FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 06, 2025, 18:27:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZT dla klaczy 2010  (Przeczytany 36149 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #75 : Grudzień 06, 2010, 13:23:16 »

Egzamin praktyczny to tylko jedna z ocen a nie podstawowa. Dla mnie to zmarnowany czas i przede wszystkim pieniÂądze a czĂŞsto i zdrowie koni pobyt w ZT. OczywiÂście sÂą to tylko moje poboÂżne Âżyczenia i tak jak pozostali bĂŞdĂŞ musiaÂła dostosowaĂŚ siĂŞ do przepisĂłw urzĂŞdnikĂłw
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #76 : Grudzień 06, 2010, 15:18:19 »

jasiek
Ake czy Ty trochĂŞ nie demonizujesz tej "rĂłwnoÂści" w ZT ? Po pierwsze klacze przychodzÂą ró¿nie przygotowane, po drugie ró¿nie wychowane. ÂŻeby porĂłwnaĂŚ w 100% udanie, trzebaby na konia patrzeĂŚ od urodzenia i najlepiej chowaĂŚ razem aÂż do ZT, a potem w hodowli wykorzystywaĂŚ do tych samych po³¹czeĂą  co inne i dopiero porĂłwnaĂŚ ? Nierealne.

Lumi
Moim zdaniem, prĂłby polowe bĂŞdÂą siĂŞ nadal odbywaÂły, bo pĂłki co w PL nie ma warunkĂłw, Âżeby "przetrenowaĂŚ" stacjonarnie kilkaset (a moÂże nawet kilka tys.) mÂłodych koni rocznie.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #77 : Grudzień 06, 2010, 16:46:09 »

Dlatego bĂŞdĂŞ swoje mÂłode konie (1-3) wystawiaĂŚ tylko na wystawach hodowlanych ( zawsze to jakieÂś porĂłwnanie i ocena osĂłb niezaleÂżnych ) , a póŸniej bĂŞdĂŞ ÂżyÂła nadziejÂą, Âże "pĂłjdÂą" w dobre rĂŞce i poka¿¹ siĂŞ w sporcie 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #78 : Grudzień 07, 2010, 00:46:56 »

jasiek
Ake czy Ty trochĂŞ nie demonizujesz tej "rĂłwnoÂści" w ZT ? Po pierwsze klacze przychodzÂą ró¿nie przygotowane, po drugie ró¿nie wychowane. ÂŻeby porĂłwnaĂŚ w 100% udanie, trzebaby na konia patrzeĂŚ od urodzenia i najlepiej chowaĂŚ razem aÂż do ZT, a potem w hodowli wykorzystywaĂŚ do tych samych po³¹czeĂą  co inne i dopiero porĂłwnaĂŚ ? Nierealne.

Nie demonizujĂŞ.  Wiadomo, Âże nigdy czynniki genetyczne nie bĂŞdÂą odgrywaĂŚ 100% w wyniku koĂącowym. Ale ja mĂłwiĂŞ tyle, Âże przy prĂłbie stacjonarnej odgrywajÂą znacznie wiĂŞkszÂą rolĂŞ niÂż przy innych formach oceny wartoÂści uÂżytkowej, gdzie zró¿nicowane sÂą umiejĂŞtnoÂści i moÂżliwoÂści wÂłaÂścicieli i jeÂźdÂźcĂłw. O ile wiĂŞkszÂą? Tego nie wiem, ale na pewno zdecydowanie wiĂŞkszÂą..

Spójrz chocia¿ na tegorocznego zwyciêzcê ZT, który do zak³adu nie by³ przygotowany wzorowo, a potrafi³ w ci¹gu tych trzech miesiêcy przeœcign¹Ì rówieœników, dowodz¹c swej genetycznej si³y. Gdyby nie by³o ZT i ¿aden sportowiec by siê nad nim nie pochyli³, to by przepad³ biedaczek. A z tego co s³ysza³em, to obecnie ma rozpocz¹Ì karierê sportow¹, a w przysz³oœci mo¿e i hodowlan¹.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #79 : Grudzień 07, 2010, 18:08:53 »

Zgadzam siê z jaskiem, ¿e wartoœÌ genetyczna na 60 dniowym ZT odgrywa wiêksz¹ rolê przy jednakowych warunkach ¿ycia i treningu. Wiêc mo¿na lepiej oszacowaÌ wartoœÌ genetyczn¹ konia.
A jeÂśli idzie o wystawy to zobaczmy ile koni z czempionatĂłw (rĂłwnieÂż samych czempionĂłw wystaw) nawet nie dostaÂły siĂŞ na ZT!
Jeœli chcemy mieÌ postêp hodowlany to musimy podj¹Ì kroki w kierunku zaostrzenia selekcji klaczy. Wiem, ¿e i tak znajd¹ siê "rozmna¿acze" koni, którzy ka¿d¹ klacz bêd¹ kryÌ czy jest bardzo dobra czy mierna, czy ma wpis do ksiêgi czy nie. Ale hodowcy bêdzie zale¿a³o na postêpie i hodowaniu coraz to lepszych koni, na które znajdzie nabywców (innych ni¿ rzeŸnia).
UwaÂżam, Âże zmiany zostaÂły ogÂłoszone odpowiednio wczeÂśnie i jest to krok w dobrÂą stronĂŞ.

Ja od pierwszych ZT obserwuje co siê tam dzieje i jest postêp... Na pierwsze ZT w 2007 r przyjmowano wszystkie klacze i z prawem wpisu do ksiêgi g³ównej i do ksiêgi wstêpnej, klacze ras: ma³opolskiej, wielkopolskiej oraz polski koù szlachetny pó³krwi musz¹ byÌ przyzwyczajone do oprowadzania w rêku, podnoszenia wszystkich nóg oraz do lon¿owania w siodle na obie strony. W 2008 r musia³a byÌ wpisana lub mieÌ prawo wpisu do ksi¹g oraz klacze ras m, wlkp i sp zg³aszane do treningu powinny byÌ zaje¿d¿one, tzn. poruszaÌ siê stêpem i k³usem pod jeŸdŸcem, ponadto musz¹ dawaÌ wszystkie nogi. Wiem te¿, ¿e ju¿ kilka klaczy zosta³o nie przyjêtych z powodu zbyt niskiej bonitacji. Na razie trzeba po prostu zwiêkszyÌ znaczenie ZT i poprawiÌ ich warunki (lepsi jeŸdŸcy i wyrównane warunki we wszystkich ZT), tak by jak najwiêcej klaczy by³o zg³aszanych i wtedy bêdzie mo¿na odrzucaÌ.
Ale mówimy o wiêkszej selekcji na ZT... a mam pytanie czy s³yszeliœcie o klaczach, które spe³niaj¹c warunki rodowodowe nie zosta³y wpisane do ksiêgi g³ównej z powodów wad pokrojowych. Bo ja nie s³ysza³am!!! A mo¿e tu powinno siê te¿ zwróciÌ wiêksz¹ uwagê!!! WprowadziÌ komisyjn¹ ocenê klaczy na wstêpie do ZT, ¿eby takie klacze nie zostawa³y dopuszczane do rozrodu.

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #80 : Grudzień 07, 2010, 19:04:38 »

No tak, u nas zwyczajnie od poczÂątku do koĂąca wszytsko leÂży i kwiczy. W takim tempie, bĂŞdziemy goniĂŚ zachĂłd tysiÂąc lat.

Dla mnie najwÂłaÂściwszym sprawdzianem dzielnoÂści jest trening sportowy, nie jeden dzieĂą na wystawie/na polowej prĂłbie dzielnoÂści czy nawet 60 dni treningu (choĂŚ i to maÂło). Dopiero po jednym dwĂłch sezonach, moÂżna siĂŞ szerzej wypowiedzieĂŚ nt dzielnoÂści i charakteru konia.
Tyle, ¿e przebiÌ siê przez zadêcie polskich zawodników (mam tu na myœli g³ównie uje¿dzeniowców i skoczków) i sk³oniÌ do kontaktu z ma³opolakiem - potencjalnym "wariatem" i "zabójc¹" jest szalenie trudno.
WiêkszoœÌ ucieka na samo has³o ma³opolski, po³owa nie wsi¹dzie na konia z paleniem innym ni¿ niemieckie...
Jedynym sensownym rozwiÂązaniem wydaje siĂŞ byĂŚ trening wkkw/rajdy (dla tych bardziej zaawansowanych w krew arabskÂą).

ÂŚciskam mocno kciuki za El Ejido, jeÂśli zdrowie pozwoli chyba ma wiĂŞksze zadatki, niÂż brat, na klasowego wkkwistĂŞ.

A tak z innej beczki, warto byÂłoby nagradzaĂŚ hodowcĂłw za to co dobre,  dopÂłacaĂŚ do stanĂłwki sprawdzonymi ogierami, a mÂłode silnie promowaĂŚ. Jako ciekawostkĂŞ powiem, Âże tegoroczny zwyciezca Korungu HolsztyĂąskiego, pochodzi z pierwszego rocznika potomstwa. U nas nawet tym sprawdzonym w sporcie ogierom nie jest dane pozostawiĂŚ po sobie klasowego potomstwa, a tam szanse dostajÂą juÂż trzylatki !
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #81 : Grudzień 07, 2010, 19:53:40 »

Dla mnie najwÂłaÂściwszym sprawdzianem dzielnoÂści jest trening sportowy, nie jeden dzieĂą na wystawie/na polowej prĂłbie dzielnoÂści czy nawet 60 dni treningu (choĂŚ i to maÂło).

Selekcja przez trening sportowy ma sense, ale jest za droga. Nie ma moÂżliwoÂści i sensu przepuszczaĂŚ wszystkiego przez sport. ZT jest tanim analogiem, z tÂą zaletÂą, Âże genetyka gra wiĂŞkszÂą rolĂŞ. Najlepsze konie na ZT zwykle kontynuujÂą karierĂŞ sportowÂą. W ten sposĂłb ZT jest teÂż reklamÂą i trampolinÂą do sportu dla tych najlepszych.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #82 : Grudzień 13, 2010, 19:21:03 »

WyglÂąda na to, Âże w BogusÂławicach nadal bĂŞdÂą organizowane ZT, ufff
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #83 : Grudzień 13, 2010, 22:30:17 »

Tak... Oficjalnie wiem od Dyrektora, Âże nowy ZT zaczyna siĂŞ 27 stycznia
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #84 : Grudzień 14, 2010, 13:04:23 »

Wyniki ZT WÂłocÂławek (Michelin)
http://www.bazakoni.pl/admin,op-shows,cmd-details,id-1415.html
http://pzhk.pl/docs/zt_klacze_wlocl_11_2010.pdf

WygraÂła kasztanowata Fabreggia S, cĂłrka znanego skoczka, bogusÂławickiego og. Regiel (po Arcus xx), 9 byÂła maÂłopolska Daglezja (Bekas x Berlin Bej)

amazonka80
27 to juÂż pewne ?, w czasie listopadowej prĂłby sÂłyszaÂłam coÂś o 10.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #85 : Grudzień 14, 2010, 20:29:07 »

Tak... Wiem, o tym na 100%, bo w BogusÂławicach organizujemy 16 stycznia POKAZ OGIERÓW  a w 22-23 stycznia sÂą zawody
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #86 : Styczeń 12, 2011, 17:38:51 »

RĂłwni i rĂłwniejsi ?

Cytat: PZHK wymagania dla klaczy zgÂłaszanych do ZT w 2010 roku
WÂłaÂściciele klaczy 4- i 5-letnich zobowiÂązani sÂą do zadeklarowania, Âże klacz nie startowaÂła w zawodach
jeÂździeckich okrĂŞgowych lub ogĂłlnopolskich;

A czempionka ostatniego turnusu w BB startowaÂła w zaprzĂŞgowych MPMK...
Strony: 1 ... 4 5 [6] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: