FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 04:13:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konie maÂłopolskie w sporcie wyczynowym - dziÂś  (Przeczytany 87692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #90 : Listopad 21, 2011, 10:56:23 »

" TERAZ POLSKIE KONIE" -tak trzymaĂŚ - jak ja lubiĂŞ urzĂŞdnikĂłw
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #91 : Listopad 30, 2011, 15:41:45 »

No jak to dlaczego nie byÂło naszych koni na MÂŚMK wszakÂże jest to oczywiste primo moÂżliwoÂści naszych koni sÂą daleko w tyle za moÂżliwoÂściami koni zagranicznej hodowli, secundo nie mamy skonsolidowanego systemu  szkolenia ani koni ani nawet jeÂźdÂźcĂłw w porĂłwnaniu z krajami przodujÂącymi w jeÂźdÂźiectwie, tercio nie mamy nawet trenera kadry WKKW co dobitnie byÂło widaĂŚ po senionach gdzie konie nie byÂł w stanie wytrzymaĂŚ kondycyjnie trasy krosu a ujeÂżdÂżenie dla wiekszoÂści naszych reprezentantow to "wyraz ze sÂłownika wyrazĂłw obcych"
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #92 : Listopad 30, 2011, 18:28:41 »

No jak to dlaczego nie byÂło naszych koni na MÂŚMK wszakÂże jest to oczywiste primo moÂżliwoÂści naszych koni sÂą daleko w tyle za moÂżliwoÂściami koni zagranicznej hodowli, secundo nie mamy skonsolidowanego systemu  szkolenia ani koni ani nawet jeÂźdÂźcĂłw w porĂłwnaniu z krajami przodujÂącymi w jeÂźdÂźiectwie, tercio nie mamy nawet trenera kadry WKKW co dobitnie byÂło widaĂŚ po senionach gdzie konie nie byÂł w stanie wytrzymaĂŚ kondycyjnie trasy krosu a ujeÂżdÂżenie dla wiekszoÂści naszych reprezentantow to "wyraz ze sÂłownika wyrazĂłw obcych"

Gadasz, gadasz, a pojĂŞcia nie masz. Nie byÂło naszych koni ze wzglĂŞdĂłw finansowych. Nie ma u nas WKKW na poziomie z tego samego powodu. Ot i caÂła filozofia. Konie mamy nienajgorsze do WKKW akurat.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #93 : Listopad 30, 2011, 18:33:41 »

DokÂładnie. Wystarczy spojrzeĂŚ na rankingi WBFSH:
http://www.bazakoni.pl/article,id-163.html
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #94 : Listopad 30, 2011, 21:31:38 »

NO ok wag dziêki Spisakowi i temu ¿e go staÌ na trenowanie z Dibowskim jest na 66 lokacie a reszta w drugiej i trzeciej setce je¿eli wed³ug was to dobry rezultat to gratulujê optymizmu i ambicji. owszem wiem ze brak pieniêdzy jest bardzo widoczny ale brak jakiej kolwiek organizacji i poczucia odpowiedzialnoœci ze strony PZJ. Brak programu jaki nale¿y realizowaÌ aby dokonaÌ progresu na arenie miedzynarodowej to nie s¹ moje imaginacje lecz bojesne dla mnie fakty i to ¿e Magnolia i Hatteria by³y bez optymalnej kondycji, równiez jest faktem i Ludzie nale¿y zacz¹Ì inwestowaÌ pieni¹dze w je¿dziectwo i przedewszystkim je promowaÌ a jeœli bêdzie dobry marketing to i sponsorzy siê znajd¹!!! ale przecie¿ ja siê nie znam...
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #95 : Listopad 30, 2011, 21:35:50 »

czekam na konstruktywne riposty moÂże ktoÂś doinformuje chÂłopka bez pojĂŞcia???

To ja mam jeszcze jedno zapytanie (jako czÂłowiek bez pojĂŞcia) co Szanowni Panowie sÂądzicie o jakoÂści naszych koni maÂłopolskich pod wzglĂŞdem konsolidacji rodĂłw lini wyspecjalizowanych pod kÂątem danej dyscypliny??? zgodnie z tematem na podstawie koni maÂłopolskich
Maea
UÂżytkownik

« Odpowiedz #96 : Listopad 30, 2011, 21:59:56 »

Wydaje mi siĂŞ, Âże co do tego wszyscy siĂŞ zgadzajÂą. JednakÂże politycy nie chcÂą "dopÂłacaĂŚ do stad ogierĂłw", jeÂździectwo JEST gdzieÂś niedostrzegalne, PZJ faktycznie robi niewiele i organizacja nie stoi na najwyÂższym poziomie. Ale co robiĂŚ - mamy KRYZYS
Ale by to siĂŞ zmieniÂło nie naleÂży pisaĂŚ na forum i narzekaĂŚ, a chyba wysyÂłaĂŚ konstruktywne listy do rzÂądzÂących z ew. nawoÂływaniami albo gotowymi receptami.

Koledzy wy³¹cznie bronili polskich koni Które wg mnie maj¹ potencja³ (mówimy o hodowli, nie bezmyœlnym rozmna¿aniu), jednak czêsto albo trafiaj¹ w nieodpowiednie rêce, albo s¹ Ÿle promowane, albo w ogóle nie jest z nimi nic robione. I tu faktycznie k³ania siê brak dobrej organizacji, brak dofinansowaù, etc.
Co do ostatniego pytania myÂślĂŞ, Âże sami lepiej odpowiedzÂą Ja jestem kompletnie poczÂątkujÂąca.
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #97 : Grudzień 01, 2011, 20:49:14 »

Co do stad ogieów to nie potrzebujemy ju¿ tak licznego pog³owia ogieów jak dajmy na to 20 lat temu kiedy pog³owie kl aczy bylo znacznie liczniejsze ni¿ obecnie i by³y to g³ównie klacze w gospodarstwach rolnych w obecnych czasach potrzebujemy raczej czegoœ w rodzaju centrum hodowlano sportowego coœ na wzór Warendorfu gdzie pracuje sztab trenerów zootechników i fiziologów i lekarzy weterynarii którzy pracuj¹ na progres niemieckiej hodowli i je¿dziectwa nic tylko braÌ przyk³ad a co do wyników Dionizosa i Dioklesa to naprawdê fantastyczne ogiery szkoda ze ich wyniki w porównaniu z koùmi hodowli zagranicznej s¹ przeciêtne ale niestety to obrazuje jak daleko naszej hodowli do hodowli zagranicznych

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #98 : Grudzień 01, 2011, 21:30:12 »

czekam na konstruktywne riposty moÂże ktoÂś doinformuje chÂłopka bez pojĂŞcia???

To ja mam jeszcze jedno zapytanie (jako czÂłowiek bez pojĂŞcia) co Szanowni Panowie sÂądzicie o jakoÂści naszych koni maÂłopolskich pod wzglĂŞdem konsolidacji rodĂłw lini wyspecjalizowanych pod kÂątem danej dyscypliny??? zgodnie z tematem na podstawie koni maÂłopolskich

kasa misiu, kasa

JeÂździectwo to drogi sport, a w Polsce jest maÂło ludzi z kasÂą, ktĂłrzy jeszcze mieliby czas na takie fanaberie. Potrzeba czasu, Âżeby to siĂŞ zmieniÂło. Polskie konie nie sÂą zÂłe, jeÂśli chodzi o WKKW. W Le Lion d'Angers byÂły dwa polskie konie, tylko w barwach Finlandii. Ludzie z zagranicy przyjeÂżdÂżajÂą po nasze konie do WKKW, a potem je promujÂą jeszcze na powaÂżnych zawodach. Nie srajmy we wÂłasne gniazdo.
lech58
UÂżytkownik

« Odpowiedz #99 : Grudzień 01, 2011, 22:32:22 »

Popieram KarolkaG w sprawie konsolidacji rodowodĂłw maÂłopolakĂłw .Wielu zachwyca siĂŞ hodowlÂą na zachodzie Europy a tam masa koni sportowych jest mocno spokrewniona. wiadomo Âże hodowla w pokrewieĂąstwie niesie plusy i minusy ale prowadzi do utrwalenia cech po¿¹danych .Jak mamy osiÂągaĂŚ dobre konie sportowe jak co roku kobyÂły kryte sÂą innym ogierem, np.Dida  daÂła dobre ogiery  z Frazesem i Haraczem gdzie oba pochodzÂą z podobnej kombinacji i gdzie widac jak¹œ myÂśl.  Ale w wielu przypadkach krycie jest na Âłapu capu.Nie mam zamiaru szukaĂŚ konkretny po³¹czeĂą i ich wymieniaĂŚ bo kaÂżdy moÂże sobie poszukaĂŚ w bazie danych i. kaÂżdy moÂże siĂŞ pobawiĂŚ.Wiadomo,Âże rozrĂłd to pierwsze ogniwo do ,ktĂłrego dodaje siĂŞ kolejne jak selekcja, trening,zawodnicy a na koĂącu moÂżna otrzymaĂŚ dobrego sportowca. Itego nam wszystkiego brakuje.
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #100 : Grudzień 03, 2011, 09:46:39 »

Gandalf po Czarownik xx od Granula po Lukan, koĂą ktĂłry braÂł udziaÂł w tegorocznych MÂŚMK w WKKW. KtoÂś go z Polski jeszcze kojarzy?
asior_
UÂżytkownik

« Odpowiedz #101 : Grudzień 03, 2011, 10:07:00 »

Pawel S. jezdzi z Dibowskim, tak samo jak Pawel Warszawski. Lukasz Kazmierczak i M. Michalek jezdza z Ch. Bartle, wiec to nie jest tak, ze te konie nie byly przygotowane na ME. Ktos te pary prowadzi, nie robia co chca. Nie przyszlo Ci KarolekG. do glowy, ze jechali wolniej, zeby nie miec przypadkowych bledow? Gdyby zapieprzali, spoznili sie 30 sek i mieli jedno wylamanie, mowilbys, ze szkoda wylamania. Pewnie sie naczytales artykulu KP z listopada pana Szewczyka i myslisz, ze wiesz o czym mowisz. A nie wiesz.
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #102 : Grudzień 08, 2011, 16:44:13 »

Tak tak ja wiem Âże nic nie wiem, zapomniaÂłem przecieÂż nie powinniÂśmy krtykowaĂŚ wystĂŞpĂłw naszej kadry WKKW tolko cieszyĂŚ siĂŞ  Âże nasze konie miaÂły zaszczyt wystÂąpiĂŚ na przeglÂądzie weterynaryjnym przed zawodami!!! brawo nasi!!! jesteÂśmy Âświetni!!!
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #103 : Grudzień 08, 2011, 17:16:35 »

O Panie... KarolekG proponujĂŞ Ci utrzymaĂŚ jednego konia przez sezon, w treningu wkkw, na poczÂątek na poziomie L-P. TroszkĂŞ pokory.
Krytyka absolutnie zakazana nie jest, ale ta zaprezentowana powy¿ej jest poni¿ej jakiegokoliwek poziomu. WKKW w PL je¿d¿¹ przewa¿nie pasjonaci, którzy bardzo ciê¿ko pracuj¹ na ka¿dy start. Myœlê, ¿e zawodnicy startuj¹cy w ME zdaj¹ sobie sprawê, ¿e wyniki uzyskane w Lumulhen satysfacjonuj¹ce nie s¹ w ¿adnym razie. "Nie kopmy le¿¹cego"...
KarolekG
UÂżytkownik

« Odpowiedz #104 : Grudzień 08, 2011, 17:40:53 »

owszem ale naleÂży przyznaĂŚ Âże w chwili obecnej nie jest dobrze, i jesli nie bedzie sponsorĂłw na lepsze konie i caÂłe zaplecze to nasza reprezentacja bĂŞdzie siĂŞ prezentowaĂŚ coraz goÂżej
I nie chodzi o kopanie le¿¹cego, a o refleksjê nad tym ¿e ten wynik jest odzwierciedleniem zaistnia³ego stanu rzeczy i ukazaniem naszych s³aboœci, i nie do przyjêcia dla mnie jest twierdzenie ze tak pojechali ¿eby nie by³o wy³amaù na krosie.
Dla mnie jest to tylko i wy³¹cznie wynikiem tego ¿e jak by nie patrzeÌ czo³ówka œwiatowa idzie do przodu a my stoimy bezradnie i patrzymy

PS. startowaÂłem w WKKW i jedne zawody kosztowaÂły mnie przeciĂŞtnie ponad tysiÂąc zÂłotych takÂże po pewnym czasie  nie byÂło mnie staĂŚ na starty, wiĂŞc wiem ile to kosztuje na poziomie L nie mĂłwiÂąc o reszcie
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: