montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« : Marzec 25, 2008, 11:13:40 » |
|
Angloaraby pochodz±ce z Francji w hodowli konia ma³opolskiego... Oczekuje dyskusji na ten temat : ) Plusy, minusy, zalety, wady, opinie na temat konkretnych u¿ytych/u¿ywanych ogierów AA... Czy Wasze konie maj± du¿y udzia³ AA w rodowodzie ? Czy macie w stadzie konie bez dolewu francuza ?
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 79
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2008, 18:21:06 » |
|
prócz Kwarteta , chyba ¿aden ze sprowadzonych , no mo¿e jeszcze Marten , nie zapisa³ sie w hodowli ... trzeba czasu i potomstwa by oceniæ ... wiec na resztê czekamy ...
|
|
|
|
|
|
|
Maxima
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 18
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2008, 20:47:01 » |
|
Ja równie¿ jestem za Kwartetem:), najlepszy angloarab francuski u¿yty w Polskiej hodowli, ale by³ po Arlekine - tym samym co w rodowodzie ¶wietnie skacz±cego Zeusa - chyba ksiêga KWPN, dlatego m.in. docenia sie na zachodzie Askara czy Emetyta.
Reszta francuzów (przepraszam je¶li kogo¶ ura¿ê, ale to moje w³asne zdanie) - DNO. Uwa¿am, ¿e powinno siê u¿ywaæ sprawdzonych reproduktorów z jako takim pokrojem, ¿e tak siê wyra¿ê, a nie u¿ywaæ ogierów budow± przypominaj±cych klacze. Bez sensu jest u¿ywanie wielu s³abych lub przeciêtnych ogierów patrz±c tylko na rodowód, a zapominaj±c o reszcie. Moim zdaniem w Janowie nastêpuje ,,krzy¿owanie wypieraj±ce'' a nie uszlachetniaj±ce. Lepiej u¿yæ i nawet zap³aciæ za nasienie 1 cennego sprawdzonego w hodowli ogiera czy to xx czy AA ni¿ robiæ ,,do¶wiadczenia'' z rodzaju mo¿e siê uda, a je¶li ju¿, to wspieraj±c rodzim± hodowlê a nie obc±, w tym przypadku mam tu na my¶li pe³n± krew. Dla mnie wiêkszo¶æ angloarabów francuskich jest nadzwyczaj brzydkich, jak na angloaraby przysta³o.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2008, 00:34:31 » |
|
a co powiecie na temat First des Termsa i jego licznego potomstwa ?
|
|
|
|
|
|
|
Maksowa
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 02, 2008, 22:28:07 » |
|
ja mam konia po First des Termes Max (Maria po Deficyt-First des termes) 7 latek maly i dosc drobny bardzo skoczny odwazny ma swietny charakter (calkowicie bezproblemowy w obsludze) bardzo energiczny ,"lotny" (szybko lapie nowe rzeczy) wybitny raczej nie jest ,ma wade postawy (zbiezne zadnie nogi czyli w klusie idzie zadami tak jak modelka po wybiegu) raczej w starym typie
z dzieci Firsta to Dworzanke ,Liwieca i Hutora warto wymienic moim zdnaiem zostawil dosc nierowne potomstow jest kilka niezlych koni ale zdarzaja sie tez niezbyt ciekawe
|
|
|
|
|
|
|
Marko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 104
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 03, 2008, 09:10:55 » |
|
na 9 ma³opolaków mamy ska¿one francuzem jedno klacz po Parys po Barok po Kwartet koby³a jest olbrzym ³eb jak sklep
|
|
|
|
Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
|
|
|
Wiwiana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 242
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 03, 2008, 11:51:48 » |
|
Oj, Marko, nie mów - Campetot wiêksze kaczany dawa³
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 07, 2008, 17:47:49 » |
|
ja mam konia po First des Termes
poka¿ na temat First des Termsa jest ca³y do¶æ obszerny artyku³ Anny Piêty w KP 11/2004 na 9 ma³opolaków mamy ska¿one francuzem jedno
to niez³y wynik, reszta ma czy¶ciutkie ma³opolskie rodowody ? to fajnie, co raz mniej chyba takich koni
|
|
|
|
|
|
|
Maksowa
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 08, 2008, 23:37:53 » |
|
prosze bardzo tylko ze zdjecia stare jak jeszcze miesni nie mial za bardzo i ostatnie najbardziej aktualne jak juz troche przypakowal montana dysponujesz moze skanem tego artykulu bo jestem bardzo ciekawa co pisza o tatusiu mojego chucherka
|
|
|
|
|
|
|
Cytryna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 27
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2009, 21:06:34 » |
|
Który z dostêpnych do krycia francuzów jest najlepszy ?
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 27, 2009, 22:29:23 » |
|
Ja ubóstwiam Campetoty pod wzglêdem wierzchowych. Ze wszystkich koni które widzia³am najlepiej rusza³y siê te, które mia³y blisko Campetota, lub by³y na niego zinbredowane. Mia³y bardzo podobny galop - zrównowa¿ony, okr±g³y, k³us z napi±stka (nie spotka³am siê z Campetotem ruszaj±cym siê z ³opatki). Fakt, ¿e niektóre mia³y du¿e g³owy, ale jakie to ma znaczenie dla konia do sportu? Nie ka¿dy mia³ ³eb jak sklep, niektóre bardzo ³adne. Generalnie ¿aden francuz nie by³ u¿yty ze wzglêdu na dolanie orientu, tylko do poprawienia u¿ytkowo¶ci. Widzê du¿e ró¿nice w ruchu miêdzy koñmi z dolewem francuza, a z czystymi ma³opolskimi rodowodami (francuzy siê lepiej ruszaj±). Z francuzów dostêpnych do krycia (obecnych w Polsce) ¿aden mi siê nie podoba, ale to tylko moje zdanie, nie wiem, co o tym my¶l± inni.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 27, 2009, 22:52:06 » |
|
Fakt, ¿e niektóre mia³y du¿e g³owy, ale jakie to ma znaczenie dla konia do sportu? Nie ka¿dy mia³ ³eb jak sklep, niektóre bardzo ³adne.
wydaje mi siê, ¿e powinna¶ siê zaj±æ hodowl± koni sp raczej, koñ ma³opolski bez urody, bez sucho¶ci tkanki nie ma racji bytu, zleje siê z ca³± reszt± sportowych pó³krwi, zatracaj±c swe unikalne cechy (francuzy siê lepiej ruszaj±).
te po Jalienny i po Vis Versa tak, inne ju¿ nie bardzo, ka¿dy hodowca w Europie wie, ¿e francuskie konie nie maj± k³usa porównaj ruch koni po Emirze czy Frazesie, z tymi po Top Gunie czy Campetocie, nie ma czego porównywaæ Campetot oprócz ³bów dawa³ te¿ czêsto wredne charaktery Który z dostêpnych do krycia francuzów jest najlepszy ?
Grey
|
|
|
|
|
|
|
S³awek D.
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 186
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 27, 2009, 23:26:36 » |
|
Jasiek co do charakterów po angloarabach francuskich to mogê potwierdziæ na przyk³adzie Kwarteta mo¿e nie na pierwszym pokoleniu ale na nastêpnym to ju¿ ró¿nie bywa.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2009, 08:29:40 » |
|
Fakt, ¿e niektóre mia³y du¿e g³owy, ale jakie to ma znaczenie dla konia do sportu? Nie ka¿dy mia³ ³eb jak sklep, niektóre bardzo ³adne.
wydaje mi siê, ¿e powinna¶ siê zaj±æ hodowl± koni sp raczej, koñ ma³opolski bez urody, bez sucho¶ci tkanki nie ma racji bytu, zleje siê z ca³± reszt± sportowych pó³krwi, zatracaj±c swe unikalne cechy Dla mnie uroda to niekoniecznie szczupaczy ³eb, bo takiego Campetoty nie maj±. Co do sucho¶ci tkanki - mam w stajni klacz z m. po Campetocie i nie ma nawet 20 w nadpêciu. Jej syn w inbredzie na Campetota równie¿ jest bardzo suchy (to dopiero 2 latek, wiêc wymiarów nie ma sensu podawaæ). (francuzy siê lepiej ruszaj±).
te po Jalienny i po Vis Versa tak, inne ju¿ nie bardzo, ka¿dy hodowca w Europie wie, ¿e francuskie konie nie maj± k³usa porównaj ruch koni po Emirze czy Frazesie, z tymi po Top Gunie czy Campetocie, nie ma czego porównywaæ Campetot oprócz ³bów dawa³ te¿ czêsto wredne charaktery Koni po Top Gunie nie widzia³am na ¿ywo. A Frazes jest po Sebastianie (z m. po Camepetocie), Emir / Arcyksi±¿ê / Campetot. Charakter zale¿y od tego, jak z koniem pracowano jako z m³odziakiem.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2009, 11:13:08 » |
|
nadpêcie to ko¶cisto¶æ
Campetoty nie mia³y k³usa, w tym roku na ZT klaczy by³a klacz po Frazesie zinbredowana na Campetota i by³a najs³absza ruchowo w stawce Frazesek, to nie po Campetocie Frazes ma ruch
|
|
|
|
|
|
|
|