FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 02:21:01 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZT 2010 - ogiery  (Przeczytany 41558 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #60 : Wrzesieñ 25, 2010, 10:36:28 »

el ejido,elaborat nie powala, kadryl skaka³ najlepiej z koni janowskich

El Ejido mnie kompletnie rozczarowa³ - wysokono¿ny, przecineczek taki, g³owa jaka¶ garbata, w skokach zupe³nie siê nie pokaza³ - w korytarzu pêdzi³. Pod siod³em lepiej, nie¼le galopowa³, by³ skupiony, ale na tle El Bonillo klapa.

Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #61 : Wrzesieñ 25, 2010, 11:28:10 »

Ale on siê niesamowicie poprawi³ od po³ówki no i zdecydowanie nadrobi³ charakterem, jezdno¶ci±.
Z tymi do odstrza³u za to prawie trafi³am 

Cytat: ar...?
Do odstrza³u moim zdaniem Horyzont i Achilles, Assad, Kadryl, Mit
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #62 : Wrzesieñ 25, 2010, 11:34:58 »

A jak jest teraz z tym odstrza³em, od 90 pkt. dostaj± licencjê?

Kadryl nie by³ taki z³y, z tego co widzia³em.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #63 : Wrzesieñ 25, 2010, 11:46:22 »

Tak minimum do otrzymania licencji to 90 pkt, a ¿eby zdaæ próbê wystarczy 80 pkt. Trochê to pokrêcone - dla mnie wszytskie te które zdadz± powinny dostawaæ licencjê albo nale¿y ustaliæ wy¿szy próg.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #64 : Wrzesieñ 25, 2010, 12:00:13 »

Wydaje mi siê, ¿e dobrze, ¿e te progi id± do góry. Je¿eli odrzuca siê tylko 4 ogiery z 25 jak kiedy¶, to równie dobrze mo¿na uznawaæ na podstawie samej bonitacji, po co ca³a zabawa w trening?? Moim zdaniem powinno byæ tak, ¿e do uzyskania licencji jeden z trzech indeksów powinien byæ wy¿szy ni¿ jakie¶ 115-120. Jak nie to licencja przez sport. A tak nadal "produkuje siê" sporo jednak przeciêtnych ogierów.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Wrzesieñ 25, 2010, 12:03:28 »

Pewnie, ¿e dobrze. Jakby uznali trzy najlepsze to te¿ chyba nic z³ego by siê nie zadzia³o, skoro w Holandii uznaj± rocznie kilkana¶cie (mówie o samych KWPN ).

Mo¿e niejasno siê wyrzai³am. Moim zdaniem próg otrzymania licencji móg³by byæ równy z minimaln± liczb± pkt potrtzebnych do zdania ZT. By³oby to ³atwiejsze do ogarniêcia.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #66 : Wrzesieñ 25, 2010, 19:55:07 »

Wklejam kilka zdjêæ z pierwszego dnia:

El Ejido

Ja¶min

Hati

Kadryl

Elaborat

Armani

galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #67 : Wrzesieñ 26, 2010, 13:54:38 »

ma ktos szczegolowe wyniki?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #68 : Wrzesieñ 27, 2010, 18:14:38 »

juz siê pokaza³y http://pzhk.pl/docs/zt_bog_09_2010_wyniki.pdf

w Gnie¼nie uznany zosta³ tarantowaty Lord/Wig
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #69 : Wrzesieñ 27, 2010, 21:38:42 »

http://www.pzhkm.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=268:bogusawice-2010-wyniki-proby-dzielnoci-&catid=51:ogiery&Itemid=63
G-Santa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 50

« Odpowiedz #70 : Wrzesieñ 28, 2010, 07:22:00 »

Mam pytanie, jak s± liczone indeksy ogólne, tzn. co do czego sie dodaje?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #71 : Wrzesieñ 28, 2010, 09:10:33 »

Mam pytanie, jak s± liczone indeksy ogólne, tzn. co do czego sie dodaje?

Wszystkie oceny cz±stkowe s± standaryzowane (tzn. odejmowana jest ¶rednia i dzielone przez odchylenie standardowe dla danej cechy) a nastêpnie dodawane z odpowiednimi wagami. Dla ka¿dego indeksu wagi s± ró¿ne. Przy skokowym najwa¿niejsze s± skoki, a przy uje¿d¿eniowym oceny za skoki maj± wagi zero. Chyba w programie hodowlanym s± te wagi podane.
G-Santa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 50

« Odpowiedz #72 : Wrzesieñ 28, 2010, 13:00:05 »

jasiek dziêki
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #73 : Wrzesieñ 28, 2010, 21:35:39 »

Zawsze pomagam, jak potrafiê 

Dziwi mnie natomiast brak dyskusji po tegorocznym zak³adzie, w koñcu to najwa¿niejsze wydarzenie w roku dla rasy. Kwiat m³odzie¿y mêskiej poddany ocenie, a nikt nie ma wra¿eñ do podzielenia??

Mi siê wydaje, ¿e stawka by³a do¶æ wyrównana, bez osobników wybitnych, ale fakt, ¿e niez³e Lombard i Horyzont okaza³y siê za s³abe na licencjê, dobrze o niej ¶wiadczy. Pokrojowo by³o ró¿nie, taki Jafar wygl±da jak koby³a, ale z drugiej strony, nie by³o ogierów ordynarnych w typie, nie przypominaj±cych angloaraba. Ogólnie stawka raczej lepsze ni¿ rok temu, ale gorsza ni¿ w 2008 (chocia¿ bardziej wyrównana), porównywalna jako¶ci± do tej z 2007 chyba..

Indywidualnie, bardziej ni¿ w koñcowym rankingu podoba³ mi siê Elaborat, a mniej Ja¶min i Amurat. Lombard chyba te¿ zas³u¿y³ na wy¿sze miejsce. Oceny kierownika s± z wiêkszym "jajem" ni¿ komisji i chyba bardziej odzwierciedlaj± to co sam widzia³em, choæ nie zawsze. Generalnie jest zbyt du¿a rozbie¿no¶æ ocen miêdzy kierownikiem a komisj±, nie wiem z czego wynikaj±ca (na przyk³ad wg kierownika Diokles i Ja¶min galopuj± tak samo, wg komisji dzieli je a¿ 2 punkty, czyli 2,5 odchylenia standardowego, co przek³ada siê na ok. 5 punktów w indeksie ogólnym!).

Co Wy o tym my¶licie?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #74 : Wrzesieñ 29, 2010, 09:53:28 »

Mo¿e dlatego, ¿e nie ma o czym  Smutny . Nie by³am osobi¶cie, ale ogl±daj±c zdjêcia nie znalaz³am ¿adnego ogiera, którego u¿y³abym w hodowli 
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: