galopada
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 543
|
|
« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 14, 2010, 11:05:19 » |
|
to wrzucam zdjecie wiwatki z jej pierwszych skokow w korytarzu i z drugich
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 15, 2010, 11:48:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #62 : Listopad 15, 2010, 21:46:25 » |
|
wybiera sie kto¶ jutro do Bogus³awic na test obcego je¼d¼ca ?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #63 : Listopad 22, 2010, 22:13:48 » |
|
Próba dzielno¶ci w ZT Bogus³awice
Polski Zwi±zek Hodowców Koni zaprasza na próbê dzielno¶ci klaczy, koñcz±c± 60-dniowy trening stacjonarny w Zak³adzie Treningowym w Bogus³awicach. Próba rozpocznie siê w dniu 26 listopada 2010 r. (pi±tek) o godz. 10.00. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy. Przyjazna godzina Kto¶ siê wybiera ? Mam nadziejê, ¿e nie nadejdzie ¿adna ¶nie¿yca do pi±tku.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #64 : Listopad 22, 2010, 23:08:09 » |
|
Jeszcze, ¿eby te próby w weekend siê odbywa³y..
|
|
|
|
|
|
|
meghana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 143
|
|
« Odpowiedz #65 : Listopad 25, 2010, 19:59:34 » |
|
dok³adnie . Cokolwiek odbywa siê w ci±gu tygodnia jest obarczone du¿ym procentem pewno¶ci, ¿e nie bêdê mog³a siê pojawiæ.
|
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #67 : Listopad 30, 2010, 11:21:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #68 : Grudzieñ 05, 2010, 10:46:49 » |
|
Szykuj± siê zmiany, póki co w rasach wlkp i sp, ale mo¿e kiedy¶ i w pozosta³ych ? Komunikaty Polskiego Zwi±zku Hodowców Koni
Zarz±d G³ówny Polskiego Zwi±zku Hodowców Koni, realizuj±c wniosek Walnego Zjazdu, postanowi³, ¿e: od 2014 roku klacze rasy wielkopolskiej i polski koñ szlachetny pó³krwi, bêd± mog³y byæ wpisane do ksiêgi po zdaniu jednej z prób dzielno¶ci okre¶lonych w programach hodowlanych (wierzchowa lub zaprzêgowa).(...)
|
|
|
|
|
|
|
meghana
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #69 : Grudzieñ 05, 2010, 10:58:31 » |
|
Je¶li chcemy mieæ postêp hodowlany to musimy podj±æ kroki w kierunku zaostrzenia selekcji klaczy. Wiem, ¿e i tak znajd± siê "rozmna¿acze" koni, którzy ka¿d± klacz bêd± kryæ czy jest bardzo dobra czy mierna, czy ma wpis do ksiêgi czy nie. Ale hodowcy bêdzie zale¿a³o na postêpie i hodowaniu coraz to lepszych koni, na które znajdzie nabywców (innych ni¿ rze¼nia). Uwa¿am, ¿e zmiany zosta³y og³oszone odpowiednio wcze¶nie i jest to krok w dobr± stronê.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #70 : Grudzieñ 05, 2010, 11:22:40 » |
|
Bior±c pod uwagê, ¿e wszystkie klacze, które nie okulej± czy nie zaczn± rodziæ w dniu próby, zdaj± ZT, ten przepis nie ma sensu innego ni¿ nabijanie kasy ZT i czerpanie jej z Min. Rolnictwa. Z selekcj± nie ma to ¿adnego zwi±zku. Gdyby tak zacz±æ odwalaæ choæby 20% najs³abszych klaczy, to by mia³o wtedy sens selekcyjny.
|
|
|
|
|
|
|
meghana
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #71 : Grudzieñ 05, 2010, 19:12:04 » |
|
Tak, masz racjê. Z tym wy¼rebianiem na ZT to oczywi¶cie czarny humor w polskiej wersji. Zobaczymy co ¿ycie poka¿e.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #72 : Grudzieñ 05, 2010, 19:51:18 » |
|
Ja jestem jak najbardziej za przeprowadzaniem prób dzielno¶ci klaczy przed wpisem do ksiegi. I nie mam tu na my¶li wy³acznie ZT, ale te¿ próby polowe czy trening sportowy. Tyllko podobnie jak jasiek zastanawiam siê nad selekcj±, a w³a¶ciwie jej brakiem. 80-90% klaczy zdaje z ocen± dobr±. Nie zda¿y³o siê te¿ chyba, ¿eby klacz nie zda³a ZT z powodów innych ni¿ zdrowotne... Mam wra¿enie, ¿e oceny s± ³agodniejsze ni¿ w przypadku ogierów, a klacze nierzadko przychodz± s³abo przygotowane. Mo¿e obligatoryjno¶æ próby sk³oni w³a¶cicieli do lepszej pracy ?
I jezscze jedna sprawa, ciekawa jestem bardzo gdzie te próby bêd± przeprawadzane ? SO s± w kiepskiej kondycji, a dla organizatorów prywatnych jest to (w mojej opinii) zbyt du¿e wyzwanie. Tak¿e pomys³ fajny, ciekawa jestem jak to bêdzie z realizacj± ...
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #73 : Grudzieñ 06, 2010, 11:55:08 » |
|
Jak dla mnie by³oby najlepiej aby wyznaczyæ tylko termin i miejsce . Klacz przygotowujê w domu i wiozê j± tylko na egzamin
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #74 : Grudzieñ 06, 2010, 12:48:16 » |
|
Jak dla mnie by³oby najlepiej aby wyznaczyæ tylko termin i miejsce . Klacz przygotowujê w domu i wiozê j± tylko na egzamin Ale sensem ZT s± równe szanse, tak ¿eby wysz³y na wierzch warto¶ci genetyczne. Swoj± klacz przygotujesz profesjonalnie, a kto inny bêdzie mia³ lepsz±, ale jej dobrze nie zrobi i Twoja wygra. A w hodowli lepsza by by³a ta z lepszym genotypem, a nie lepiej zaje¿d¿ona. Dlatego te ZT nie s± takie najg³upsze, brakuje jedynie selekcji ostrzejszej.
|
|
|
|
|
|
|
|