FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 07:09:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Angloaraby francuskie  (Przeczytany 44627 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Marzec 25, 2008, 11:13:40 »

Angloaraby pochodzÂące z Francji w hodowli konia maÂłopolskiego...
Oczekuje dyskusji na ten temat : )
Plusy, minusy, zalety, wady, opinie na temat konkretnych uÂżytych/uÂżywanych ogierĂłw AA...
Czy Wasze konie majÂą duÂży udziaÂł AA w rodowodzie ?
Czy macie w stadzie konie bez dolewu francuza ?
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2008, 18:21:06 »

prĂłcz Kwarteta , chyba Âżaden ze sprowadzonych , no moÂże jeszcze Marten , nie zapisaÂł sie w hodowli ...
trzeba czasu i potomstwa by oceniĂŚ ...
wiec na resztĂŞ czekamy ...
Maxima
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2008, 20:47:01 »

Ja rĂłwnieÂż jestem za Kwartetem:), najlepszy angloarab francuski uÂżyty w Polskiej hodowli, ale byÂł po  Arlekine - tym samym co w rodowodzie Âświetnie skaczÂącego Zeusa - chyba ksiĂŞga KWPN, dlatego m.in. docenia sie na zachodzie Askara czy Emetyta.

Reszta francuzĂłw  (przepraszam jeÂśli kogoÂś ura¿ê, ale to moje wÂłasne zdanie) - DNO.   UwaÂżam, Âże powinno siĂŞ uÂżywaĂŚ sprawdzonych reproduktorĂłw z jako takim pokrojem, Âże tak siĂŞ wyra¿ê, a nie uÂżywaĂŚ ogierĂłw budowÂą przypominajÂących klacze.  Bez sensu jest uÂżywanie wielu sÂłabych lub przeciĂŞtnych ogierĂłw patrzÂąc tylko na rodowĂłd, a zapominajÂąc o reszcie. Moim zdaniem w Janowie nastĂŞpuje ,,krzyÂżowanie wypierajÂące'' a nie uszlachetniajÂące. Lepiej uÂżyĂŚ i nawet zapÂłaciĂŚ za nasienie 1 cennego sprawdzonego w hodowli ogiera czy to xx czy AA  niÂż robiĂŚ ,,doÂświadczenia'' z rodzaju moÂże siĂŞ uda, a jeÂśli juÂż, to wspierajÂąc rodzimÂą hodowlĂŞ a nie obcÂą, w tym przypadku mam tu na myÂśli peÂłnÂą krew.
Dla mnie wiêkszoœÌ angloarabów francuskich jest nadzwyczaj brzydkich, jak na angloaraby przysta³o.

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2008, 00:34:31 »

a co powiecie na temat First des Termsa i jego licznego potomstwa ?
Maksowa
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2008, 22:28:07 »

ja mam konia po First des Termes
Max (Maria po Deficyt-First des termes)
7 latek
maly i dosc drobny
bardzo skoczny odwazny ma swietny charakter (calkowicie bezproblemowy w obsludze)
bardzo energiczny ,"lotny" (szybko lapie nowe rzeczy)
wybitny raczej nie jest ,ma wade postawy (zbiezne zadnie nogi czyli w klusie idzie zadami tak jak modelka po wybiegu)
raczej w starym typie

z dzieci Firsta
to Dworzanke ,Liwieca  i Hutora warto wymienic
moim zdnaiem zostawil dosc nierowne potomstow jest kilka niezlych koni ale zdarzaja sie tez niezbyt ciekawe
Marko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2008, 09:10:55 »

na 9 maÂłopolakĂłw mamy skaÂżone francuzem jedno
klacz po Parys po Barok po Kwartet
 kobyÂła jest olbrzym Âłeb jak sklep

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2008, 11:51:48 »

Oj, Marko, nie mĂłw - Campetot wiĂŞksze kaczany dawaÂł
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2008, 17:47:49 »

ja mam konia po First des Termes

pokaÂż Chichot

na temat First des Termsa jest ca³y doœÌ obszerny artyku³ Anny Piêty w KP 11/2004

na 9 maÂłopolakĂłw mamy skaÂżone francuzem jedno

to niezÂły wynik, reszta ma czyÂściutkie maÂłopolskie rodowody ? to fajnie, co raz mniej chyba takich koni
Maksowa
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2008, 23:37:53 »

prosze bardzo
tylko ze zdjecia stare jak jeszcze miesni nie mial za bardzo

i ostatnie najbardziej aktualne jak juz troche przypakowal

montana dysponujesz moze skanem tego artykulu bo jestem bardzo ciekawa co pisza o tatusiu mojego chucherka
Cytryna
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2009, 21:06:34 »

KtĂłry z dostĂŞpnych do krycia francuzĂłw jest najlepszy ?
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 27, 2009, 22:29:23 »

Ja ubĂłstwiam Campetoty pod wzglĂŞdem wierzchowych. Ze wszystkich koni ktĂłre widziaÂłam najlepiej ruszaÂły siĂŞ te, ktĂłre miaÂły blisko Campetota, lub byÂły na niego zinbredowane. MiaÂły bardzo podobny galop - zrĂłwnowaÂżony, okrÂągÂły, kÂłus z napiÂąstka (nie spotkaÂłam siĂŞ z Campetotem ruszajÂącym siĂŞ z Âłopatki). Fakt, Âże niektĂłre miaÂły duÂże gÂłowy, ale jakie to ma znaczenie dla konia do sportu? Nie kaÂżdy miaÂł Âłeb jak sklep, niektĂłre bardzo Âładne.
Generalnie ¿aden francuz nie by³ u¿yty ze wzglêdu na dolanie orientu, tylko do poprawienia u¿ytkowoœci. Widzê du¿e ró¿nice w ruchu miêdzy koùmi z dolewem francuza, a z czystymi ma³opolskimi rodowodami (francuzy siê lepiej ruszaj¹).
Z francuzĂłw dostĂŞpnych do krycia (obecnych w Polsce) Âżaden mi siĂŞ nie podoba, ale to tylko moje zdanie, nie wiem, co o tym myÂślÂą inni.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 27, 2009, 22:52:06 »

Fakt, Âże niektĂłre miaÂły duÂże gÂłowy, ale jakie to ma znaczenie dla konia do sportu? Nie kaÂżdy miaÂł Âłeb jak sklep, niektĂłre bardzo Âładne.

wydaje mi siê, ¿e powinnaœ siê zaj¹Ì hodowl¹ koni sp raczej, koù ma³opolski bez urody, bez suchoœci tkanki nie ma racji bytu, zleje siê z ca³¹ reszt¹ sportowych pó³krwi, zatracaj¹c swe unikalne cechy

(francuzy siĂŞ lepiej ruszajÂą).

te po Jalienny i po Vis Versa tak, inne juÂż nie bardzo, kaÂżdy hodowca w Europie wie, Âże francuskie konie nie majÂą kÂłusa

porĂłwnaj ruch koni po Emirze czy Frazesie, z tymi po Top Gunie czy Campetocie, nie ma czego porĂłwnywaĂŚ

Campetot oprĂłcz ÂłbĂłw dawaÂł teÂż czĂŞsto wredne charaktery

KtĂłry z dostĂŞpnych do krycia francuzĂłw jest najlepszy ?

Grey
SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 27, 2009, 23:26:36 »

Jasiek co do charakterów po angloarabach francuskich to mogê potwierdziÌ na przyk³adzie Kwarteta mo¿e nie na pierwszym pokoleniu ale na nastêpnym to ju¿ ró¿nie bywa.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2009, 08:29:40 »

Cytat: jasiek
Cytat: Iza90
Fakt, Âże niektĂłre miaÂły duÂże gÂłowy, ale jakie to ma znaczenie dla konia do sportu? Nie kaÂżdy miaÂł Âłeb jak sklep, niektĂłre bardzo Âładne.

wydaje mi siê, ¿e powinnaœ siê zaj¹Ì hodowl¹ koni sp raczej, koù ma³opolski bez urody, bez suchoœci tkanki nie ma racji bytu, zleje siê z ca³¹ reszt¹ sportowych pó³krwi, zatracaj¹c swe unikalne cechy

Dla mnie uroda to niekoniecznie szczupaczy Âłeb, bo takiego Campetoty nie majÂą. Co do suchoÂści tkanki - mam w stajni klacz z m. po Campetocie i nie ma nawet 20 w nadpĂŞciu. Jej syn w inbredzie na Campetota rĂłwnieÂż jest bardzo suchy (to dopiero 2 latek, wiĂŞc wymiarĂłw nie ma sensu podawaĂŚ).

Cytat: jasiek
(francuzy siĂŞ lepiej ruszajÂą).

te po Jalienny i po Vis Versa tak, inne juÂż nie bardzo, kaÂżdy hodowca w Europie wie, Âże francuskie konie nie majÂą kÂłusa

porĂłwnaj ruch koni po Emirze czy Frazesie, z tymi po Top Gunie czy Campetocie, nie ma czego porĂłwnywaĂŚ

Campetot oprĂłcz ÂłbĂłw dawaÂł teÂż czĂŞsto wredne charaktery

Koni po Top Gunie nie widzia³am na ¿ywo. A Frazes jest po Sebastianie (z m. po Camepetocie), Emir / Arcyksi¹¿ê / Campetot.
Charakter zaleÂży od tego, jak z koniem pracowano jako z mÂłodziakiem.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2009, 11:13:08 »

nadpêcie to koœcistoœÌ

Campetoty nie miaÂły kÂłusa, w tym roku na ZT klaczy byÂła klacz po Frazesie zinbredowana na Campetota i byÂła najsÂłabsza ruchowo w stawce Frazesek, to nie po Campetocie Frazes ma ruch
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: