FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 07, 2025, 17:06:18 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WypiĂŞcia stosowane do lonÂżowania  (Przeczytany 6603 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ewex
UÂżytkownik

« : Październik 18, 2010, 13:24:30 »

Witam!!:) Wiem Âże to forum o koniach mÂłp ale mam pytanie ktĂłre mi nie daje spokoju.... (mam nadziejĂŞ Âże nie zabijecie)
Jakie wypiĂŞcie jest waszym zdaniem najlepsze do pracy z mÂłodym koniem na lonÂży??Zastanawiam siĂŞ nad wypinaczami trĂłjkÂątnymi ale przeczytaÂłam tyle juÂż skrajnych opinii na ich temat Âże sama juÂż nie  wiem...

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2010, 15:26:49 »

Ja bym poleca³ rezygnacjê z lon¿y na rzecz tzw. roundpen-a. Konie chodz¹ naturalnie rozluŸnione, nie krzy¿uj¹ w galopie, nie maj¹ krêgos³upa wygiêtego w kszta³cie "S". Nogi s¹ mniej obci¹¿one. Wypiêcie jest tu spraw¹ drugorzêdn¹, zale¿n¹ od tego co chcesz osi¹gn¹Ì. Pracuj¹c umiejêtnie na roundpen-ie mo¿na osi¹gn¹Ì wiele rzeczy bez wypiêcia, do których na lon¿y wypiêcie jest niezbêdne. W ogóle moim zdaniem lon¿a w rêkach nie-fachowca jest szkodliwa. Jak ju¿ lon¿owaÌ, to na podwójnej.
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2010, 00:32:56 »

tak siĂŞ skÂłada Âże mam roundpen:) i wÂłaÂśnie taki sposĂłb pracy jaki przedstawiÂłeÂś bĂŞdĂŞ stosowaĂŚ na poczÂątku pracy z mÂłodym:) ale co dalej?? maÂły docelowo ma startowaĂŚ w ujeÂżdÂżeniu i chciaÂłabym od poczÂątku jego trening kierowaĂŚ wÂłaÂśnie z myÂślÂą o tej dyscyplinie. MĂłj trener namawia mnie na  wypinacze trĂłjkÂątne, ale ja widziaÂłam kilka koni z ktĂłrymi wÂłaÂśnie na poczÂątku pracowano za pomocÂą tego wypiĂŞcia i szczerze mĂłwiÂąc wszystkie miaÂły problem z poprawnÂą pracÂą na wĂŞdzidle (jeden byÂł strasznie zawieszony na wodzy, drugi z kolei nie umiaÂł odnaleŸÌ stabilnego kontaktu z rĂŞkÂą (chodzi mi o to Âże byÂł tak jakby za wraÂżliwy w pysku aby zaakceptowaĂŚ wĂŞdzidÂło). Dlatego postanowiÂłam zamieÂściĂŚ taki wÂątek bo uwaÂżam Âże na tym forum jest sporo osĂłb ktĂłre mogÂą pomĂłc mi w podjĂŞciu decyzji:)

z gĂłry przepraszam za tak dÂługi wywĂłd...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2010, 11:21:36 »

A czemu ma sÂłuÂżyĂŚ wypiĂŞcie? Przyzwyczajeniu do wĂŞdzidÂła i kontaktu? (psychika) Wzmocnieniu pewnych partii miĂŞÂśni? (nazwijmy to fizyka)
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2010, 11:45:43 »

Dla mnie dobre i poprawnie zastosowane wypiĂŞcie:
Po pierwsze uczy konia schodziĂŚ z szyjÂą, oraz gÂłowÂą w dó³ (co jest bardzo waÂżne gdyÂż koĂą w tedy zaokrÂągla grzbiet i w takiej pozycji moÂżliwa jest praca miĂŞÂśni grzbietowych), angaÂżowaĂŚ zad 

Po drugie wypiĂŞcie "zmusza" konia do wiĂŞkszego skupienia, przez co praca jest bardziej skuteczna.

Jak dla mnie Âżeby zacz¹Ì pracĂŞ z koniem na wypiĂŞciu to koĂą musi akceptowaĂŚ wĂŞdzidÂło, bo przecieÂż  nie chodzi o to Âżeby koĂą siĂŞ szarpaÂł czy rzucaÂł gÂłowÂą.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2010, 22:25:12 »

hmm-nie do koùca jestem w temacie,ale czy przypadkiem do zejœcia z szyj¹ w dó³ i zaangazowania zadu nie jest lepszy chambon?.... a przynajmniej nie ogranicza ruchu g³owy.
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2010, 13:23:17 »

no ja wÂłaÂśnie juÂż sama nie wiem co dobre albo inaczej co jest lepsze lub bardziej pomocne:/ dlatego proszĂŞ o pomoc Was
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 21, 2010, 16:06:07 »

a moÂże na poczÂątek popracowac nad rozluÂźnieniem... czyli tak jak napisaÂła boswell np chambon, moÂże wodze pessoa

wypinacze trĂłjkÂątne sÂą fajne wÂłaÂśnie do znalezienia tego oparcia, przyzwyczajenia do kontaktu... ( podobny efekt daje lonÂżowanie na czarnej wodzy - sposĂłb sprzedany przez zawodnikĂłw i trenerĂłw ujeÂżdzenia)
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 22, 2010, 00:42:59 »

no wÂłaÂśnie dziÂś sporo czytaÂłam o czambonie i chyba na razie siĂŞ na niego zdecydujĂŞ zobaczymy jak mÂłodemu bĂŞdzie sÂłuÂżyĂŚ:) jeÂśli czambon okaÂże siĂŞ nieodpowiedni to zmieniĂŞ na wypinacze trĂłjkÂątne...

myÂślĂŞ Âże to chyba dobra pomysÂł

a Wy jak lonÂżujecie swoje konie, moÂże macie jakieÂś inne sposoby, chĂŞtnie doksztaÂłcĂŞ siĂŞ w tej dziedzinie:)
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 22, 2010, 23:03:38 »

mysle Âże z czambonem przynajmniej nic nie zepsujesz-najwyzej nie zadziaÂła
Ja nie lonÂżuje wcale-tylko przy zajezdzaniu round-pen i odrobina pracy na 2 lonÂżach stÂąd jestem anty- wszelkim ograniczaczom gÂłowy.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 22, 2010, 23:21:47 »

Ja nie lonÂżuje wcale-tylko przy zajezdzaniu round-pen i odrobina pracy na 2 lonÂżach stÂąd jestem anty- wszelkim ograniczaczom gÂłowy.

mam tak samo 
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: