Wklej go Doma-popatrzymy,a rodowodu poszukam:)
Polaco w³asnie w Bolêcinie stoi...a on bo w wkkw sie pokazuje ca³kiem dobrze.
konie hiszpañskie...
czemu ja mam? Do jazdy generalnie.Bo jak ktokolwiek ma ma³opolaka z takim ruchem,wrodzona gietko¶ci± i zwrotnosci± to padam na twarz.Ja takiego nie widzia³am.
Czemu robia sie popularne-mo¿e dlatego ¿e sie tak pieknie prezentuja,jak to konie barokowe sa efektowne w ruchu,bardzo ³atwe w szkoleniu(w przeciwieñstwie do wielu m³p...)³agodne, maja gracjê i ruch któremu m³p nie dorównuja-z ca³ym szacunkiem-prosze sobie popatrzec na youtubie na filmiki...
To czy popularne bed± to sie oka¿e-raczej ma³e szanse ze wzg nie na cene-bo odpadkowe fryzy tyle samo kosztuj± o brzydkich jak noc quarterach nie mówie-tylko na ma³a ilo¶c w kraju jak na razie.
Ja doceniam obie rasy-s± po prostu inne!.Nie jestem fanatykiem który uwaza ze m³p to szczyt i idea³ a reszta nie istnieje-mam kuce, doceniam konie niemieckie....jesli pokazujesz mi konia klasowego to nie interesuje mnie jego rasa!
Nie jestem patriota- jesli mia³oby sie to objawiac tylko docenianiem m³p i koników polskich
obie rasy sa swietne co nie znaczy ze inne do de...
jak rozumiem jezdzmy tylko polonezami bo reszta to "obce"
i nie wypada posiadaæ,promowaæ i wogóle?
Jak co¶ bedzie dobre obroni sie przed obcym,jak obce bedzie marne to zniknie...
Mimo to nigdy nie pokryje ma³opolki andaluzem czy fryzem a andaluza perszeronem-choc to podobno taka ceniona rasa(spanish-norman)
Ale nie mam tez ochoty stosowac sie do wytycznych które dosta³am w³a¶nie z instytutu zootechniki
-w skrócie-program ochrony rasy to nie program doskonalenia rasy-jedno drugie wylkucza.Jak ktos chce doskonalic rase to za swoje bo w wyniku doskonalenia rasy zanika bioró¿norodno¶c.A mnie osobiscie nie interesuje skansen za 1500z³ rocznie a potem pchanie efektu pracy do rze¿ni.
Jedyna hodowla jaka znam przynoszaca dochód to konie miesne....nawet pañstwowe stadniny zysk wypracowuja na krowach mlecznych-tak wiec nie mia³abym z³udzeñ...