Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 30, 2009, 07:44:59 » |
|
Wklej go Doma-popatrzymy,a rodowodu poszukam:)
tak patrze na mój post wy¿ej i z uznanym ogierem, to chodzi³o mi oczywi¶cie o syna Ron Williama nie klaczy, bo akurat pod zdjêciami napisa³am zdanie o uznanym ogierze i wysz³o dwuznacznie jak to czytam teraz...
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 30, 2009, 16:52:45 » |
|
Doma-z tego co wiem 2 razy bra³ udzia³ w eliminacjach do MPMK w ujezdzeniu ale dosta³ od sedziów s³aba ocene za wysok± akcjê nóg i bilardowanie-co jest cecha charakterystyczna dla tej rasy, gdzies latem startowa³ w WKKW na poziomie LL. musia³abym zapytac dok³adniej bo nie pamietam czy jeszcze gdzie.Zreszta to nie jest ostateczny wybór... Ogiera sobie nie kupie bo to bezsens jesli ma sie 1 klacz i raczej nie planuje wiekszej ilosci(cene pomijam ) Ehh patriotyzm. Dobra-jestem kosmopolita-wole subaru niz nawet tuningowanego poloneza.... A tak na powaznie- doceniam polskie rasy koni i psów ale nie widze niczego z³ego w sprowadzaniu nowych jesli tylko zasadniczo róznia sie czyms od tych naszych. Gdyby kiedys tam jeden z drugim nie sci±gn±³ z pustyni arabów a inny xx to jako narodowa rasa mielibysmy tarpana! Czy w ramach patriotyzmu i popierania rodzimej hodowli musze miec trudnego harta? Pó³ biedy ja-choc nie podobaja mi sie,ale co ma wziac cz³owiek który nie ma staropolskiego dworku i nadmiaru czasu na latanie z psem po polach oraz doswiadczenia do szkolenia psa z takim nie³atwym charakterem bo mieszka w bloku a psy jednakowo¿ lubi? Dlaczego nie moze chciec pekiñczyka dla którego takie warunki beda ok? Bo to obca rasa i nie popiera rodzimej tradycji choæby ze szkod± dla zwierzecia? Nie szukajmy demonów tam gdzie ich nie ma-nasza rasa sprawdzi sie w WKKW mo¿e w rajdach...ale to chyba nasze wnuki tego doczekaja-bo sama selekcja trwa latami. Sprawdzanie w sporcie,promocja-a jak to robic skoro mamy np.1 impreze w roku gdzie mozna pojechac ze zrebakiem dla porównania go z rówiesnikami a i to spora cze¶c hodowców uwaza ze nie ma po co na wystawy jezdzic.A w województwie powinno byc chocia¿ kilka imprez w roku dla jednej rasy i kilka ogólnokrajowych. Zwi±zek to my...to czemu qrcze jak sie popatrzy w kalendarz imprez widze wszedzie tylko hucu³y i zimnokrwiste-no kotlety to po prostu masowo! i jest kasa na nagrody zachecaj±ce ch³opów do je¿dzenia z koñmi...a mo¿e oni sa bardziej swiadomymi celu hodowcami i nie szkoda im forsy na takie wyjazdy? A promocja i wyrabianie marki to lata,lata,kasa,kasa,jednolity towar i jeszcze raz kasa. "Nie wychodujesz lepszego andaluza niz Hiszpanie"-prawdopodobnie tak -ale idac za tym tokiem myslenia-nie wyhodujesz lepszego folbluta niz Anglicy i lepszego araba niz szejkowie wiec po jakiego grzyba te rasy u nas wogóle hodowaæ???
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 30, 2009, 17:30:52 » |
|
Czy w ramach patriotyzmu i popierania rodzimej hodowli musze miec trudnego harta? Pó³ biedy ja-choc nie podobaja mi sie,ale co ma wziac cz³owiek który nie ma staropolskiego dworku i nadmiaru czasu na latanie z psem po polach oraz doswiadczenia do szkolenia psa z takim nie³atwym charakterem bo mieszka w bloku a psy jednakowo¿ lubi? Dlaczego nie moze chciec pekiñczyka dla którego takie warunki beda ok? Bo to obca rasa i nie popiera rodzimej tradycji choæby ze szkod± dla zwierzecia? Po pierwsze chart nie jest trudna rasa ( choæ z pewno¶ci± nie rasa dla ka¿dego) ,a chart polski nosi cechy nietypowe dla chartów jak np. obrona terytorium i du¿e pos³uszeñstwo wzglêdem w³a¶ciciela . I tu w³a¶nie wychodzi to o czym mowa "cudze chwalicie swego NIE ZNACIE ". Po drugie ci co maja dworki to kupuj± sobie zwykle owczarki niemieckie, które wymagaj± tyle samo ruchu lub nawet wiêcej ni¿ wymaga chart jakikolwiek , poza tym nie tylko charty s± naszymi rodzimymi rasami , mamy ich piec , wsrod nich np PON ( polski owczarek nizinny ) , który ¶wietnie mo¿e siê spe³niæ jako pies domowy. I zapewniam ze charakter i eksterier ma du¿o fajniejszy ni¿ pekiñczyk .[/quote]
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 30, 2009, 17:41:35 » |
|
no folbluty s± dosyæ uzasadnione, poza mi³o¶nikami tej rasy, ka¿dy hodowca liczy na to ¿e ten koñ zarobi "krocie" w koñcu folbluty i wy¶cigi to spory biznes... masz racje boswell argumentowali na jednych eliminacjach nie naturaln± pracê przednich nóg, przy s³abej pracy zadem, przód swoje a ty³ swoje, ale konisko z treningiem du¿o fajniej chodzi i generalnie fajny koñ, zobaczymy jak pozosta³e PRE siê bêd± rozwijaæ:)
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 30, 2009, 18:10:25 » |
|
masz racje boswell argumentowali na jednych eliminacjach nie naturaln± pracê przednich nóg, przy s³abej pracy zadem, przód swoje a ty³ swoje, ale konisko z treningiem du¿o fajniej chodzi i generalnie fajny koñ, zobaczymy jak pozosta³e PRE siê bêd± rozwijaæ:)
Ja mam pytanie, moze dziwne, po co pchaæ takiego konia w du¿y sport ? Je¶li jest tyle ras nadajacych sie do niego o wiele lepiej ? Rozumiem, ze do pokazów, jazdy rekreacyjnej, czy nawet do patrzenia i podziwania,ew. uje¿dzenia, ale do wkkw ? Widiza³am kilka zdjêæ tego ogiera ze skoków i dla mnie to zdecydowanie ponizej ¶redniej krajowej, wiec nie rozumiem sk±d takie rozczarowanie. Rozumiem, ze Polak potrafi, ale po co robiæ takie cuda W KP jako¶ ostatnio by³ list nt tej rasy, problemów z dokumentacj± w PL i niechêci± do uznawania. Oczywiscie okraszony wielkimi jêkami autora na temat jaki to PZHK be i niedobry. Dla mnie takie konie to po prostu "atrakcja" boswellJak to jest od strony formalnej, papiery wysy³asz do rodzimego zwi±zku czy w PL jest jaka¶ "filia" ? A tak OT zupe³nie, jakbym sprzedawa³a konia za 75 tys to chcia³abym ¿eby mia³ jakie¶ ³±dne zdjecia w og³oszeniu
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 30, 2009, 19:33:09 » |
|
