Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #75 : Grudzień 06, 2010, 13:23:16 » |
|
Egzamin praktyczny to tylko jedna z ocen a nie podstawowa. Dla mnie to zmarnowany czas i przede wszystkim pieniÂądze a czĂŞsto i zdrowie koni pobyt w ZT. OczywiÂście sÂą to tylko moje poboÂżne Âżyczenia i tak jak pozostali bĂŞdĂŞ musiaÂła dostosowaĂŚ siĂŞ do przepisĂłw urzĂŞdnikĂłw 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #76 : Grudzień 06, 2010, 15:18:19 » |
|
jasiek Ake czy Ty trochê nie demonizujesz tej "równoœci" w ZT ? Po pierwsze klacze przychodz¹ ró¿nie przygotowane, po drugie ró¿nie wychowane. ¯eby porównaÌ w 100% udanie, trzebaby na konia patrzeÌ od urodzenia i najlepiej chowaÌ razem a¿ do ZT, a potem w hodowli wykorzystywaÌ do tych samych po³¹czeù co inne i dopiero porównaÌ ? Nierealne.
Lumi Moim zdaniem, prĂłby polowe bĂŞdÂą siĂŞ nadal odbywaÂły, bo pĂłki co w PL nie ma warunkĂłw, Âżeby "przetrenowaĂŚ" stacjonarnie kilkaset (a moÂże nawet kilka tys.) mÂłodych koni rocznie.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #77 : Grudzień 06, 2010, 16:46:09 » |
|
Dlatego bêdê swoje m³ode konie (1-3) wystawiaÌ tylko na wystawach hodowlanych ( zawsze to jakieœ porównanie i ocena osób niezale¿nych ) , a póŸniej bêdê ¿y³a nadziej¹, ¿e "pójd¹" w dobre rêce i poka¿¹ siê w sporcie 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #78 : Grudzień 07, 2010, 00:46:56 » |
|
jasiek Ake czy Ty trochê nie demonizujesz tej "równoœci" w ZT ? Po pierwsze klacze przychodz¹ ró¿nie przygotowane, po drugie ró¿nie wychowane. ¯eby porównaÌ w 100% udanie, trzebaby na konia patrzeÌ od urodzenia i najlepiej chowaÌ razem a¿ do ZT, a potem w hodowli wykorzystywaÌ do tych samych po³¹czeù co inne i dopiero porównaÌ ? Nierealne.
Nie demonizujê.  Wiadomo, ¿e nigdy czynniki genetyczne nie bêd¹ odgrywaÌ 100% w wyniku koùcowym. Ale ja mówiê tyle, ¿e przy próbie stacjonarnej odgrywaj¹ znacznie wiêksz¹ rolê ni¿ przy innych formach oceny wartoœci u¿ytkowej, gdzie zró¿nicowane s¹ umiejêtnoœci i mo¿liwoœci w³aœcicieli i jeŸdŸców. O ile wiêksz¹? Tego nie wiem, ale na pewno zdecydowanie wiêksz¹.. Spójrz chocia¿ na tegorocznego zwyciêzcê ZT, który do zak³adu nie by³ przygotowany wzorowo, a potrafi³ w ci¹gu tych trzech miesiêcy przeœcign¹Ì rówieœników, dowodz¹c swej genetycznej si³y. Gdyby nie by³o ZT i ¿aden sportowiec by siê nad nim nie pochyli³, to by przepad³ biedaczek. A z tego co s³ysza³em, to obecnie ma rozpocz¹Ì karierê sportow¹, a w przysz³oœci mo¿e i hodowlan¹.
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #79 : Grudzień 07, 2010, 18:08:53 » |
|
Zgadzam siê z jaskiem, ¿e wartoœÌ genetyczna na 60 dniowym ZT odgrywa wiêksz¹ rolê przy jednakowych warunkach ¿ycia i treningu. Wiêc mo¿na lepiej oszacowaÌ wartoœÌ genetyczn¹ konia. A jeœli idzie o wystawy to zobaczmy ile koni z czempionatów (równie¿ samych czempionów wystaw) nawet nie dosta³y siê na ZT! Jeœli chcemy mieÌ postêp hodowlany to musimy podj¹Ì kroki w kierunku zaostrzenia selekcji klaczy. Wiem, ¿e i tak znajd¹ siê "rozmna¿acze" koni, którzy ka¿d¹ klacz bêd¹ kryÌ czy jest bardzo dobra czy mierna, czy ma wpis do ksiêgi czy nie. Ale hodowcy bêdzie zale¿a³o na postêpie i hodowaniu coraz to lepszych koni, na które znajdzie nabywców (innych ni¿ rzeŸnia). Uwa¿am, ¿e zmiany zosta³y og³oszone odpowiednio wczeœnie i jest to krok w dobr¹ stronê.
