Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #75 : Grudzieñ 06, 2010, 13:23:16 » |
|
Egzamin praktyczny to tylko jedna z ocen a nie podstawowa. Dla mnie to zmarnowany czas i przede wszystkim pieni±dze a czêsto i zdrowie koni pobyt w ZT. Oczywi¶cie s± to tylko moje pobo¿ne ¿yczenia i tak jak pozostali bêdê musia³a dostosowaæ siê do przepisów urzêdników
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #76 : Grudzieñ 06, 2010, 15:18:19 » |
|
jasiek Ake czy Ty trochê nie demonizujesz tej "równo¶ci" w ZT ? Po pierwsze klacze przychodz± ró¿nie przygotowane, po drugie ró¿nie wychowane. ¯eby porównaæ w 100% udanie, trzebaby na konia patrzeæ od urodzenia i najlepiej chowaæ razem a¿ do ZT, a potem w hodowli wykorzystywaæ do tych samych po³±czeñ co inne i dopiero porównaæ ? Nierealne.
Lumi Moim zdaniem, próby polowe bêd± siê nadal odbywa³y, bo póki co w PL nie ma warunków, ¿eby "przetrenowaæ" stacjonarnie kilkaset (a mo¿e nawet kilka tys.) m³odych koni rocznie.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #77 : Grudzieñ 06, 2010, 16:46:09 » |
|
Dlatego bêdê swoje m³ode konie (1-3) wystawiaæ tylko na wystawach hodowlanych ( zawsze to jakie¶ porównanie i ocena osób niezale¿nych ) , a pó¼niej bêdê ¿y³a nadziej±, ¿e "pójd±" w dobre rêce i poka¿± siê w sporcie
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #78 : Grudzieñ 07, 2010, 00:46:56 » |
|
jasiek Ake czy Ty trochê nie demonizujesz tej "równo¶ci" w ZT ? Po pierwsze klacze przychodz± ró¿nie przygotowane, po drugie ró¿nie wychowane. ¯eby porównaæ w 100% udanie, trzebaby na konia patrzeæ od urodzenia i najlepiej chowaæ razem a¿ do ZT, a potem w hodowli wykorzystywaæ do tych samych po³±czeñ co inne i dopiero porównaæ ? Nierealne.
Nie demonizujê. Wiadomo, ¿e nigdy czynniki genetyczne nie bêd± odgrywaæ 100% w wyniku koñcowym. Ale ja mówiê tyle, ¿e przy próbie stacjonarnej odgrywaj± znacznie wiêksz± rolê ni¿ przy innych formach oceny warto¶ci u¿ytkowej, gdzie zró¿nicowane s± umiejêtno¶ci i mo¿liwo¶ci w³a¶cicieli i je¼d¼ców. O ile wiêksz±? Tego nie wiem, ale na pewno zdecydowanie wiêksz±.. Spójrz chocia¿ na tegorocznego zwyciêzcê ZT, który do zak³adu nie by³ przygotowany wzorowo, a potrafi³ w ci±gu tych trzech miesiêcy prze¶cign±æ rówie¶ników, dowodz±c swej genetycznej si³y. Gdyby nie by³o ZT i ¿aden sportowiec by siê nad nim nie pochyli³, to by przepad³ biedaczek. A z tego co s³ysza³em, to obecnie ma rozpocz±æ karierê sportow±, a w przysz³o¶ci mo¿e i hodowlan±.
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #79 : Grudzieñ 07, 2010, 18:08:53 » |
|
Zgadzam siê z jaskiem, ¿e warto¶æ genetyczna na 60 dniowym ZT odgrywa wiêksz± rolê przy jednakowych warunkach ¿ycia i treningu. Wiêc mo¿na lepiej oszacowaæ warto¶æ genetyczn± konia. A je¶li idzie o wystawy to zobaczmy ile koni z czempionatów (równie¿ samych czempionów wystaw) nawet nie dosta³y siê na ZT! Je¶li chcemy mieæ postêp hodowlany to musimy podj±æ kroki w kierunku zaostrzenia selekcji klaczy. Wiem, ¿e i tak znajd± siê "rozmna¿acze" koni, którzy ka¿d± klacz bêd± kryæ czy jest bardzo dobra czy mierna, czy ma wpis do ksiêgi czy nie. Ale hodowcy bêdzie zale¿a³o na postêpie i hodowaniu coraz to lepszych koni, na które znajdzie nabywców (innych ni¿ rze¼nia). Uwa¿am, ¿e zmiany zosta³y og³oszone odpowiednio wcze¶nie i jest to krok w dobr± stronê.
Ja od pierwszych ZT obserwuje co siê tam dzieje i jest postêp... Na pierwsze ZT w 2007 r przyjmowano wszystkie klacze i z prawem wpisu do ksiêgi g³ównej i do ksiêgi wstêpnej, klacze ras: ma³opolskiej, wielkopolskiej oraz polski koñ szlachetny pó³krwi musz± byæ przyzwyczajone do oprowadzania w rêku, podnoszenia wszystkich nóg oraz do lon¿owania w siodle na obie strony. W 2008 r musia³a byæ wpisana lub mieæ prawo wpisu do ksi±g oraz klacze ras m, wlkp i sp zg³aszane do treningu powinny byæ zaje¿d¿one, tzn. poruszaæ siê stêpem i k³usem pod je¼d¼cem, ponadto musz± dawaæ wszystkie nogi. Wiem te¿, ¿e ju¿ kilka klaczy zosta³o nie przyjêtych z powodu zbyt niskiej bonitacji. Na razie trzeba po prostu zwiêkszyæ znaczenie ZT i poprawiæ ich warunki (lepsi je¼d¼cy i wyrównane warunki we wszystkich ZT), tak by jak najwiêcej klaczy by³o zg³aszanych i wtedy bêdzie mo¿na odrzucaæ. Ale mówimy o wiêkszej selekcji na ZT... a mam pytanie czy s³yszeli¶cie o klaczach, które spe³niaj±c warunki rodowodowe nie zosta³y wpisane do ksiêgi g³ównej z powodów wad pokrojowych. Bo ja nie s³ysza³am!!! A mo¿e tu powinno siê te¿ zwróciæ wiêksz± uwagê!!! Wprowadziæ komisyjn± ocenê klaczy na wstêpie do ZT, ¿eby takie klacze nie zostawa³y dopuszczane do rozrodu.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #80 : Grudzieñ 07, 2010, 19:04:38 » |
|
No tak, u nas zwyczajnie od pocz±tku do koñca wszytsko le¿y i kwiczy. W takim tempie, bêdziemy goniæ zachód tysi±c lat.
Dla mnie najw³a¶ciwszym sprawdzianem dzielno¶ci jest trening sportowy, nie jeden dzieñ na wystawie/na polowej próbie dzielno¶ci czy nawet 60 dni treningu (choæ i to ma³o). Dopiero po jednym dwóch sezonach, mo¿na siê szerzej wypowiedzieæ nt dzielno¶ci i charakteru konia. Tyle, ¿e przebiæ siê przez zadêcie polskich zawodników (mam tu na my¶li g³ównie uje¿dzeniowców i skoczków) i sk³oniæ do kontaktu z ma³opolakiem - potencjalnym "wariatem" i "zabójc±" jest szalenie trudno. Wiêkszo¶æ ucieka na samo has³o ma³opolski, po³owa nie wsi±dzie na konia z paleniem innym ni¿ niemieckie... Jedynym sensownym rozwi±zaniem wydaje siê byæ trening wkkw/rajdy (dla tych bardziej zaawansowanych w krew arabsk±).
¦ciskam mocno kciuki za El Ejido, je¶li zdrowie pozwoli chyba ma wiêksze zadatki, ni¿ brat, na klasowego wkkwistê.
A tak z innej beczki, warto by³oby nagradzaæ hodowców za to co dobre, dop³acaæ do stanówki sprawdzonymi ogierami, a m³ode silnie promowaæ. Jako ciekawostkê powiem, ¿e tegoroczny zwyciezca Korungu Holsztyñskiego, pochodzi z pierwszego rocznika potomstwa. U nas nawet tym sprawdzonym w sporcie ogierom nie jest dane pozostawiæ po sobie klasowego potomstwa, a tam szanse dostaj± ju¿ trzylatki !
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #81 : Grudzieñ 07, 2010, 19:53:40 » |
|
Dla mnie najw³a¶ciwszym sprawdzianem dzielno¶ci jest trening sportowy, nie jeden dzieñ na wystawie/na polowej próbie dzielno¶ci czy nawet 60 dni treningu (choæ i to ma³o).
Selekcja przez trening sportowy ma sense, ale jest za droga. Nie ma mo¿liwo¶ci i sensu przepuszczaæ wszystkiego przez sport. ZT jest tanim analogiem, z t± zalet±, ¿e genetyka gra wiêksz± rolê. Najlepsze konie na ZT zwykle kontynuuj± karierê sportow±. W ten sposób ZT jest te¿ reklam± i trampolin± do sportu dla tych najlepszych.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #82 : Grudzieñ 13, 2010, 19:21:03 » |
|
Wygl±da na to, ¿e w Bogus³awicach nadal bêd± organizowane ZT, ufff
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #83 : Grudzieñ 13, 2010, 22:30:17 » |
|
Tak... Oficjalnie wiem od Dyrektora, ¿e nowy ZT zaczyna siê 27 stycznia
|
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #85 : Grudzieñ 14, 2010, 20:29:07 » |
|
Tak... Wiem, o tym na 100%, bo w Bogus³awicach organizujemy 16 stycznia POKAZ OGIERÓW a w 22-23 stycznia s± zawody
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #86 : Styczeñ 12, 2011, 17:38:51 » |
|
Równi i równiejsi ? W³a¶ciciele klaczy 4- i 5-letnich zobowi±zani s± do zadeklarowania, ¿e klacz nie startowa³a w zawodach je¼dzieckich okrêgowych lub ogólnopolskich; A czempionka ostatniego turnusu w BB startowa³a w zaprzêgowych MPMK...
|
|
|
|
|
|
|
|