he-he mo¿e te 75tys to troche sie mu przegiê³o bo jak taki super to pasowa³oby wynaj±c dobrego fotografa... Arcturus-napisa³am ze trudna rasa na podstawie Twoich s³ów- ze jest to rasa trudna w hodowli... Wymienione rasy nie sa raczej ma³ymi pieskami,tzw.blokowcami co sie je pod pache bierze Jasmina jest wpisana w polsce jako sp....jest urodzona w kraju i jej rodzice choc sprowadzeni byli wpisani do sp bo kiedys by³y nieco inne zasady.... Tak wiec na razie jest sp ale nie chcia³abym jej kryc poza rasa a ogiery PRE w polsce maja swiadectwa hiszpañskie i zeby opisaæ zrebaka musieliby mi stamtad przyjechac.....dlatego popieram powstanie zwiazku rasowego bo opisy by³yby w kraju a ja mog³abym ja wpisac do hiszpañskiej ksiegi. To tak jak szetlandy-tez nasz zwiazek nie chcia³ uznawac rodowodów zagranicznych a ksiega kuców i ma³ych koni to smietnik.Wiec bardzo fajnie ze sobie zrobili filie brytyjskiej ksiegi stadnej-a sposób pomocy hodowcom to osobny temat! chcia³abym zeby pzhk tak o nas dba³o! Hmm-no nie zgodze sie ze to dziwne pchac takiego konia w duzy sport.(ca³e zdanie mo¿naby równie dobrze odnie¶c do m³p...). Tak nawiasem mówiac spora czê¶æ czo³ówki hiszpañskich uje¿dzeniowców jezdzi na PRE i andaluzach a Hiszpania jest w czo³ówce uje¿dzeniowej.....warto pamietac ze koni tych jest tak ma³o bo jeszcze do niedawna obowi±zywa³ zakaz wywozenia ich poza Hiszpanie...a zdaje sie w okolicach XVIIw by³y bardzo popularne i uzywane do hodowli zdaje sie ze w wiekszej cze¶ci Europy... trudno doj¶æ dlaczego pzhk uwa¿a ze konie iberyjskie nie wniosw± nic pozytywnego za to czesto bardzo mierne niemieckie odpady-a owszem! Zapakowanie konia niemieckiego w takie warunki jak czesto hoduje sie w hiszpanii-czyli ekstremalne pó³pustynie skoñczy³oby sie tragicznie..
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 30, 2009, 20:20:59 » |
|
Trudne do hodowli bo odtworzone i z ma³± pul± genetyczna . £atwiej siê hoduje psy których na ¶wiecie jest du¿o , zreszt± nie tylko psy .
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 30, 2009, 21:21:58 » |
|
Mi siê jednak wydajê, ¿e jak kto¶ kupuje takiego Andaluza za 70 tysiêcy, to robi to na zasadzie lansu/snobowania/budowania ego. I gadanie o polonezach niewiele zmienia w tym odczuciu. Polecam wiersz "¯ona modna" Krasickiego z tej okazji.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 30, 2009, 21:49:04 » |
|
jasiek a jak kto¶ kupuje sobie araba za parêset tysiêcy, to po co ? nie wierzê ¿e w celach hodowlanych przede wszystkim.. tu chodzi o presti¿... co do Bolêcina, to na pewno nie lans, mo¿e raczej wyczucie jakiej¶ niszy na rynku, Bolêcin to nie jest ekskluzywna stajnia gdzie ludzie chodz± w bia³ych bryczesach na jazdy rekreacyjne, jest bardzo przyjemn± stajnia sportow±, dla ka¿dego, z rodzinn± atmosfer±, gdzie jak jestem na zawodach zawsze ze swoim koniem czujemy siê tam jak w domu, wiêc raczej o lansie, a co do kupna tego ogiera za tak± cenê, to czas poka¿e, co bêdzie, mo¿e bêdê mia³a okazjê poje¼dziæ na nim , to zdam relacje
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 31, 2009, 19:23:57 » |
|
Jasku-zapewniam Cie ze nie da³am za nia 70tys, A mój lans jest raczej marny-posiadajac ko³o 10 matek lub wiecej, nigdy nie mia³am odwagi nazwac sie Stadnin±....nie mam o sobie tak wygórowanego mniemania Czy 30-60tys za m³p tylko dlatego ze mia³ dobra lokate na ZT czy paru zawodach to nie przesada?a szetland za 10tys? Lansik -czy dla hodowcy tej rasy wybitny materia³ genetyczny? Ja nie podejme sie oceny...zale¿y kto i po co go kupi.... Choc na pewno wiekszo¶c z nas chcia³aby za tyle konie sprzedawaæ-ale czy kupowaæ? Je¶li ten ogier za 75tys chodzi³ korridy to i tak jest to niedrogo...u nas bez znaczenia umiejêtno¶c,tam to konie najwyzszej klasy dochodzace spokojnie do 50tys euro i nie dziwiê siê-to ekstremum-patrzac na filmy to wszystkie nasze konie skoñczy³yby po 5min z flakami na piasku... Na mnie tez prezes Bolêcina sprawia mi³e wrazenie A koñ którego poda³yscie-ten 170cm-ciekawy. Wiem tez juz czemu tak duzy-jest z hodowli gdzie posiadaja trawe i siano! Podczas gdy reszta tego towaru nie widzi,je tylko s³ome,zbo¿e i bardzo zadko susz z lucerny jesli ktos ma nawadniane pola... Cos jak nasze koniki polskie które przez 20lat zmieni³y wzrost ze 120cm na 140...
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #40 : Styczeñ 02, 2010, 17:04:47 » |
|
Mo¿na pisaæ o korridach i huanitach, ale prawda jest taka, ¿e byle surowy andaluz kosztuje w Polsce 7-10 tysiêcy euro, a naprawdê dobry, surowy angloarab czy sp mo¿na nabyæ za 4-5 tysiêcy euro. Ró¿nica w cenie 2x, gdzie po³owa to moda, snobowanie, pogoñ za nowo¶ci± nie wiem jak to nazwaæ. Nie chodzi tu o patriotyzm, a o g³upotê. Tak ja to widzê.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #41 : Styczeñ 02, 2010, 19:24:24 » |
|
jasiek, to chyba jasne, jak popyt przewy¿sza poda¿ to takie ceny... ile masz ma³opolaków, a ile PRE czy innych ras "egzotycznych", ka¿da nowo¶æ ma swoj± cenê, za 5 lat, mo¿e wiêcej, te konie ju¿ bêd± du¿o tañsze... mnie te konie ani inne nowe rasy w Polsce typu fryzy, acha³tekiñce, czy AQH pod siod³o nie pasuj± pod moje wymagania i ani za 5 ty¶ z³ bym ich nie kupi³a, ale ka¿dy ma swoje gusta o których podobno siê nie dyskutuje swoj± drog± mo¿e siê wybiorê do Bolêcina z aparatem i co¶ zdjêæ porobiê je¿eli kto¶ jest zainteresowany, bo ogl±daæ to je lubiê
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #42 : Styczeñ 04, 2010, 14:31:11 » |
|
dobrze zamknijmy temat, bo za chwilê bedziemy g³upcami nazywac posiadaczy zielonych skarpetek,japoñskich samochodów i kotów innych niz polski dachowiec. Na szczê¶cie ka¿dy wydaje w³asne pieni±dze,mo¿e sobie kupic 10tego angloaraba,lusitano albo konia z transportu rze¿nego-jego sprawa. A jesli posiadanie jednej czy drugiej rasy koni jest wyznacznikiem poziomu umys³owego w³a¶ciciela to ja wymiekam W koñcu g³upota jest jedzenie bananów skoro s± krajowe jab³ka...a ¿e smak inny?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #43 : Styczeñ 04, 2010, 20:12:02 » |
|
Lepszym przyk³adem s± takie du¿e, zielone, zachodnie jab³ka bez smaku, a dwa razy dro¿sze ni¿ krajowe.
Jak mamy zamykaæ tematy, bo to ja od razu proszê o bana.
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|