FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 08:46:59 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konie ma³opolskie w sporcie wyczynowym - dzi¶  (Przeczytany 84680 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #90 : Listopad 21, 2011, 10:56:23 »

" TERAZ POLSKIE KONIE" -tak trzymaæ - jak ja lubiê urzêdników
KarolekG
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #91 : Listopad 30, 2011, 15:41:45 »

No jak to dlaczego nie by³o naszych koni na M¦MK wszak¿e jest to oczywiste primo mo¿liwo¶ci naszych koni s± daleko w tyle za mo¿liwo¶ciami koni zagranicznej hodowli, secundo nie mamy skonsolidowanego systemu  szkolenia ani koni ani nawet je¼d¼ców w porównaniu z krajami przoduj±cymi w je¼d¼iectwie, tercio nie mamy nawet trenera kadry WKKW co dobitnie by³o widaæ po senionach gdzie konie nie by³ w stanie wytrzymaæ kondycyjnie trasy krosu a uje¿d¿enie dla wiekszo¶ci naszych reprezentantow to "wyraz ze s³ownika wyrazów obcych"
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #92 : Listopad 30, 2011, 18:28:41 »

No jak to dlaczego nie by³o naszych koni na M¦MK wszak¿e jest to oczywiste primo mo¿liwo¶ci naszych koni s± daleko w tyle za mo¿liwo¶ciami koni zagranicznej hodowli, secundo nie mamy skonsolidowanego systemu  szkolenia ani koni ani nawet je¼d¼ców w porównaniu z krajami przoduj±cymi w je¼d¼iectwie, tercio nie mamy nawet trenera kadry WKKW co dobitnie by³o widaæ po senionach gdzie konie nie by³ w stanie wytrzymaæ kondycyjnie trasy krosu a uje¿d¿enie dla wiekszo¶ci naszych reprezentantow to "wyraz ze s³ownika wyrazów obcych"

Gadasz, gadasz, a pojêcia nie masz. Nie by³o naszych koni ze wzglêdów finansowych. Nie ma u nas WKKW na poziomie z tego samego powodu. Ot i ca³a filozofia. Konie mamy nienajgorsze do WKKW akurat.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #93 : Listopad 30, 2011, 18:33:41 »

Dok³adnie. Wystarczy spojrzeæ na rankingi WBFSH:
http://www.bazakoni.pl/article,id-163.html
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #94 : Listopad 30, 2011, 21:31:38 »

NO ok wag dziêki Spisakowi i temu ¿e go staæ na trenowanie z Dibowskim jest na 66 lokacie a reszta w drugiej i trzeciej setce je¿eli wed³ug was to dobry rezultat to gratulujê optymizmu i ambicji. owszem wiem ze brak pieniêdzy jest bardzo widoczny ale brak jakiej kolwiek organizacji i poczucia odpowiedzialno¶ci ze strony PZJ. Brak programu jaki nale¿y realizowaæ aby dokonaæ progresu na arenie miedzynarodowej to nie s± moje imaginacje lecz bojesne dla mnie fakty i to ¿e Magnolia i Hatteria by³y bez optymalnej kondycji, równiez jest faktem i Ludzie nale¿y zacz±æ inwestowaæ pieni±dze w je¿dziectwo i przedewszystkim je promowaæ a je¶li bêdzie dobry marketing to i sponsorzy siê znajd±!!! ale przecie¿ ja siê nie znam...
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #95 : Listopad 30, 2011, 21:35:50 »

czekam na konstruktywne riposty mo¿e kto¶ doinformuje ch³opka bez pojêcia???

