FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 05, 2025, 15:56:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seminarium - Perspektywy hodowli....KrakĂłw  (Przeczytany 12578 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Styczeń 15, 2010, 16:47:59 »

http://www.pzhk.pl/art.php?id=zaproszenie.htm
poniedziaÂłek 25 stycznia 2010

amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2010, 22:15:58 »

Montana skÂąd to masz?

Moje klacze sÂą w programie od 3 lat i nic takiego nie dostaÂłam.

Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2010, 11:58:43 »

Ze strony PZHK
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2010, 10:20:48 »

A kto bĂŞdzie?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2010, 15:10:54 »

Cytat: kresowastajnia.pl
Na KrakĂłw! 2010-01-21

Jako, Âże w przyszÂły poniedziaÂłek, w Krakowie, ma siĂŞ zebraĂŚ pospolite ruszenie hodowcĂłw, by radziĂŚ w waÂżkiej  sprawie ochrony zasobĂłw genetycznych koni rasy maÂłopolskiej, do wyjazdu szykowaĂŚ siĂŞ trzeba. 
Po chutorach mawiajÂą, Âże na spotkanie przybĂŞdzie Andrzej Stasiowski – Dyrektor Biura Polskiego ZwiÂązku HodowcĂłw Koni oraz Marek Trela – PrzewodniczÂący Komisji KsiĂŞgi Stadnej Koni Rasy MaÂłopolskiej. Obecni byĂŚ majÂą przedstawiciele Instytutu Zootechniki, a takÂże Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W obecnej sytuacji  jedynÂą szansÂą na obalenie nowego, wielce szkodliwego dla rasy, programu ochronnego jest interwencja Ministra Rolnictwa. Taki teÂż cel przyÂświeca organizatorom owego seminarium. 
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2010, 19:49:13 »

grrr chyba siĂŞ wÂścieknĂŞ, przeÂłoÂżyli mi egzamin na poniedziaÂłek wÂłaÂśnie 
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2010, 22:11:45 »

Ale chodzi³o mi o to, kto z Was bêdzie? I czy w ogóle nie-cz³onek PZHK mo¿e sobie przyjœÌ na to?
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2010, 18:24:41 »

KtoÂś byÂł?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2010, 21:42:41 »

Ale chodzi³o mi o to, kto z Was bêdzie? I czy w ogóle nie-cz³onek PZHK mo¿e sobie przyjœÌ na to?

tak

Ja byÂłam
Niestety nie uda³o mi sie dojechac na czeœÌ przedpo³udniow¹. Mimo trudnej pogody seminarium zgromadzi³o dosc liczne grono hodowców, atmosfera by³a gor¹ca : )
Organizacja godna pochwaÂły, wygodna sala, duzo miejsc, coÂś ciepÂłego do picia i do zjedzenia dla strudzonych wedrowcĂłw
ZabrakÂło przedstawiciela krakowskiej UR, referat przejaÂł dyr. Trela.

Mam zanotowanych pare rzuconych danych liczbowych, myÂślĂŞ ze moge sie podzieliĂŚ

klacze matki    klacze objete programem 
Kielce         223                      104
KrakĂłw       270                       99
Lublin         417                       323
RzeszĂłw      130                      86 
                 1040                     

pozostaÂłe wojewĂłdztwa nie zostaÂły ujete

W tym roku kolejni nowi hodowcy mogÂą do³¹czyc ze swoimi klaczami do realizacji programu, ( czas majÂą prawdopodobnie do 28.02.2009 )klacze jednak beda klasyfikowane wg nowych zaostrzonych zasad, dostĂŞpnych na stronie Instytutu. 

W trakcie dotychczasowgo trwania programu urodziÂło sie od klaczy "dotacyjnych" 683 ÂźrebiĂŞta.
Klacz uczestniczÂąca w programie powinna dac 2-3 Âźrebaki w ciagu 5 letniego cyklu.
______________________________________________________________________________________
MPMK 2003- 2007

WKKW
122 koni ogó³em, w tym 54 m³p co stanowi 44,2%, 21 medalistów to konie m³p, to jest 46,7% medali

Skoki
435 koni ogoÂłem, w tym 36 mÂłp, co stanowi 8,2%, 8 medalistĂłw to konie mÂłp, to jest 13,3% medali
______________________________________________________________________________________

PadÂł wniosek utworzenia Centrum Promocji Konia MaÂłopolskiego pod patronatem Ministra, ogĂłlnie caÂła lista wnioskĂłw z zebrania ma trafic do Ministerstwa.  Chodzi o zagwarantowanie ciagÂłosci programu ochrony na kolejne lata oraz o los klaczy dotychczas zakwalifikowanych a nie speÂłniajÂących wymogĂłw nowego programu, a takÂże ich potomstwa narodzonego w wyniku zalecanych kojarzeĂą, ktĂłre teraz "wypadajÂą". PadÂły takÂże propozycje dodatkowych dopÂłat w innej formie ( do ogiera, do ÂźrebiÂąt ) ale to na pewno nie zostanie wprowadzone w PROWIe 2007-2013, ani nawet nie ma takiej moÂżliwoÂści w tym pakiecie.
No i jeszcze zakaz inseminacji nasieniem œwie¿ym i mrozonym w populacji chronionej. ( ale jaki w tym interes hodowców, ze sami o to wnioskuj¹ ?) Poza tym hodowcy ¿adaj¹ ³atwiej dostepnej wiedzy na temat bie¿¹cych ustaleù Instytutu i PZHK oraz mo¿liwoœci zabrania g³osu.

Redaktor Szewczyk zapewne cos wiecej napisze w KP na temat seminarium do szerszego grona odbiorcĂłw.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2010, 22:18:09 »

ech Âże teÂż nie mogÂłam byĂŚ 
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2010, 00:46:23 »

czyli wielkie nic,duÂżo cyferek i chĂŞci i nic poza tym,jak powstawaÂł pzhkm teÂż tak byÂło,a teraz siĂŞ kilku zebraÂło bo im siĂŞ pod dupami pali bo powypadali z programu ktĂłry nic nie wniĂłsÂł do hodowli ale kasa to kasa
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2010, 21:41:39 »

klacze matki    klacze objete programem 
Kielce         223                      104
KrakĂłw       270                       99
Lublin         417                       323
RzeszĂłw      130                      86 
                 1040                     

pozostaÂłe wojewĂłdztwa nie zostaÂły ujete

To siê nazywa rzetelnoœÌ danych, z jakiej racji nie zosta³y ujête ? ChoÌby dla zobrazowania sytuacji warto by odnotowaÌ wszystkie województwa...
A wyniki MPMK takÂże dotyczyÂły koni z "dotacyjymi" rodowodami ?
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 27, 2010, 09:28:47 »

Mnie zastanawia fakt zakazu inseminacji w "populacji ochronnej" jaki to ma sens i kto chce na tym kasĂŞ ugraĂŚ
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2010, 10:44:48 »

Przeczytalem program ochrony i dowiedzialem sie kilku ciekawych rzeczy, na przyklad ze malopolska obejmowala tereny az do tureckiej granicy  Chichot

Jest napisane tez, ze nalezy kryc naturalnie, ale dopuszcza sie inseminacje swiezym nasieniem, a w szczegolnych przypadkach, za zgoda tajemniczej grupy roboczej nawet nasieniem mrozonym. Czyli jak zwykle niewiadomo o co chodzi. Zreszta kilka razy przewija sie sformulowanie "w uzasadnionych przypadkach"...
kowalsk
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 27, 2010, 18:53:21 »

A  ja sÂłyszaÂłem Âże nasz ;gÂłos ludu; pan  prezes pzhkm uciekÂł w Âśrodku zebrania,dlaczego.
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: