Ale chodzi³o mi o to, kto z Was bêdzie? I czy w ogóle nie-cz³onek PZHK mo¿e sobie przyjœÌ na to?
tak
Ja byÂłam
Niestety nie uda³o mi sie dojechac na czeœÌ przedpo³udniow¹. Mimo trudnej pogody seminarium zgromadzi³o dosc liczne grono hodowców, atmosfera by³a gor¹ca : )
Organizacja godna pochwaÂły, wygodna sala, duzo miejsc, coÂś ciepÂłego do picia i do zjedzenia dla strudzonych wedrowcĂłw

ZabrakÂło przedstawiciela krakowskiej UR, referat przejaÂł dyr. Trela.
Mam zanotowanych pare rzuconych danych liczbowych, myÂślĂŞ ze moge sie podzieliĂŚ
klacze matki klacze objete programem
Kielce 223 104
KrakĂłw 270 99
Lublin 417 323
RzeszĂłw 130 86
1040
pozostaÂłe wojewĂłdztwa nie zostaÂły ujete
W tym roku kolejni nowi hodowcy mog¹ do³¹czyc ze swoimi klaczami do realizacji programu, ( czas maj¹ prawdopodobnie do 28.02.2009 )klacze jednak beda klasyfikowane wg nowych zaostrzonych zasad, dostêpnych na stronie Instytutu.
W trakcie dotychczasowgo trwania programu urodziÂło sie od klaczy "dotacyjnych" 683 ÂźrebiĂŞta.
Klacz uczestniczÂąca w programie powinna dac 2-3 Âźrebaki w ciagu 5 letniego cyklu.
______________________________________________________________________________________
MPMK 2003- 2007
WKKW
122 koni ogó³em, w tym 54 m³p co stanowi 44,2%, 21 medalistów to konie m³p, to jest 46,7% medali
Skoki
435 koni ogoÂłem, w tym 36 mÂłp, co stanowi 8,2%, 8 medalistĂłw to konie mÂłp, to jest 13,3% medali
______________________________________________________________________________________
PadÂł wniosek utworzenia Centrum Promocji Konia MaÂłopolskiego pod patronatem Ministra, ogĂłlnie caÂła lista wnioskĂłw z zebrania ma trafic do Ministerstwa. Chodzi o zagwarantowanie ciagÂłosci programu ochrony na kolejne lata oraz o los klaczy dotychczas zakwalifikowanych a nie speÂłniajÂących wymogĂłw nowego programu, a takÂże ich potomstwa narodzonego w wyniku zalecanych kojarzeĂą, ktĂłre teraz "wypadajÂą". PadÂły takÂże propozycje dodatkowych dopÂłat w innej formie ( do ogiera, do ÂźrebiÂąt ) ale to na pewno nie zostanie wprowadzone w PROWIe 2007-2013, ani nawet nie ma takiej moÂżliwoÂści w tym pakiecie.
No i jeszcze zakaz inseminacji nasieniem œwie¿ym i mrozonym w populacji chronionej. ( ale jaki w tym interes hodowców, ze sami o to wnioskuj¹ ?) Poza tym hodowcy ¿adaj¹ ³atwiej dostepnej wiedzy na temat bie¿¹cych ustaleù Instytutu i PZHK oraz mo¿liwoœci zabrania g³osu.
Redaktor Szewczyk zapewne cos wiecej napisze w KP na temat seminarium do szerszego grona odbiorcĂłw.