FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 19:35:52 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZT 2010 - ogiery  (Przeczytany 39881 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #75 : Wrzesieñ 29, 2010, 18:36:39 »

Ja równie¿ nie bêdê siê wypowiada³a na temat wyników testu, bo niestety nie by³am ani na kwalifikacjach, ani na po³ówce ani na te¶cie koñcowym.
Oczywi¶cie jestem ciekawa opinii innych osób, które by³y i maj± prawo wypowiadaæ siê na temat stawki ogierów.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #76 : Wrzesieñ 29, 2010, 20:13:06 »

Moim zdaniem stawka by³a lepsza ni¿ ubieg³oroczna. Ciê¿ko by³o wskazaæ faworyta, dla mnie zwyciêstwo El Ejido by³o zaskoczeniem.
Mam nadziejê, ¿e kilka koni poka¿e siê w sporcie. Np. Diokles , po "obróbce" uje¿d¿eniowej (do ZT przyszed³ niemal zupe³nie surowy) mo¿e byæ klasowym skoczkiem. S³abe chody podstawowe raczej nie predysponuj± go do konkurencji wkkw, jednak skoki s± bardzo dobre technicznie. Odwrotnie przedstawia³a siê sytuacja Jafara, który by³ dobry w chodach podstawowych jednak skaka³ fatalnie co nie pozowli³u ma zaj±æ wy¿szego miejsca.

My¶lê, ¿e warto te¿ zwróciæ uwagê na matki ogierów (i linie ¿eñskie).
Godny podkre¶lenia jest fakt, ¿e ka¿da z klaczy legitymuje siê potomstwem z wynikami pokazowymi i/lub sportowymi/uczestnictwem w ZT. ¯eby nie byæ go³ows³ownym poni¿ej prezentujê ma³± analizê :
1.Egzema - matka trzech uznanych ogierów (dwa startuj± w WKKW) i nie¿³ego skoczka (dysponuj±cego potêg± wa³. Elegant sp
2. Jutrzenka - czempionka KWZH, pe³na siostra bardzo za³uzonej dla stadniny Walewickiej kl. Jutrznia
3. Aragona - matka 4 uznanych ogierów (Arad, Awans, Agrest, Aramis) oraz chodz±cego WKKW wa³. Admira³ (po Vis Versa)
4.Asturia Matka trzech klaczy które w swoich klasach wiekowych zajmowa³y miejsca "na pudle"
5.Jurata Matka dwóch uznanych ogierów, najlepszego konia pokazu bia³eckiego czempionatu 2010, dwie córki zda³y stacjonarne próby dzielno¶ci, kolejna zosta³a wczoraj przyjêta do treningu
6.Arborea Matka uznanych dwóch ogierów (poza Aferzyst± jeszcze Arco po Chef Supreme xx) i dwóch klaczy wpisanych do ksiêgi
7. Heroina Matka dwóch uznanych ogierów - Hati i Hayati (po Krym)
8.Dida Poza Dioklesem, da³a czempiona ZT og. Dionizos, 7 w MPMK w skokach
9. Elandra Da³a oprócz Elaborata, Elastora, który w 2009 r. by³ wiceczempionem ogierków w Bia³ce
10.Kareta Matka klaczy Kratka (po Hebab o) III miejsce w klasie, Bia³ka 2008
11. Aracena Matka uznanego Atrybuta (po Divisor xx)

W¶ród pozosta³ych matek:
Amaltea - matka trzykrotnej wiceczempionki PL z Bia³ki, obecnie startuj±cej w WKKW.
Larisa - matka czempiona ZT og. Liwiec
Mitologia - matka kl. Ma³a Czarna, która zda³a stacjonarn± próbê dzielno¶ci z ocen± db
Assunta - matka uznanego og. Astro
Herbatka - matka kl. Hrabina-Emetytka, która zda³a stacjonarn± próbê dzielno¶ci z ocen± db

Formu³a przeprowadzania ZT wydaje mi siê odpowiednia jednak brakuje ca³y czas wspomnienia o zdrowiu koni. Skoro poddaje siê je badaniom RTG to czemu nikt o tym nie mówi?
W Holandii wyniki czê¶ci ogierów uznanych s± ³atwo dostêpne tutaj: http://hengsten.kwpn.nl/
A z³e wyniki w ogóle eliminuj± ogiery z u¿ytkowania w hodowli.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #77 : Wrzesieñ 30, 2010, 07:47:43 »

Mo¿e dlatego, ¿e nie ma o czym  Smutny . Nie by³am osobi¶cie, ale ogl±daj±c zdjêcia nie znalaz³am ¿adnego ogiera, którego u¿y³abym w hodowli 

No ale u¿y³a¶, z tego co pamiêtam, Nabucho, który na zdjêciach z ZT wygl±da³ jak dwuletnia, przero¶niêta klaczka, i to z takich brzydszych.

Mnie ca³y czas dziwi± w tym zak³adzie oceny. Jak Ja¶min móg³ dostaæ za k³us i galop to samo co Elaborat ?? By³ co najmniej o klasê gorszy...
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #78 : Wrzesieñ 30, 2010, 09:10:58 »

Owszem u¿y³am go , ale jako ju¿ 8 - letniego ogiera, kiedy to wyró¿nia³ siê na parkurach i po namowach Pani Piêty. U¿y³am równie¿ zupe³nie niesprawdzonego Dionizosa, który zachwyci³ mnie na preselekcji i je¿eli spe³ni moje oczekiwania u¿yjê go po raz drugi co dotychczas ¿adnemu z ogierów nie by³o dane ( oprócz  Saganka )    . W tegorocznej stawce nie zauwa¿y³am drugiego takiego jak Dionizos. Mam nadziejê, ¿e siê pomyli³am i wiele z nich udowodni, ¿e zas³uguje na licencje
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #79 : Pa¼dziernik 01, 2010, 11:05:38 »

Ruchowo i pokojowo by³y lepsze ogiery od Dionizosa w tym roku, choæby zwyciêzca. Skokowo pewnie ¿aden mu nie dorównuje.

Na hodowcach, którzy w angloarabie szukaj± orientalnego typu du¿e wra¿enie robi³ Ja¶min, który jednocze¶nie nie¼le skacze. Tylko on ma co¶ nie tak z nogami moim zdaniem. Przedni± praw± ma jakby usztywnion± w pêcinie, przez co sprawia wra¿enie nieco nieregularnego w k³usie, no i chyba ma za s³abe, w±skie, takie arabskie stawy, które mog± nie wytrzymaæ obci±¿eñ w treningu skokowym na przyk³ad. Mimo to, mo¿e byæ ojcem piêknych koni do ambitnej rekreacji/ma³ego sportu.

Dobrze, ¿eby te ogiery z czo³ówki dosta³y szansê pokazania siê nawet w MPMK.
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #80 : Pa¼dziernik 09, 2010, 17:23:53 »

Czy wiadomo co¶ gdzie bed± stacjonowa³y tegoroczne ogiery? Przedewszystkim interesuje mnie Ja¶min, Aramis,Amurat?
G-Santa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 50

« Odpowiedz #81 : Pa¼dziernik 13, 2010, 10:58:49 »

Je¶li chodzi o Amurata:
http://www.kresowastajnia.pl/index-1.php?art=385&start=0&irek=368
Poszed³ w trening. (sprzedany...?)

W weekend by³am w Walewicach i Ja¶mina tam nie widzia³am, choæ równie dobrze móg³ byæ bez tabliczki po prostu. 
Ewex
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 48

« Odpowiedz #82 : Pa¼dziernik 19, 2010, 12:08:49 »

poniewa¿ nie mam odpowiedniego programu nie mog± zobaczyæ wyników z ZT
czy móg³by kto¶ podaæ mi indeksy uje¿ ogierów które zda³y???
z góry dziêkujê:)
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #83 : Pa¼dziernik 19, 2010, 12:22:59 »

Wyniki s± na strone PZHK w pdf-ie. Darmowy program do otwierania mo¿na pobraæ tu:

http://www.dobreprogramy.pl/Adobe-Reader,Program,Windows,12627.html
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #84 : Pa¼dziernik 19, 2010, 14:26:09 »

Radzê jednak ¶ci±gaæ programy ze stron producenta, zawsze to bezpieczniej : http://www.adobe.com/products/reader/

Wyniki (indeksowe) mo¿na znale¼æ te¿ tutaj:
http://www.bazakoni.pl/events,op-details,id-1410.html
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #85 : Pa¼dziernik 26, 2010, 21:57:04 »

Aramis i Armani u Spisaka w treningu. Elaborat stoi w Janowie i czeka na nabywcê, dzi¶ go ogl±da³em i zrobi³ na mnie bardzo pozytywne wra¿enie, szczególnie w ruchu, choæ ocena moja jest do¶æ subiektywna.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #86 : Pa¼dziernik 26, 2010, 22:05:03 »

W treningu, ale chyba niesprzedane ? Kadryl te¿ do Janowa wróci³ ?
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #87 : Pa¼dziernik 26, 2010, 22:06:07 »

dalej s± w³asno¶ci± janowa. Kadryl stoi w boksie obok Elaborata, ale widzia³em go tylko w stajni.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #88 : Pa¼dziernik 26, 2010, 22:09:54 »

Ciekawa jestem bardzo czy Aramis sobie poradzi, jak siê troszkê ogarnie to mo¿e byæ koñ na du¿e rzeczy.
Jest nadzieja, ¿e spor± czê¶æ tegorocznej stawki bêdziemy mogli ogl±daæ w rywalizacji sportowej
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #89 : Pa¼dziernik 26, 2010, 22:20:58 »

Pawe³ Spisak du¿o koni próbuje, Agresta te¿ jaki¶ czas je¼dzi³, fajnie jakby siê który¶ sprawdzi³ co najmniej jak Baryt.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: