FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 20:36:39 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wypiêcia stosowane do lon¿owania  (Przeczytany 6404 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Ewex
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 48

« : Pa¼dziernik 18, 2010, 13:24:30 »

Witam!!:) Wiem ¿e to forum o koniach m³p ale mam pytanie które mi nie daje spokoju.... (mam nadziejê ¿e nie zabijecie)
Jakie wypiêcie jest waszym zdaniem najlepsze do pracy z m³odym koniem na lon¿y??Zastanawiam siê nad wypinaczami trójk±tnymi ale przeczyta³am tyle ju¿ skrajnych opinii na ich temat ¿e sama ju¿ nie  wiem...

jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 18, 2010, 15:26:49 »

Ja bym poleca³ rezygnacjê z lon¿y na rzecz tzw. roundpen-a. Konie chodz± naturalnie rozlu¼nione, nie krzy¿uj± w galopie, nie maj± krêgos³upa wygiêtego w kszta³cie "S". Nogi s± mniej obci±¿one. Wypiêcie jest tu spraw± drugorzêdn±, zale¿n± od tego co chcesz osi±gn±æ. Pracuj±c umiejêtnie na roundpen-ie mo¿na osi±gn±æ wiele rzeczy bez wypiêcia, do których na lon¿y wypiêcie jest niezbêdne. W ogóle moim zdaniem lon¿a w rêkach nie-fachowca jest szkodliwa. Jak ju¿ lon¿owaæ, to na podwójnej.
Ewex
U¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 19, 2010, 00:32:56 »

tak siê sk³ada ¿e mam roundpen:) i w³a¶nie taki sposób pracy jaki przedstawi³e¶ bêdê stosowaæ na pocz±tku pracy z m³odym:) ale co dalej?? ma³y docelowo ma startowaæ w uje¿d¿eniu i chcia³abym od pocz±tku jego trening kierowaæ w³a¶nie z my¶l± o tej dyscyplinie. Mój trener namawia mnie na  wypinacze trójk±tne, ale ja widzia³am kilka koni z którymi w³a¶nie na pocz±tku pracowano za pomoc± tego wypiêcia i szczerze mówi±c wszystkie mia³y problem z poprawn± prac± na wêdzidle (jeden by³ strasznie zawieszony na wodzy, drugi z kolei nie umia³ odnale¼æ stabilnego kontaktu z rêk± (chodzi mi o to ¿e by³ tak jakby za wra¿liwy w pysku aby zaakceptowaæ wêdzid³o). Dlatego postanowi³am zamie¶ciæ taki w±tek bo uwa¿am ¿e na tym forum jest sporo osób które mog± pomóc mi w podjêciu decyzji:)

z góry przepraszam za tak d³ugi wywód...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 19, 2010, 11:21:36 »

A czemu ma s³u¿yæ wypiêcie? Przyzwyczajeniu do wêdzid³a i kontaktu? (psychika) Wzmocnieniu pewnych partii miê¶ni? (nazwijmy to fizyka)
Ewex
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 19, 2010, 11:45:43 »

Dla mnie dobre i poprawnie zastosowane wypiêcie:
Po pierwsze uczy konia schodziæ z szyj±, oraz g³ow± w dó³ (co jest bardzo wa¿ne gdy¿ koñ w tedy zaokr±gla grzbiet i w takiej pozycji mo¿liwa jest praca miê¶ni grzbietowych), anga¿owaæ zad 

Po drugie wypiêcie "zmusza" konia do wiêkszego skupienia, przez co praca jest bardziej skuteczna.

Jak dla mnie ¿eby zacz±æ pracê z koniem na wypiêciu to koñ musi akceptowaæ wêdzid³o, bo przecie¿  nie chodzi o to ¿eby koñ siê szarpa³ czy rzuca³ g³ow±.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 20, 2010, 22:25:12 »

hmm-nie do koñca jestem w temacie,ale czy przypadkiem do zej¶cia z szyj± w dó³ i zaangazowania zadu nie jest lepszy chambon?.... a przynajmniej nie ogranicza ruchu g³owy.
Ewex
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 21, 2010, 13:23:17 »

no ja w³a¶nie ju¿ sama nie wiem co dobre albo inaczej co jest lepsze lub bardziej pomocne:/ dlatego proszê o pomoc Was
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 21, 2010, 16:06:07 »

a mo¿e na pocz±tek popracowac nad rozlu¼nieniem... czyli tak jak napisa³a boswell np chambon, mo¿e wodze pessoa

wypinacze trójk±tne s± fajne w³a¶nie do znalezienia tego oparcia, przyzwyczajenia do kontaktu... ( podobny efekt daje lon¿owanie na czarnej wodzy - sposób sprzedany przez zawodników i trenerów uje¿dzenia)
Ewex
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 22, 2010, 00:42:59 »

no w³a¶nie dzi¶ sporo czyta³am o czambonie i chyba na razie siê na niego zdecydujê zobaczymy jak m³odemu bêdzie s³u¿yæ:) je¶li czambon oka¿e siê nieodpowiedni to zmieniê na wypinacze trójk±tne...

my¶lê ¿e to chyba dobra pomys³

a Wy jak lon¿ujecie swoje konie, mo¿e macie jakie¶ inne sposoby, chêtnie dokszta³cê siê w tej dziedzinie:)
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 22, 2010, 23:03:38 »

mysle ¿e z czambonem przynajmniej nic nie zepsujesz-najwyzej nie zadzia³a
Ja nie lon¿uje wcale-tylko przy zajezdzaniu round-pen i odrobina pracy na 2 lon¿ach st±d jestem anty- wszelkim ograniczaczom g³owy.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 22, 2010, 23:21:47 »

Ja nie lon¿uje wcale-tylko przy zajezdzaniu round-pen i odrobina pracy na 2 lon¿ach st±d jestem anty- wszelkim ograniczaczom g³owy.

mam tak samo 
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: