FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 02:18:29 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bonitacja koni maÂłopolskich  (Przeczytany 27245 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
cicha
UÂżytkownik

« : Marzec 24, 2008, 16:48:05 »

witam
ciekawa jestem waszysz "trikĂłw" czy sztuczek podczas bonitacji maÂłopolakĂłw, np. czy malujecie im oczy jak u arabĂłw czy prowadzicie na prezentkach czy na zwykÂłych ogÂłowiach, jak najlepiej je uczesaĂŚ (krĂłtka czy dÂługa naturalna grzywa, moÂże koreczki  ) no i co jest najwaÂżniejsze podczas oceny tych koni.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2008, 17:13:00 »

Nasze klacze sÂą przedstawiane do bonitacji dokÂładnie wyczyszczone, wyczesane....i wÂłaÂściwie tyle
Grzyw nie mialy zaplatanych. Owszem byÂł pomysÂł z prezenterkÂą, ale skonczyÂło sie na ogÂłowiu, na proÂśbe osoby bonitujÂącej czyli kierownika OZHK.
WaÂżna rzecz to zadbane, wystrugane, wyczyszczone kopyta.
Malowanie okolic oczu wg mnie to lekka przesada nawet na Czempionat, a co dopiero do bonitacji przy wpisie do KsiĂŞgi. 
Ogiery bonitowane na wstĂŞpie do ZT pewnie sÂą do tego staranniej przygotowywane i czĂŞsto majÂą np zaplatane odpowiednio koreczki. 

Najwazniejsze zeby kon umial spokojnie ustaĂŚ w miejscu w momencie zabrania go od reszty stada, zeby dalo sie go dokÂładnie obejrzeĂŚ z kazdej strony oraz pobraĂŚ pomiary, kon nie moze baĂŚ sie laski ani taÂśmy,
oraz zeby dobrze biegaÂł klusem w rĂŞku, bez potrzeby popĂŞdzania, bez ociÂągania, ale takze bez zbytniego rozpĂŞdzania.
To samo oczywiÂście dotyczy stepa, kon musi grzecznie daĂŚ sie prowadziĂŚ w tempie nadanym przez prowadzÂącego.

Bonitacja to w koncu ocena pokroju i budowy a nie konkurs pieknosci.
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2008, 21:45:10 »

Z innej beczki wzglêdem bonitacji - jak to siê dzieje, ¿e przy np. 15 pkt. max za typ koù bardzo typowy dostaje 14, w porywach do 15, a koù byle jaki 12. Czyli de facto wykorzystywana jest tylko czêœÌ skali ocen.
Jaki musiaÂłby byĂŚ koĂą Âżeby dostaĂŚ 10 i mniej?
4 pkt koĂą dostaje za to, Âże Âłeb w ogĂłle ma. Czy to nie bez sensu przypadkiem?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2008, 07:55:35 »

Czyli de facto wykorzystywana jest tylko czêœÌ skali ocen.

skala jest stupunktowa, a uzywany jest przedziaÂł 75-85 ( tak orientacyjnie )
Czyli de facto uzywane jest 10 % skali
ale to chyba tak ma byc i tak juÂż bedzie, bo ten przedziaÂł tych zaledwie 10 punktĂłw uÂżywany w ten sposĂłb daje proste rozeznanie, a konkretne punktacje, to wyszczegĂłlnienie.
Zmiana tych "nawyków" punktacyjnych musialaby sie ³¹czyc ze zmian¹ ca³ej skali, tak mysle.
Typ konia zapewne moznaby okreÂślic w 10 czy nawet w 5 punktach...
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2008, 08:33:19 »

PoniewaÂż jedyne ÂźrĂłdÂło informacji to bonitacja przy licencji (z okreÂślonym minimum) to nie wiemy jak zostaÂły wypunktowane konie, ktĂłre jej nie otrzymaÂły, bo te informacje nie sÂą dostĂŞpne.
MuszĂŞ pomĂŞczyĂŚ inspektorĂłw.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2008, 08:44:20 »

PoniewaÂż jedyne ÂźrĂłdÂło informacji to bonitacja przy licencji (z okreÂślonym minimum) to nie wiemy jak zostaÂły wypunktowane konie, ktĂłre jej nie otrzymaÂły, bo te informacje nie sÂą dostĂŞpne.

no tak, racja
to byÂłoby teÂż pewne ÂźrĂłdÂło informacji
ale jak wiele klaczy ( jaki odsetek ? ), dajmy na to z pochodzeniem, nie uzyskuje tych min 75 punktĂłw bĂŞdÂących warunkiem wpisu do ksiÂąg
( lub dostaje mniej niÂż poÂłowe maksymalnej liczby punktĂłw za jednÂą z cech, bo to chyba takÂże wyklucza przyznanie licencji )
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2008, 08:54:09 »

ja tak trochĂŞ poza tematem montana czemu na gg sie nie odzywasz? piszĂŞ i piszĂŞ i nic

co do bonitacji to pewnie 99,9% klaczy dostaje jednak licencjĂŞ - a moim zdaniem tak byĂŚ nie powinno - skoro kiepski ogier nienadaje siĂŞ do hodowli to dlaczego kiepska klacz ma siĂŞ nadawaĂŚ?
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2008, 10:31:36 »

Goha, to chyba taka wypadkowa kilku spraw - w sumie ogier w ci¹gu ¿ycia mo¿e mieÌ mnóstwo potomstwa, zw³aszcza odk¹d wszed³ rozród wspomagany , wiêc ocenia siê go ostrzej ni¿ koby³ê, co urodzi naœcie Ÿrebi¹t.
Z drugiej strony jednak z super ogierĂłw ale na kiepskich klaczach teÂż siĂŞ g*** dochowamy.
Jestem wiĂŞc za stopniowym zaostrzaniem wymagaĂą w miarĂŞ postĂŞpu hodowlanego. Dobrze, Âże jest ten ZT dla klaczy.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2008, 12:23:44 »

nawet bardzo dobrze Âże jest

a co do selekcji to wiadomo Âże ogier bĂŞdzie zawsze surowiej oceniany, jednak klacze teÂż jakoÂś powinny byĂŚ wykluczane z hodowli, szczegĂłlnie takie z wadami wrodzonymi, ktĂłre najprawdopodobniej przeniosÂą na potomstwo. A w tej chwili praktycznie kaÂżda klacz moÂże dostaĂŚ licencjĂŞ...
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2008, 14:50:56 »

kiepska klacz ... u nas jak nie mieli sie do czego przyczepiÌ to powiedzieli ¿e kopyta nie zrobione , choÌ mówi³am ¿e termin wypada akurat , ale kowal na urlopie dwa tyg , w dodatku koby³y jak przysz³y do nas 4 miechy wczesniej by³y na pograniczu czarnej rozpaczy kowala , gdzie kopyta by³y potrzaskane , zdeformowane i kwalifikowa³y sie tylko do ortopedycznego kucia (tak wygl¹da chów bez stajenny, do 3 lat w³¹cznie, bez kowalowy zapewnie te¿), a ci mi wyjazd robia ¿e kopyta do strugania , ¿eby tamte widzieli , to znana hodowla by bure dosta³a !!! i takim sposobem jedna dosta³a 76 pkt , a druga lepsza 79 , gdzie doczepili sie s³abo zwi¹zanego zadu ... ale to prawda ¿e jak nie ma czego to sie czepiaj¹ typu(najlepiej to widaÌ na czempionatach) , ale nasze to typowe ma³opolki , wiec po 14 dosta³y ... dodam tylko ¿e kopytka ju¿ wyprowadzone i teraz kowal im nie straszny ...
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 10, 2008, 17:09:18 »

Ja miaÂłam z bonitacjÂą przejÂścia i nerwĂłwkĂŞ, kobyÂła dostaÂła 80 pkt. ale po pomiarach wyszÂło Âże ma 157 cm (to wlkp wiĂŞc jej brakowaÂło 1 cm do normy...ale byÂła 5 dni po kowalu i mierzona w niezbyt szczĂŞÂśliwym miejscu-na pokruszonym i dziurawym betonie, normalnie na pewno by miaÂła 158-159,ale...), babka nie chciaÂła wogĂłle jej wpisaĂŚ do ksiĂŞgi ze wzglĂŞdu na niski wzrost, ew. do rejestru kucy i maÂłych koni Smutny. Po wycieczce do ZwiÂązku udaÂło mi siĂŞ wywalczyĂŚ licencjĂŞ, ale Âżeby nie byÂło za szczĂŞÂśliwie pojechaÂła kobyle po typie i z 14 pkt. ÂściĂŞÂła na 11 pkt!!! Tym sposobem wylÂądowaliÂśmy z bon. 77, czyli marnÂą, mimo Âże kobyÂła bardzo prawidÂłowa i urodziwa. MoÂże kiedyÂś siĂŞ zdecydujĂŞ na weryfikacjĂŞ, ale pĂłki co siĂŞ cieszĂŞ z licencji, ufff.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2008, 15:49:06 »

O kurczĂŞ, Kawusia, ale twojej siĂŞ dostaÂło Smutny moja wlkp, w typie moim zdaniem ÂślÂązaka o wzrosĂŚie realnym 157 cm (w papierach ma 158), ma 79pkt, w tym 14 za typ. Na twoim miejscu urzÂądziÂłabym zobie wycieczkĂŞ do pzhk

a wracajÂąc do mÂłp, trochĂŞ mnie dziwi, Âże moje obie mÂłp majÂą jedynie 14 pkt za ruch, ktĂłry moim zdaniem nie jest taki przeciĂŞtny jakby na to wskazywaÂła bonitacja Smutny

Ciekawa, te¿ jestem co ma wp³yw na tzw. wygl¹d ogólny ?? Czy jest to tylko i wy³¹cznie subiektywna ocena bonituj¹cego??
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2008, 20:37:02 »

Nasza wielkopolanka tez ma 14 za typ, tez ma ponizej 160, sama bym jej 14tki chyba nie daÂła....

U nas ostatnio klacze byÂły bonitowane w grudniu :/ Nie jest to najlepszy moment, nie jest to pora roku kiedy koĂą wyglada korzystnie i efektownie niestety, ale tak sie zÂłoÂżyÂło, oczywiscie, jesli da sie inaczej to lepiej chyba jednak przedstawiac konie do oceny latem, pomimo, ze teoretycznie ocena nie od pory roku powinna zalezeĂŚ...
Teraz czeka nas jeszcze bonitacja w lipcu, zobaczymy jak klacz wypadnie
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2008, 10:03:30 »

Kawa byÂła bonitowana w listopadzie, dobrze Âże chociaÂż sÂłoneczna pogoda byÂła i bez Âśniegu, ale nie miaÂła wtedy jeszcze skoĂączonych 5 lat, wiĂŞc moÂże za jakiÂś czas jej zrobiĂŞ weryfikacjĂŞ. Poza tym wydaje mi siĂŞ Âże ona po odsadzeniu Âźrebaka przez te parĂŞ miesiÂący jeszcze podciÂągnĂŞÂła...Zobaczymy...
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 16, 2008, 13:58:32 »

Bonitacja w lipcu, to jest to  Chichot  KobyÂłka wypadÂła doskonale

Jestem ciekawa Waszych opinii na temat artyku³ów o bonitacji w ostatnich numerach KT prof. dr hab. Mariana Kapronia,
czytaliÂście ? kto nie czytaÂł, polecam przeczytaĂŚ
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: