Ale chodzi³o mi o to, kto z Was bêdzie? I czy w ogóle nie-cz³onek PZHK mo¿e sobie przyj¶æ na to?
tak
Ja by³am
Niestety nie uda³o mi sie dojechac na cze¶æ przedpo³udniow±. Mimo trudnej pogody seminarium zgromadzi³o dosc liczne grono hodowców, atmosfera by³a gor±ca : )
Organizacja godna pochwa³y, wygodna sala, duzo miejsc, co¶ ciep³ego do picia i do zjedzenia dla strudzonych wedrowców
Zabrak³o przedstawiciela krakowskiej UR, referat przeja³ dyr. Trela.
Mam zanotowanych pare rzuconych danych liczbowych, my¶lê ze moge sie podzieliæ
klacze matki klacze objete programem
Kielce 223 104
Kraków 270 99
Lublin 417 323
Rzeszów 130 86
1040
pozosta³e województwa nie zosta³y ujete
W tym roku kolejni nowi hodowcy mog± do³±czyc ze swoimi klaczami do realizacji programu, ( czas maj± prawdopodobnie do 28.02.2009 )klacze jednak beda klasyfikowane wg nowych zaostrzonych zasad, dostêpnych na stronie Instytutu.
W trakcie dotychczasowgo trwania programu urodzi³o sie od klaczy "dotacyjnych" 683 ¼rebiêta.
Klacz uczestnicz±ca w programie powinna dac 2-3 ¼rebaki w ciagu 5 letniego cyklu.
______________________________________________________________________________________
MPMK 2003- 2007
WKKW
122 koni ogó³em, w tym 54 m³p co stanowi 44,2%, 21 medalistów to konie m³p, to jest 46,7% medali
Skoki
435 koni ogo³em, w tym 36 m³p, co stanowi 8,2%, 8 medalistów to konie m³p, to jest 13,3% medali
______________________________________________________________________________________
Pad³ wniosek utworzenia Centrum Promocji Konia Ma³opolskiego pod patronatem Ministra, ogólnie ca³a lista wniosków z zebrania ma trafic do Ministerstwa. Chodzi o zagwarantowanie ciag³osci programu ochrony na kolejne lata oraz o los klaczy dotychczas zakwalifikowanych a nie spe³niaj±cych wymogów nowego programu, a tak¿e ich potomstwa narodzonego w wyniku zalecanych kojarzeñ, które teraz "wypadaj±". Pad³y tak¿e propozycje dodatkowych dop³at w innej formie ( do ogiera, do ¼rebi±t ) ale to na pewno nie zostanie wprowadzone w PROWIe 2007-2013, ani nawet nie ma takiej mo¿liwo¶ci w tym pakiecie.
No i jeszcze zakaz inseminacji nasieniem ¶wie¿ym i mrozonym w populacji chronionej. ( ale jaki w tym interes hodowców, ze sami o to wnioskuj± ?) Poza tym hodowcy ¿adaj± ³atwiej dostepnej wiedzy na temat bie¿±cych ustaleñ Instytutu i PZHK oraz mo¿liwo¶ci zabrania g³osu.
Redaktor Szewczyk zapewne cos wiecej napisze w KP na temat seminarium do szerszego grona odbiorców.