To ja mam jeszcze jedno zapytanie (jako cz³owiek bez pojêcia) co Szanowni Panowie s±dzicie o jako¶ci naszych koni ma³opolskich pod wzglêdem konsolidacji rodów lini wyspecjalizowanych pod k±tem danej dyscypliny??? zgodnie z tematem na podstawie koni ma³opolskich
Maea
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #96 : Listopad 30, 2011, 21:59:56 »

Wydaje mi siê, ¿e co do tego wszyscy siê zgadzaj±. Jednak¿e politycy nie chc± "dop³acaæ do stad ogierów", je¼dziectwo JEST gdzie¶ niedostrzegalne, PZJ faktycznie robi niewiele i organizacja nie stoi na najwy¿szym poziomie. Ale co robiæ - mamy KRYZYS
Ale by to siê zmieni³o nie nale¿y pisaæ na forum i narzekaæ, a chyba wysy³aæ konstruktywne listy do rz±dz±cych z ew. nawo³ywaniami albo gotowymi receptami.

Koledzy wy³±cznie bronili polskich koni Które wg mnie maj± potencja³ (mówimy o hodowli, nie bezmy¶lnym rozmna¿aniu), jednak czêsto albo trafiaj± w nieodpowiednie rêce, albo s± ¼le promowane, albo w ogóle nie jest z nimi nic robione. I tu faktycznie k³ania siê brak dobrej organizacji, brak dofinansowañ, etc.
Co do ostatniego pytania my¶lê, ¿e sami lepiej odpowiedz± Ja jestem kompletnie pocz±tkuj±ca.
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #97 : Grudzieñ 01, 2011, 20:49:14 »

Co do stad ogieów to nie potrzebujemy ju¿ tak licznego pog³owia ogieów jak dajmy na to 20 lat temu kiedy pog³owie kl aczy bylo znacznie liczniejsze ni¿ obecnie i by³y to g³ównie klacze w gospodarstwach rolnych w obecnych czasach potrzebujemy raczej czego¶ w rodzaju centrum hodowlano sportowego co¶ na wzór Warendorfu gdzie pracuje sztab trenerów zootechników i fiziologów i lekarzy weterynarii którzy pracuj± na progres niemieckiej hodowli i je¿dziectwa nic tylko braæ przyk³ad a co do wyników Dionizosa i Dioklesa to naprawdê fantastyczne ogiery szkoda ze ich wyniki w porównaniu z koñmi hodowli zagranicznej s± przeciêtne ale niestety to obrazuje jak daleko naszej hodowli do hodowli zagranicznych

jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #98 : Grudzieñ 01, 2011, 21:30:12 »

czekam na konstruktywne riposty mo¿e kto¶ doinformuje ch³opka bez pojêcia???

To ja mam jeszcze jedno zapytanie (jako cz³owiek bez pojêcia) co Szanowni Panowie s±dzicie o jako¶ci naszych koni ma³opolskich pod wzglêdem konsolidacji rodów lini wyspecjalizowanych pod k±tem danej dyscypliny??? zgodnie z tematem na podstawie koni ma³opolskich

kasa misiu, kasa

Je¼dziectwo to drogi sport, a w Polsce jest ma³o ludzi z kas±, którzy jeszcze mieliby czas na takie fanaberie. Potrzeba czasu, ¿eby to siê zmieni³o. Polskie konie nie s± z³e, je¶li chodzi o WKKW. W Le Lion d'Angers by³y dwa polskie konie, tylko w barwach Finlandii. Ludzie z zagranicy przyje¿d¿aj± po nasze konie do WKKW, a potem je promuj± jeszcze na powa¿nych zawodach. Nie srajmy we w³asne gniazdo.
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #99 : Grudzieñ 01, 2011, 22:32:22 »

Popieram KarolkaG w sprawie konsolidacji rodowodów ma³opolaków .Wielu zachwyca siê hodowl± na zachodzie Europy a tam masa koni sportowych jest mocno spokrewniona. wiadomo ¿e hodowla w pokrewieñstwie niesie plusy i minusy ale prowadzi do utrwalenia cech po¿±danych .Jak mamy osi±gaæ dobre konie sportowe jak co roku koby³y kryte s± innym ogierem, np.Dida  da³a dobre ogiery  z Frazesem i Haraczem gdzie oba pochodz± z podobnej kombinacji i gdzie widac jak±¶ my¶l.  Ale w wielu przypadkach krycie jest na ³apu capu.Nie mam zamiaru szukaæ konkretny po³±czeñ i ich wymieniaæ bo ka¿dy mo¿e sobie poszukaæ w bazie danych i. ka¿dy mo¿e siê pobawiæ.Wiadomo,¿e rozród to pierwsze ogniwo do ,którego dodaje siê kolejne jak selekcja, trening,zawodnicy a na koñcu mo¿na otrzymaæ dobrego sportowca. Itego nam wszystkiego brakuje.
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #100 : Grudzieñ 03, 2011, 09:46:39 »

Gandalf po Czarownik xx od Granula po Lukan, koñ który bra³ udzia³ w tegorocznych M¦MK w WKKW. Kto¶ go z Polski jeszcze kojarzy?
asior_
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #101 : Grudzieñ 03, 2011, 10:07:00 »

Pawel S. jezdzi z Dibowskim, tak samo jak Pawel Warszawski. Lukasz Kazmierczak i M. Michalek jezdza z Ch. Bartle, wiec to nie jest tak, ze te konie nie byly przygotowane na ME. Ktos te pary prowadzi, nie robia co chca. Nie przyszlo Ci KarolekG. do glowy, ze jechali wolniej, zeby nie miec przypadkowych bledow? Gdyby zapieprzali, spoznili sie 30 sek i mieli jedno wylamanie, mowilbys, ze szkoda wylamania. Pewnie sie naczytales artykulu KP z listopada pana Szewczyka i myslisz, ze wiesz o czym mowisz. A nie wiesz.
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #102 : Grudzieñ 08, 2011, 16:44:13 »

Tak tak ja wiem ¿e nic nie wiem, zapomnia³em przecie¿ nie powinni¶my krtykowaæ wystêpów naszej kadry WKKW tolko cieszyæ siê  ¿e nasze konie mia³y zaszczyt wyst±piæ na przegl±dzie weterynaryjnym przed zawodami!!! brawo nasi!!! jeste¶my ¶wietni!!!
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #103 : Grudzieñ 08, 2011, 17:16:35 »

O Panie... KarolekG proponujê Ci utrzymaæ jednego konia przez sezon, w treningu wkkw, na pocz±tek na poziomie L-P. Troszkê pokory.
Krytyka absolutnie zakazana nie jest, ale ta zaprezentowana powy¿ej jest poni¿ej jakiegokoliwek poziomu. WKKW w PL je¿d¿± przewa¿nie pasjonaci, którzy bardzo ciê¿ko pracuj± na ka¿dy start. My¶lê, ¿e zawodnicy startuj±cy w ME zdaj± sobie sprawê, ¿e wyniki uzyskane w Lumulhen satysfacjonuj±ce nie s± w ¿adnym razie. "Nie kopmy le¿±cego"...
KarolekG
U¿ytkownik

« Odpowiedz #104 : Grudzieñ 08, 2011, 17:40:53 »

owszem ale nale¿y przyznaæ ¿e w chwili obecnej nie jest dobrze, i jesli nie bedzie sponsorów na lepsze konie i ca³e zaplecze to nasza reprezentacja bêdzie siê prezentowaæ coraz go¿ej
I nie chodzi o kopanie le¿±cego, a o refleksjê nad tym ¿e ten wynik jest odzwierciedleniem zaistnia³ego stanu rzeczy i ukazaniem naszych s³abo¶ci, i nie do przyjêcia dla mnie jest twierdzenie ze tak pojechali ¿eby nie by³o wy³amañ na krosie.
Dla mnie jest to tylko i wy³±cznie wynikiem tego ¿e jak by nie patrzeæ czo³ówka ¶wiatowa idzie do przodu a my stoimy bezradnie i patrzymy

PS. startowa³em w WKKW i jedne zawody kosztowa³y mnie przeciêtnie ponad tysi±c z³otych tak¿e po pewnym czasie  nie by³o mnie staæ na starty, wiêc wiem ile to kosztuje na poziomie L nie mówi±c o reszcie
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: