÂą, narazie jeszcze czekamy, ale klacz zrobiÂła bardzo, bardzo dobre wraÂżenie : )

axo, jak Ci sie urodzi Âźrebak musisz zgÂłosiĂŚ go do opisu do paszportu w OZHK i przy od razu zgÂłosiĂŚ klacz do wpisu ( na obydwie czynnoÂści sÂą druczki, podania -dostĂŞpne w sieci, ale czasem wystarczy zadzwoniĂŚ i sie umĂłwiĂŚ )
Przyjedzie osoba z OZHK, opisze i wypunktuje Âźrebaka, zabierze Âświadectwo pokrycia konieczne do wyrobienia paszportu.
Klacz zostanie wymierzona, zbonitowana i otrzymasz póŸniej œwiadectwo wpisania klaczy do ksiêgi, pewnie razem z paszportem Ÿrebaka.
Rodzice Twojej klaczy s¹ wpisani do Ksiêgi G³ównej, wiêc Twoja te¿ trafi do G³ównej.
Ah ! jeszcze jedna waÂżna rzecz, musisz koniecznie zrobic klaczy badanie markerĂłw genetycznych, bo od zeszÂłego roku jest to wymĂłg przy wpisie do KsiÂąg.
Wiec to mozesz zrobiĂŚ nawet juz, weterynarz pobiera i opisuje prĂłbki, wysyÂłasz je do Poznania lub do Chorzelowa ( wszystko znajdziesz w necie ) pÂłacisz przelewem, oni po ok miesiÂącu przysyÂłajÂą wynik do Ciebie i drugi list do Twojego OZHK, numer badania zostanie wpisany do paszportu.
Oczywiscie jeÂśli markery okazaÂłyby sie niezgodne, nie bĂŞdzie wpisu.

www.jay.au.poznan.pl/LABORATORIUM-KONIE/

ZakÂład DoÂświadczalny Instytutu Zootechniki
ChorzelĂłw Sp. z o.o.
Laboratorium Badania Grup Krwi
39-331 ChorzelĂłw
www.zdizchorzelow.hg.pl/lab

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 17, 2008, 21:16:22 »

montana
kaÂżdy Âźrebak ? wszystkich ras ?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 17, 2008, 21:34:25 »

nie do konca rouzmiem pytanie
akurat Âźrebak axo bedzie maÂłopolski

a czy klacz jest wpisywana do KsiĂŞgi po Âźrebaku innej rasy ? tak
moja Emetytka miala jednego Âźrebaka po ogierze sp, Arnoldka miaÂła wczesniej dwa Âźrebaki, obydwa sp
i rasa Âźrebaka nie miaÂła Âżadnego wpÂływu na bonitacje i licencje matki

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 17, 2008, 21:49:24 »

o masz Âźle przeczytaÂłam  Zawstydzony
zobaczyÂłam, Âże jest wymĂłg co do klaczy wpisywanych do ksiÂąg, a przeczytaÂłam, Âże chodzi o kaÂżdego Âźrebaka i siĂŞ przetraszyÂłam, Âże moje nie majÂą porobionych 
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 18, 2008, 13:02:30 »

Co to znaczy, Âże "wypunktuje Âźrebaka"? U mnie przy opisie maÂłej nikt nie punktowaÂł.... Niezdecydowany
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 18, 2008, 13:26:29 »

Zrebaki pod matkami sÂą punktowane w skali 20punktowej ( typ, budowa i rozwoj, zdrowie, ruch ), na odwrocie Âświedectwa pokrycia powinna byc taka maÂła tabelka przybita pieczÂątkÂą, tam wpisywane sÂą punkty.
Punkty te dajÂą teoretycznie pewne rozeznanie w jakoÂści Âźrebaka
sÂą teÂż "oczkami" ktore zbierajÂą teraz ogiery na wyÂższÂą kategorie ( za zrebaki dostajÂą punkty i dostajÂą punkty za potomstwo wpisane do ksiĂŞgi )

Przy okazji, na temat kategoryzacji ogierĂłw
http://www.pzhk.pl/art.php?id=kategoryzacja.htm

* za opisanego Âźrebaka (sysaka) ocenionego na:
          o 11 pkt - 0,25 pkt.
          o 12 pkt - 0,50 pkt.
          o 13 pkt - 0,75 pkt.
          o 14 pkt - 1,00 pkt.
          o 15 pkt - 1,25 pkt.
          o 16 pkt - 1,50 pkt.
          o 17 pkt - 1,75 pkt.
          o 18-20 pkt - 2,00 pkt.
    * za klacz wpisanÂą do ksiĂŞgi stadnej - 8,00 pkt.
    * za ogiera wpisanego do ksiĂŞgi stadnej - 30,00 pkt.
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 18, 2008, 14:13:35 »

Rozumiem, ma to sens, ale nadal twierdze Âże mojej VaĂąki nie punktowali...MoÂże po arabie to be i nie ma co siĂŞ fatygowaĂŚ....
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 18, 2008, 17:51:24 »

a moÂże jej wpisali, jak juz zajechali do OZHK i zasiedli do papierkĂłw
jak Âźrebak rzeÂśki i poprawny standardowo 18-19tka i juz
A ta ocena sie juz póŸniej raczej nigdzie nie pojawia...

odnoÂśnie arabĂłw
Ogiery ras czystych

* Ogierom ras czystych speÂłniajÂącym warunki dopuszczenia do rozrodu w rasach koni: maÂłopolskiej, wielkopolskiej i polski koĂą szlachetny pó³krwi (patrz programy hodowlane w/w ras), nadawana jest kat. B.
    * JeÂżeli ogier rasy czystej w ciÂągu 5 kolejnych sezonĂłw nie uzyska za potomstwo 30 pkt. hodowlanych zostaje wycofany z rozrodu.
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 18, 2008, 18:03:57 »

No to na razie Kawa pracuje na punkty dla San-Miego Chichot.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 18, 2008, 18:44:50 »

A czy te punkty nie sÂą przypadkiem podstawÂą so przedÂłuÂżania licencji ? Co byÂłoby zresztÂą logiczne bardzo, tylko w takim razie skÂąd tyle starszy ogierĂłw, bez duÂżej iloÂści potomstwa, ktĂłre ciÂągle majÂą aktualnÂą licencjĂŞ ?
MoÂże to gÂłupie pytanie, ale trochĂŞ siĂŞ w tym nie orientujĂŞ  Zawstydzony
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 18, 2008, 19:00:45 »

Wszystko jest napisane szczegó³owo w podanym linku

tak wyrywkowo :

Ogiery, ktĂłre odpowiadajÂą warunkom eksterierowym i rodowodowym oraz ukoĂączyÂły z wynikiem pozytywnym prĂłby dzielnoÂści w ZT lub uzyskaÂły okreÂślone wyniki w alternatywnych prĂłbach dzielnoÂści (patrz programy hodowlane dla koni rasy m, wlkp, sp) mogÂą byĂŚ uÂżywane w rozrodzie w kategorii C.
Ogiery kat. C mog¹ byÌ u¿ywane w rozrodzie maksymalnie do 9 roku ¿ycia w³¹cznie. Nie uzyskanie w tym okresie kat. B powoduje wycofanie ogiera z rozrodu.

Ogiery z kat. C, w wieku 4 - 9 lat mogÂą uzyskaĂŚ kat. B, na podstawie decyzji Komisji KsiĂŞgi Stadnej, jeÂżeli potwierdziÂły swojÂą wartoœÌ uÂżytkowÂą w Mistrzostwach Polski MÂłodych Koni lub w sporcie jeÂździeckim.

# Ogiery, ktĂłre uzyskaÂły kat. B na podstawie wynikĂłw okreÂślonych w ust. 1 (MPMK, sport jeÂździecki), winny w okresie posiadania kat. C oraz do 4 sezonĂłw po otrzymaniu kategorii B uzyskaĂŚ min. 20 pkt. hodowlanych. Nie speÂłnienie tego warunku powoduje wycofanie ogiera z rozrodu.
# Ogiery kat. C, które nie spe³ni³y wymagaù okreœlonych w ust. 1 (MPMK, sport jeŸdziecki), mog¹ otrzymaÌ kat. B, je¿eli do 9 roku ¿ycia w³¹cznie uzyska³y minimum 35 pkt. hodowlanych za potomstwo. Ogiery te winny w okresie posiadania kat. C oraz do 4 sezonów po otrzymaniu kategorii B uzyskaÌ min. 70 pkt. hodowlanych za potomstwo. Nie spe³nienie tego warunku powoduje wycofanie ogiera z rozrodu.
# Ogiery, które w próbach dzielnoœci po 100-dniowym treningu osi¹gnê³y wynik równy lub wy¿szy od 125 punktów indeksowych i uzyska³y min. 81 punktów za ocenê pokroju, otrzymuj¹ kategoriê B. Ogiery te w wieku do 6 lat w³¹cznie winny:
    * potwierdziĂŚ swojÂą wartoœÌ uÂżytkowÂą (na podst. wynikĂłw w MPMK lub sporcie jeÂździeckim), uzyskujÂąc normĂŞ dla ogiera w tym wieku lub
    * uzyskaĂŚ min. 20 pkt. hodowlanych za potomstwo.

JeÂżeli ogier nie speÂłni jednego z powyÂższych warunkĂłw, to w wieku 7 lat przechodzi do kat. C.

Ogiery mogÂą uzyskaĂŚ kat. A jeÂżeli uzyskaÂły:

1. minimum 200 pkt. hodowlanych za potomstwo wpisane do ksiÂąg lub
   2. 100 pkt. hodowlanych za potomstwo wpisane do ksiÂąg oraz osiÂągnĂŞÂły wyniki w sporcie jeÂździeckim (w caÂłej karierze)

(...)

Nowym zasadom kategoryzacji podlegajÂą ogiery wpisywane do ksiÂąg od 2004 roku. Ogiery wpisane do ksiÂąg przed 2004 rokiem mogÂą byĂŚ poddane nowym zasadom kategoryzacji na wniosek wÂłaÂścicieli.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 18, 2008, 19:13:56 »

wszystko jasne, nie doczytaÂłm ostatniego zdania  Smutny
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 28, 2008, 21:10:10 »

Tak... To wszytko by byÂło fajne, gdyby hodowcy mieli do tego dostĂŞp... Ale ni zauwaÂżyÂłam, by PZHK prowadziÂł jakiÂś ranking ogierĂłw kryjÂących na oficjalnej stronie... Tak samo jak nasz zwiÂązek nie umieszcza kategoryzaji w katalogach! MuszĂŞ zapytaĂŚ siĂŞ w Stadzie OgierĂłw czy oni wiedzÂą jakÂą kategorie majÂą ich ogiery.......
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: