FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:55:38 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na rok 2010  (Przeczytany 47515 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 29, 2009, 20:58:59 »

No przecie¿,  co rok i wszystkiego  nie muszê kryæ
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 29, 2009, 21:00:16 »

no w³a¶nie tak to odebra³am, ¿e chodzi Ci o funkcjonalno¶æ... i ja osobi¶cie ma³opolaki widzê w innych dyscyplinach ni¿ PRE... a wiem ¿e ta rasa jest w niektórych liniach ma³opolskich... ale nie do tego pisa³am, tylko w³a¶nie do funkcji, celu rasy...
a co do Ron Williama, mo¿e uda siê pojechaæ go zobaczyæ, to zdam relacje i mo¿e uda mi siê jakie¶ filmiki nakrêciæ  
nasza koby³ka pod niego

a potomstwo jest na razie za granic± do ogl±dania, jest jeden uznany ogier, którego filmik mo¿na znale¼æ na stronie http://konieparkitny.pl/?p=66
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 29, 2009, 21:12:03 »

Jak siê hoduje to siê i sprzedaje, normalna sprawa, niektórym mo¿e siê wydawac, ¿e tak nie jest, ale to nieprawda. Lepsze klaczki zostaj± na remont co jaki¶ czas a wa³achy i gorsze klaczki siê sprzedaje. No chyba, ¿e kryjesz raz na 10 lat, od wielkiego dzwona, ale to nie hodowla.
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 29, 2009, 21:25:43 »

Doma mogê prosiæ o rodowód tej klaczy
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 29, 2009, 21:30:22 »

http://www.pedigreequery.com/miss+fede
klacz w³oskiej hodowli, pó³ siostra Teutonico po Trempolino
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 29, 2009, 21:34:49 »

Jak siê hoduje to siê i sprzedaje, normalna sprawa, niektórym mo¿e siê wydawac, ¿e tak nie jest, ale to nieprawda. Lepsze klaczki zostaj± na remont co jaki¶ czas a wa³achy i gorsze klaczki siê sprzedaje. No chyba, ¿e kryjesz raz na 10 lat, od wielkiego dzwona, ale to nie hodowla.

No tak ,ale za³o¿enie powinno byæ takie, ¿e hodujesz dla siebie, a nie po to ¿eby sprzedaæ . Potem prowadzisz normaln± selekcje .
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 29, 2009, 21:57:13 »

Jasiek popieram twoje zdanie o hodowli i sprzeda¿y jej produktów. trudno okre¶liæ moment kiedy jest to hodowla a kiedy tylko hodowanie i rozmna¿anie.Moim zdaniem hodowla musi przynosiæ zysk i do niego nale¿y zmierzaæ.
Powracaj±c do og na ten rok 2010  to mam 10 klaczy do stanówek do podzia³u na dwa ogiery Hufiec l Harap. Wiem tylko, ¿e Harap pójdzie na córki Hufca a dalej to siê oka¿e ale mam czas do kwietnia jak zaczna siê porody. teraz na dniach czekam na ¼rebaka od kuca, mam tylko nadziejê ,¿e nie w sylwestra.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 29, 2009, 22:03:30 »

Wklej go Doma-popatrzymy,a rodowodu poszukam:)
Polaco w³asnie w Bolêcinie stoi...a on bo w wkkw sie pokazuje ca³kiem dobrze.
konie hiszpañskie...
czemu ja mam? Do jazdy generalnie.Bo jak ktokolwiek ma ma³opolaka z takim ruchem,wrodzona gietko¶ci± i zwrotnosci± to padam na twarz.Ja takiego nie widzia³am.
Czemu robia sie popularne-mo¿e dlatego ¿e sie tak pieknie prezentuja,jak to konie barokowe sa efektowne w ruchu,bardzo ³atwe w szkoleniu(w przeciwieñstwie do wielu m³p...)³agodne, maja gracjê i ruch któremu m³p nie dorównuja-z ca³ym szacunkiem-prosze sobie popatrzec na youtubie na filmiki...
To czy popularne bed± to sie oka¿e-raczej ma³e szanse ze wzg nie na cene-bo odpadkowe fryzy tyle samo kosztuj± o brzydkich jak noc quarterach nie mówie-tylko na ma³a ilo¶c w kraju jak na razie.
Ja doceniam obie rasy-s± po prostu inne!.Nie jestem fanatykiem który uwaza ze m³p to szczyt i idea³ a reszta nie istnieje-mam kuce, doceniam konie niemieckie....jesli pokazujesz mi konia klasowego to nie interesuje mnie jego rasa!  
Nie jestem patriota- jesli mia³oby sie to objawiac tylko docenianiem m³p i koników polskich obie rasy sa swietne co nie znaczy ze inne do de...
jak rozumiem jezdzmy tylko polonezami bo reszta to "obce" i nie wypada posiadaæ,promowaæ i wogóle?
Jak co¶ bedzie dobre obroni sie przed obcym,jak obce bedzie marne to zniknie...
Mimo to nigdy nie pokryje ma³opolki andaluzem czy fryzem a andaluza perszeronem-choc to podobno taka ceniona rasa(spanish-norman)
Ale nie mam tez ochoty stosowac sie do wytycznych które dosta³am w³a¶nie z instytutu zootechniki
-w skrócie-program ochrony rasy to nie program doskonalenia rasy-jedno drugie wylkucza.Jak ktos chce doskonalic rase to za swoje bo w wyniku doskonalenia rasy zanika bioró¿norodno¶c.A mnie osobiscie nie interesuje skansen za 1500z³ rocznie a potem pchanie efektu pracy do rze¿ni.
Jedyna hodowla jaka znam przynoszaca dochód to konie miesne....nawet pañstwowe stadniny zysk wypracowuja na krowach mlecznych-tak wiec nie mia³abym z³udzeñ...
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 29, 2009, 22:17:44 »

jak by³am na zawodach w Bolêcinie MG  Polaco by³ w eliminacjach do MPMK 4 latków, o ile pamiêtam, wiem ¿e nie przeszed³... a czy poza Bolêcinem startowa³ w wkkw? w Bolêcinie nawet arab dobrze pokazuje siê w wkkw 
tu masz wszystkie PRE które oferuje Bolêcin http://www.szarza.bolecin.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=16
mnie na ¿ywo osobi¶cie urzek³ kasztan, m³ody, dopiero wdra¿any w prace, ale jak przechodzi³ uliczk±... och urzeka³ mocno swoj± prezencj±... tego trzeciego jeszcze nie mia³am okazji widzieæ na ¿ywo, ale ma 168 cm wzrostu co jest zadziwiaj±ce jak na t± rasê, istny gigant  Chichot
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 29, 2009, 22:29:29 »

Tego trzeciego mo¿na sobie kupiæ za 75000
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-2180.html
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 29, 2009, 22:55:46 »

Tragedia polega na tym, ¿e z patriotyzmu zrobiono slogan, pusty dla ludzi. Podczas gdy patriotyzm siê op³aca po prostu. Nigdy nie bêdziesz mia³a lepszych koni andaluzyjskich ni¿ Hiszpanie. A angloaraby mo¿esz mieæ takie, ¿e bêd± po nie z Hiszpanii przyje¿d¿aæ i p³aciæ pieni±dze, które obecnie p³acisz za te Andaluzy. Niemcy hoduj± we wszystkich zwi±zkach to samo, ale ka¿dy broni swojej odrêbno¶ci nogami i rêkami i prowadzi w³asn± promocjê, bo za tym idzie kasa. U nas nie ma wiary we w³asne mo¿liwo¶ci przede wszystkim. To samo mo¿na zauwa¿yæ w hodowli sp. Co roku przywo¿one s± superhiper ogiery z Niemiec i Holandii, które wygrywaj± ZT, MPMK, a potomstwa po nich ni widu ni s³ychu. Po m³ode konie nadal siê je¼dzi do Niemiec. Dlatego hodowla jest nieop³acalna, bo nie ma marki i nie ma jako¶ci. Najlepsi klienci, którzy normalnie stanowi± o jej op³acalno¶ci (czyli maj± pieni±chy innymi s³owy) je¿d¿± na zachód, bo tak modnie. Nawet jak nie chc± konia do skoków, to kupi± sobie fryza.

Piszê raz jeszcze, jak szukasz angloarabów z ruchem, charakterem, chêci± do pracy i jezdno¶ci± dobrego Andaluza, to zwróæ uwagê na potomstwo Frazesa.
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 29, 2009, 23:09:07 »

Moim zdaniem hodowla musi przynosiæ zysk i do niego nale¿y zmierzaæ.

Nie zauwa¿y³am ¿eby w definicji hodowli by³a mowa o op³acalno¶ci , co innego chów . Wprost przeciwnie uwa¿am, ze czêsto hodowla wymaga wielu po¶wieceñ i nak³adów i nie zawsze wi±¿e siê z zyskiem, przynajmniej od razu . Czasem zyski przynosi  dopiero po czasie .
 Co do tego co pisze Jasiek o hodowaniu ma³opolaków i swoistym patriotyzmie , to odczuwam to na w³asnej skórze od lat hoduj±c doskona³e charty polskie,a zmagaj±c siê wci±¿ z konkurencja innych ras o wiele ³atwiejszych do hodowli , uk³adania i bardziej egzotycznych dla  klientów.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 29, 2009, 23:30:21 »

no tak, jasiek zgadzam siê z Tob±, ale za promocje uwa¿am ¿e przede wszystkim powinny odpowiadaæ zwi±zki hodowców, a my mamy co? program hodowlany ochrony zasobów genetycznych... a ma³ym hodowcom jaka promocja zostaje, nic tylko wyhodowaæ i samemu trenowaæ je¿eli s± jakie¶ minimalne mo¿liwo¶ci.. tylko ma³opolaków jest hodowanych i bojê siê my¶leæ jaki odsetek ma szanse sprawdziæ siê w sporcie...  Z politowaniem
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 30, 2009, 00:01:46 »

No ale zwi±zek to hodowcy przecie¿.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 30, 2009, 00:42:26 »

jasiek masz racje... Tylko ilu z was dzia³a w zwi±zku?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: