Wklej go Doma-popatrzymy,a rodowodu poszukam:)
Polaco wÂłasnie w BolĂŞcinie stoi...a on bo w wkkw sie pokazuje caÂłkiem dobrze.
konie hiszpaĂąskie...
czemu ja mam? Do jazdy generalnie.Bo jak ktokolwiek ma maÂłopolaka z takim ruchem,wrodzona gietkoÂściÂą i zwrotnosciÂą to padam na twarz.Ja takiego nie widziaÂłam.
Czemu robia sie popularne-moÂże dlatego Âże sie tak pieknie prezentuja,jak to konie barokowe sa efektowne w ruchu,bardzo Âłatwe w szkoleniu(w przeciwieĂąstwie do wielu mÂłp...)Âłagodne, maja gracjĂŞ i ruch ktĂłremu mÂłp nie dorĂłwnuja-z caÂłym szacunkiem-prosze sobie popatrzec na youtubie na filmiki...
To czy popularne bedÂą to sie okaÂże-raczej maÂłe szanse ze wzg nie na cene-bo odpadkowe fryzy tyle samo kosztujÂą o brzydkich jak noc quarterach nie mĂłwie-tylko na maÂła iloÂśc w kraju jak na razie.
Ja doceniam obie rasy-sÂą po prostu inne!.Nie jestem fanatykiem ktĂłry uwaza ze mÂłp to szczyt i ideaÂł a reszta nie istnieje-mam kuce, doceniam konie niemieckie....jesli pokazujesz mi konia klasowego to nie interesuje mnie jego rasa!
Nie jestem patriota- jesli miaÂłoby sie to objawiac tylko docenianiem mÂłp i konikĂłw polskich

obie rasy sa swietne co nie znaczy ze inne do de...
jak rozumiem jezdzmy tylko polonezami bo reszta to "obce"

i nie wypada posiadaĂŚ,promowaĂŚ i wogĂłle?
Jak coÂś bedzie dobre obroni sie przed obcym,jak obce bedzie marne to zniknie...
Mimo to nigdy nie pokryje maÂłopolki andaluzem czy fryzem a andaluza perszeronem-choc to podobno taka ceniona rasa(spanish-norman)
Ale nie mam tez ochoty stosowac sie do wytycznych ktĂłre dostaÂłam wÂłaÂśnie z instytutu zootechniki
-w skrócie-program ochrony rasy to nie program doskonalenia rasy-jedno drugie wylkucza.Jak ktos chce doskonalic rase to za swoje bo w wyniku doskonalenia rasy zanika bioró¿norodnoœc.A mnie osobiscie nie interesuje skansen za 1500z³ rocznie a potem pchanie efektu pracy do rze¿ni.
Jedyna hodowla jaka znam przynoszaca dochĂłd to konie miesne....nawet paĂąstwowe stadniny zysk wypracowuja na krowach mlecznych-tak wiec nie miaÂłabym zÂłudzeĂą...