Ja od pierwszych ZT obserwuje co siê tam dzieje i jest postêp... Na pierwsze ZT w 2007 r przyjmowano wszystkie klacze i z prawem wpisu do ksiêgi g³ównej i do ksiêgi wstêpnej, klacze ras: ma³opolskiej, wielkopolskiej oraz polski koù szlachetny pó³krwi musz¹ byÌ przyzwyczajone do oprowadzania w rêku, podnoszenia wszystkich nóg oraz do lon¿owania w siodle na obie strony. W 2008 r musia³a byÌ wpisana lub mieÌ prawo wpisu do ksi¹g oraz klacze ras m, wlkp i sp zg³aszane do treningu powinny byÌ zaje¿d¿one, tzn. poruszaÌ siê stêpem i k³usem pod jeŸdŸcem, ponadto musz¹ dawaÌ wszystkie nogi. Wiem te¿, ¿e ju¿ kilka klaczy zosta³o nie przyjêtych z powodu zbyt niskiej bonitacji. Na razie trzeba po prostu zwiêkszyÌ znaczenie ZT i poprawiÌ ich warunki (lepsi jeŸdŸcy i wyrównane warunki we wszystkich ZT), tak by jak najwiêcej klaczy by³o zg³aszanych i wtedy bêdzie mo¿na odrzucaÌ. Ale mówimy o wiêkszej selekcji na ZT... a mam pytanie czy s³yszeliœcie o klaczach, które spe³niaj¹c warunki rodowodowe nie zosta³y wpisane do ksiêgi g³ównej z powodów wad pokrojowych. Bo ja nie s³ysza³am!!! A mo¿e tu powinno siê te¿ zwróciÌ wiêksz¹ uwagê!!! WprowadziÌ komisyjn¹ ocenê klaczy na wstêpie do ZT, ¿eby takie klacze nie zostawa³y dopuszczane do rozrodu.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #80 : Grudzień 07, 2010, 19:04:38 » |
|
No tak, u nas zwyczajnie od poczÂątku do koĂąca wszytsko leÂży i kwiczy. W takim tempie, bĂŞdziemy goniĂŚ zachĂłd tysiÂąc lat.
Dla mnie najw³aœciwszym sprawdzianem dzielnoœci jest trening sportowy, nie jeden dzieù na wystawie/na polowej próbie dzielnoœci czy nawet 60 dni treningu (choÌ i to ma³o). Dopiero po jednym dwóch sezonach, mo¿na siê szerzej wypowiedzieÌ nt dzielnoœci i charakteru konia. Tyle, ¿e przebiÌ siê przez zadêcie polskich zawodników (mam tu na myœli g³ównie uje¿dzeniowców i skoczków) i sk³oniÌ do kontaktu z ma³opolakiem - potencjalnym "wariatem" i "zabójc¹" jest szalenie trudno. WiêkszoœÌ ucieka na samo has³o ma³opolski, po³owa nie wsi¹dzie na konia z paleniem innym ni¿ niemieckie... Jedynym sensownym rozwi¹zaniem wydaje siê byÌ trening wkkw/rajdy (dla tych bardziej zaawansowanych w krew arabsk¹).
ÂŚciskam mocno kciuki za El Ejido, jeÂśli zdrowie pozwoli chyba ma wiĂŞksze zadatki, niÂż brat, na klasowego wkkwistĂŞ.
A tak z innej beczki, warto byÂłoby nagradzaĂŚ hodowcĂłw za to co dobre, dopÂłacaĂŚ do stanĂłwki sprawdzonymi ogierami, a mÂłode silnie promowaĂŚ. Jako ciekawostkĂŞ powiem, Âże tegoroczny zwyciezca Korungu HolsztyĂąskiego, pochodzi z pierwszego rocznika potomstwa. U nas nawet tym sprawdzonym w sporcie ogierom nie jest dane pozostawiĂŚ po sobie klasowego potomstwa, a tam szanse dostajÂą juÂż trzylatki !
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #81 : Grudzień 07, 2010, 19:53:40 » |
|
Dla mnie najwÂłaÂściwszym sprawdzianem dzielnoÂści jest trening sportowy, nie jeden dzieĂą na wystawie/na polowej prĂłbie dzielnoÂści czy nawet 60 dni treningu (choĂŚ i to maÂło).
Selekcja przez trening sportowy ma sense, ale jest za droga. Nie ma moÂżliwoÂści i sensu przepuszczaĂŚ wszystkiego przez sport. ZT jest tanim analogiem, z tÂą zaletÂą, Âże genetyka gra wiĂŞkszÂą rolĂŞ. Najlepsze konie na ZT zwykle kontynuujÂą karierĂŞ sportowÂą. W ten sposĂłb ZT jest teÂż reklamÂą i trampolinÂą do sportu dla tych najlepszych.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #82 : Grudzień 13, 2010, 19:21:03 » |
|
WyglÂąda na to, Âże w BogusÂławicach nadal bĂŞdÂą organizowane ZT, ufff 
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #83 : Grudzień 13, 2010, 22:30:17 » |
|
Tak... Oficjalnie wiem od Dyrektora, Âże nowy ZT zaczyna siĂŞ 27 stycznia
|
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #85 : Grudzień 14, 2010, 20:29:07 » |
|
Tak... Wiem, o tym na 100%, bo w BogusÂławicach organizujemy 16 stycznia POKAZ OGIERĂW a w 22-23 stycznia sÂą zawody
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #86 : Styczeń 12, 2011, 17:38:51 » |
|
RĂłwni i rĂłwniejsi ? WÂłaÂściciele klaczy 4- i 5-letnich zobowiÂązani sÂą do zadeklarowania, Âże klacz nie startowaÂła w zawodach jeÂździeckich okrĂŞgowych lub ogĂłlnopolskich; A czempionka ostatniego turnusu w BB startowaÂła w zaprzĂŞgowych MPMK...
|
|
|
|
|
|
|
|