FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:39:24 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bonitacja koni ma³opolskich  (Przeczytany 26306 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
cicha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1

« : Marzec 24, 2008, 16:48:05 »

witam
ciekawa jestem waszysz "trików" czy sztuczek podczas bonitacji ma³opolaków, np. czy malujecie im oczy jak u arabów czy prowadzicie na prezentkach czy na zwyk³ych og³owiach, jak najlepiej je uczesaæ (krótka czy d³uga naturalna grzywa, mo¿e koreczki  ) no i co jest najwa¿niejsze podczas oceny tych koni.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2008, 17:13:00 »

Nasze klacze s± przedstawiane do bonitacji dok³adnie wyczyszczone, wyczesane....i w³a¶ciwie tyle
Grzyw nie mialy zaplatanych. Owszem by³ pomys³ z prezenterk±, ale skonczy³o sie na og³owiu, na pro¶be osoby bonituj±cej czyli kierownika OZHK.
Wa¿na rzecz to zadbane, wystrugane, wyczyszczone kopyta.
Malowanie okolic oczu wg mnie to lekka przesada nawet na Czempionat, a co dopiero do bonitacji przy wpisie do Ksiêgi. 
Ogiery bonitowane na wstêpie do ZT pewnie s± do tego staranniej przygotowywane i czêsto maj± np zaplatane odpowiednio koreczki. 

Najwazniejsze zeby kon umial spokojnie ustaæ w miejscu w momencie zabrania go od reszty stada, zeby dalo sie go dok³adnie obejrzeæ z kazdej strony oraz pobraæ pomiary, kon nie moze baæ sie laski ani ta¶my,
oraz zeby dobrze biega³ klusem w rêku, bez potrzeby popêdzania, bez oci±gania, ale takze bez zbytniego rozpêdzania.
To samo oczywi¶cie dotyczy stepa, kon musi grzecznie daæ sie prowadziæ w tempie nadanym przez prowadz±cego.

Bonitacja to w koncu ocena pokroju i budowy a nie konkurs pieknosci.
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 01, 2008, 21:45:10 »

Z innej beczki wzglêdem bonitacji - jak to siê dzieje, ¿e przy np. 15 pkt. max za typ koñ bardzo typowy dostaje 14, w porywach do 15, a koñ byle jaki 12. Czyli de facto wykorzystywana jest tylko czê¶æ skali ocen.
Jaki musia³by byæ koñ ¿eby dostaæ 10 i mniej?
4 pkt koñ dostaje za to, ¿e ³eb w ogóle ma. Czy to nie bez sensu przypadkiem?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 02, 2008, 07:55:35 »

Czyli de facto wykorzystywana jest tylko czê¶æ skali ocen.

skala jest stupunktowa, a uzywany jest przedzia³ 75-85 ( tak orientacyjnie )
Czyli de facto uzywane jest 10 % skali
ale to chyba tak ma byc i tak ju¿ bedzie, bo ten przedzia³ tych zaledwie 10 punktów u¿ywany w ten sposób daje proste rozeznanie, a konkretne punktacje, to wyszczególnienie.
Zmiana tych "nawyków" punktacyjnych musialaby sie ³±czyc ze zmian± ca³ej skali, tak mysle.
Typ konia zapewne moznaby okre¶lic w 10 czy nawet w 5 punktach...
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 02, 2008, 08:33:19 »

Poniewa¿ jedyne ¼ród³o informacji to bonitacja przy licencji (z okre¶lonym minimum) to nie wiemy jak zosta³y wypunktowane konie, które jej nie otrzyma³y, bo te informacje nie s± dostêpne.
Muszê pomêczyæ inspektorów.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 02, 2008, 08:44:20 »

Poniewa¿ jedyne ¼ród³o informacji to bonitacja przy licencji (z okre¶lonym minimum) to nie wiemy jak zosta³y wypunktowane konie, które jej nie otrzyma³y, bo te informacje nie s± dostêpne.

no tak, racja
to by³oby te¿ pewne ¼ród³o informacji
ale jak wiele klaczy ( jaki odsetek ? ), dajmy na to z pochodzeniem, nie uzyskuje tych min 75 punktów bêd±cych warunkiem wpisu do ksi±g
( lub dostaje mniej ni¿ po³owe maksymalnej liczby punktów za jedn± z cech, bo to chyba tak¿e wyklucza przyznanie licencji )
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 02, 2008, 08:54:09 »

ja tak trochê poza tematem montana czemu na gg sie nie odzywasz? piszê i piszê i nic

co do bonitacji to pewnie 99,9% klaczy dostaje jednak licencjê - a moim zdaniem tak byæ nie powinno - skoro kiepski ogier nienadaje siê do hodowli to dlaczego kiepska klacz ma siê nadawaæ?
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 02, 2008, 10:31:36 »

Goha, to chyba taka wypadkowa kilku spraw - w sumie ogier w ci±gu ¿ycia mo¿e mieæ mnóstwo potomstwa, zw³aszcza odk±d wszed³ rozród wspomagany , wiêc ocenia siê go ostrzej ni¿ koby³ê, co urodzi na¶cie ¼rebi±t.
Z drugiej strony jednak z super ogierów ale na kiepskich klaczach te¿ siê g*** dochowamy.
Jestem wiêc za stopniowym zaostrzaniem wymagañ w miarê postêpu hodowlanego. Dobrze, ¿e jest ten ZT dla klaczy.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 02, 2008, 12:23:44 »

nawet bardzo dobrze ¿e jest

a co do selekcji to wiadomo ¿e ogier bêdzie zawsze surowiej oceniany, jednak klacze te¿ jako¶ powinny byæ wykluczane z hodowli, szczególnie takie z wadami wrodzonymi, które najprawdopodobniej przenios± na potomstwo. A w tej chwili praktycznie ka¿da klacz mo¿e dostaæ licencjê...
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 02, 2008, 14:50:56 »

kiepska klacz ... u nas jak nie mieli sie do czego przyczepiæ to powiedzieli ¿e kopyta nie zrobione , choæ mówi³am ¿e termin wypada akurat , ale kowal na urlopie dwa tyg , w dodatku koby³y jak przysz³y do nas 4 miechy wczesniej by³y na pograniczu czarnej rozpaczy kowala , gdzie kopyta by³y potrzaskane , zdeformowane i kwalifikowa³y sie tylko do ortopedycznego kucia (tak wygl±da chów bez stajenny, do 3 lat w³±cznie, bez kowalowy zapewnie te¿), a ci mi wyjazd robia ¿e kopyta do strugania , ¿eby tamte widzieli , to znana hodowla by bure dosta³a !!! i takim sposobem jedna dosta³a 76 pkt , a druga lepsza 79 , gdzie doczepili sie s³abo zwi±zanego zadu ... ale to prawda ¿e jak nie ma czego to sie czepiaj± typu(najlepiej to widaæ na czempionatach) , ale nasze to typowe ma³opolki , wiec po 14 dosta³y ... dodam tylko ¿e kopytka ju¿ wyprowadzone i teraz kowal im nie straszny ...
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 10, 2008, 17:09:18 »

Ja mia³am z bonitacj± przej¶cia i nerwówkê, koby³a dosta³a 80 pkt. ale po pomiarach wysz³o ¿e ma 157 cm (to wlkp wiêc jej brakowa³o 1 cm do normy...ale by³a 5 dni po kowalu i mierzona w niezbyt szczê¶liwym miejscu-na pokruszonym i dziurawym betonie, normalnie na pewno by mia³a 158-159,ale...), babka nie chcia³a wogóle jej wpisaæ do ksiêgi ze wzglêdu na niski wzrost, ew. do rejestru kucy i ma³ych koni Smutny. Po wycieczce do Zwi±zku uda³o mi siê wywalczyæ licencjê, ale ¿eby nie by³o za szczê¶liwie pojecha³a kobyle po typie i z 14 pkt. ¶ciê³a na 11 pkt!!! Tym sposobem wyl±dowali¶my z bon. 77, czyli marn±, mimo ¿e koby³a bardzo prawid³owa i urodziwa. Mo¿e kiedy¶ siê zdecydujê na weryfikacjê, ale póki co siê cieszê z licencji, ufff.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 14, 2008, 15:49:06 »

O kurczê, Kawusia, ale twojej siê dosta³o Smutny moja wlkp, w typie moim zdaniem ¶l±zaka o wzrosæie realnym 157 cm (w papierach ma 158), ma 79pkt, w tym 14 za typ. Na twoim miejscu urz±dzi³abym zobie wycieczkê do pzhk

a wracaj±c do m³p, trochê mnie dziwi, ¿e moje obie m³p maj± jedynie 14 pkt za ruch, który moim zdaniem nie jest taki przeciêtny jakby na to wskazywa³a bonitacja Smutny

Ciekawa, te¿ jestem co ma wp³yw na tzw. wygl±d ogólny ?? Czy jest to tylko i wy³±cznie subiektywna ocena bonituj±cego??
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2008, 20:37:02 »

Nasza wielkopolanka tez ma 14 za typ, tez ma ponizej 160, sama bym jej 14tki chyba nie da³a....

U nas ostatnio klacze by³y bonitowane w grudniu :/ Nie jest to najlepszy moment, nie jest to pora roku kiedy koñ wyglada korzystnie i efektownie niestety, ale tak sie z³o¿y³o, oczywiscie, jesli da sie inaczej to lepiej chyba jednak przedstawiac konie do oceny latem, pomimo, ze teoretycznie ocena nie od pory roku powinna zalezeæ...
Teraz czeka nas jeszcze bonitacja w lipcu, zobaczymy jak klacz wypadnie
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2008, 10:03:30 »

Kawa by³a bonitowana w listopadzie, dobrze ¿e chocia¿ s³oneczna pogoda by³a i bez ¶niegu, ale nie mia³a wtedy jeszcze skoñczonych 5 lat, wiêc mo¿e za jaki¶ czas jej zrobiê weryfikacjê. Poza tym wydaje mi siê ¿e ona po odsadzeniu ¼rebaka przez te parê miesi±cy jeszcze podci±gnê³a...Zobaczymy...
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 16, 2008, 13:58:32 »

Bonitacja w lipcu, to jest to  Chichot  Koby³ka wypad³a doskonale

Jestem ciekawa Waszych opinii na temat artyku³ów o bonitacji w ostatnich numerach KT prof. dr hab. Mariana Kapronia,
czytali¶cie ? kto nie czyta³, polecam przeczytaæ
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: