FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:00:07 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konie ma³opolskie - niepotrzebne ?  (Przeczytany 7039 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« : Grudzieñ 26, 2010, 20:12:42 »

Wpad³am przypadkiem na ten oto w±tek na forum ¦K i jestem ciekawa co o tym my¶licie ??

http://swiatkoni.pl/forum/viewtopic.php?t=22070&postdays=0&postorder=asc&start=0
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 26, 2010, 21:41:12 »

Bardzo ciekawa dyskusja.
Nie podoba mi siê sposób w jaki platynka obra¿a wszystkich dooko³a. Taka jest i bardzo dobrze, ¿e uczestnicy dyskusji nie zni¿aj± siê do jej poziomu. Ka¿dy ma prawo do swojej opinii ale mo¿na j± wyra¿aæ inaczej.
Prawd± jest, ¿e selekcja jest niewystarczaj±ca o wielu mamy w Polsce rozmna¿aczy  koni a nie hodowców. 
Idril
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 27, 2010, 10:46:03 »

Dla mnie dyskusja jest bardzo nieczytelna i niekonkretna. Za du¿o w niej krzykaczy, których jedynym argumentem jest: "bo tak".
Jako¶ nikt w tej dyskusji nie wzi±³ pod uwagê historii naszej hodowli. Przed wojn± mieli¶my dobre konie, a ¶mietnik, jaki w naszej hodowli zrobi³ okres komunizmu bêdziemy porz±dkowaæ wieeele lat. Pomys³ stworzenia "hodowli polskiej" poprzez kupienie zagranicznej klaczy i pokrycie zagranicznym ogierem, plus sprzedanie ¼rebaka za granicê, to na prawdê ¶wietny pomys³, jakby nie mogli zrobiæ tego samego za ow± "magiczn±" granic±...
Przykre, ale w³a¶nie przez takie ¶lepe zapatrzenie w kulturê Zachodni± wszelkie postêpy w Polsce tak siê ci±gn±...
Pozdrawiam.
bindwald
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 27, 2010, 11:36:52 »

I tu masz racje nie wszytko co zachodnie jest dobre !!!My nie jestesmy hodowcami nie mam pojecia o laczeniu (klacz-ogier) nie znam sie na dotacjach czy to w Polsce ,Holandi czy w Niemczech ale wiem jedno ze naszego Malopolaka nie zamienie na zadnego Westfale czy Oldenburger
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 27, 2010, 19:29:04 »

Tak-a potem na forach tylko stosy tematów-co robic bo mój koñ nie chce dac sobie ucha dotknaæ itp.
do czego uzywa sie wiêkszo¶ci koni w kraju??? do rekreacji,dla przyjemnosci,sport to tylko czubek.Dla mnie kazde konie maj± swoj± warto¶c w jakim¶ konkretnym rodzaju uzytkowania...
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 28, 2010, 12:18:25 »

Zajrza³am do linka i przeczyta³am ponad 30 stron. Spodziewa³am siê pasjonuj±cej dyskusji, a znalaz³am mo¿e kilkana¶cie sensownych postów  Niezdecydowany A naj¶mieszniejsze, ¿e najwiêcej do powiedzenia mia³a osoba, która otwarcie przyzna³a, ¿e na polskiej hodowli siê nie zna, co nie przeszkadza jej wym±drzaæ siê jakby pozjada³a wszystkie rozumy.
Ode mnie jedna my¶l. £atwo (wzglêdnie ) jest hodowaæ konie na papierze lub maj±c du¿± kasê. Wtedy mo¿na kupowaæ najlepsze klacze i tak dalej. Jak kto¶ startuje z ni¿szego poziomu to chyba trudno oczekiwaæ, ¿e bêdzie od razu hodowa³ konie GP. Z tamtej dyskusji poniek±d wynika, ¿e tacy ludzie nie powinni hodowaæ koni wcale, bo tylko sportowe gwiazdy s± dobre, a reszta to ¶mieci (piêkne podej¶cie...). A jak kto¶ chce hodowaæ i ma pomys³ na hodowlê, ale nie koniecznie ma kasê to co? Ma sobie w g³osê strzeliæ i zrezygnowaæ z marzeñ? Od gorszych koni te¿ mo¿na siê z czasem czego¶ ciekawego dochowaæ. A nie jestem pewna, czy te nasze faktycznie s± takie z³e. Gdyby mia³y dobrych je¼d¼ców i promocjê, to wszystko wygl±da³oby pewnie inaczej.
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 28, 2010, 14:11:33 »

By³em jako uczestnik na planie filmu J.Hoffmana "Bitwa Warszawska 1920", lekko nie by³o, sceny dynamiczne du¿o galopów (po kilka dubli), ja wyjecha³em z koñmi po zakoñczeniu zdjêæ, potem by³a jeszcze rekonstrukcja bitwy pod Komarowem i bieg goñca i jak stwierdzi³ dr £ój, który wetowa³ na planie i rekonstrukcji, do koñca dotrwa³y (by³o ok 250 koni) w pe³nym zdrowiu tylko ma³opolaki i araby, a reszta by³a mniej lub bardziej "ruszona". Ma³opolaki s± potrzebne i twarde, 90% je¼dzi rekreacyjnie i dla mnie nie ma lepszych koni
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 28, 2010, 14:41:09 »

Dyskusja na ¦K "rozkrêci³a" siê do przera¿aj±cych rozmiarów. Znowu krzyki, krytykanctwo. Jako¶ tych krzykaczy na imprezach hodowlanych nie widaæ  Spoko

A wracaj±c do ma³opolaków, to warto o nie walczyæ, mo¿e czas pomy¶leæ o premiowaniu tego co dobre, a nie dotowaniu rozmna¿ania ? Bo to, ¿e "nasza" rasa db sprawdza siê w rekreacji dyskusji raczej nie podlega.
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 28, 2010, 17:15:23 »

Od gorszych koni te¿ mo¿na siê z czasem czego¶ ciekawego dochowaæ
Ano w³a¶nie... na tym polega udoskonalanie.
¦miech mnie ogarnia kiedy czytam jak to kto¶ kupi³ za granic± klacz, pokry³ zagranicznym ogierem i chwali siê szumnie jak to ON WYHODOWA£ czempiona.
Jak wyhoduje na w³asnych klaczach i polepszy w³asne konie, to wtedy czapki z g³ów. Hodowla i postêp nie dzieje siê w 2 koñskie pokolenia, ale nie dla wszystkich to oczywiste.
Teraz takie czasy, ¿e ludzie chc± mieæ sukces instant, to i kupuj± niemce i chwal± siê, ¿e oni wyhodowali....

Platynka to irytuj±cy bachor, ale hodowla j± szybko nauczy, ¿e nawet ¼rebiê po olimpijczyku za 5 tys euro mo¿e byæ ¶rupem albo pa¶æ na kolkê i ¶wiêty bo¿e tu nie pomo¿e.
Zagraniczni hodowcy za¶ nie w tym maj± interes, ¿eby SWOJE konie od nas kupowaæ, tylko ¿eby je nam sprzedawaæ, co...?

O dotacjach siê wypowiadaæ nie bêdê, bo mnie zmoderuj± za s³owa niecenzuralne.

Co do zapatrzenia w zachód - ¶ci±gajmy ich wzorce promocji, hodowli i selekcji, a nie same konie
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 28, 2010, 18:04:35 »

znów siê k³óc±-to chyba zaj¿ê
Niemce te¿ s± ¶liczne,ale tak jak amerykañce wo¿± d..y na swoich æwieræ-kuco-koniach co to wzrostem nie imponuj± a i uroda kwestia gustu,to i my broñmy naszych rodzimych do tego najpowszechniejszego uzytkowania.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 04, 2011, 17:47:00 »

Ciekawa rozmowa z trenerem kadry narodowej (skoki)
http://www.zabookuj.eu/www/pl/strona-glowna/rozmowa-z-rudigerem-wassibauerem-trenerem-polskiej-kadry-jezdzieckiej.html

5. Czy s±dzi Pan ¿e polscy hodowcy potrafi± wyhodowaæ dobrego konia sportowego?
- S±dzê ¿e tak, choæ jest to trochê dziwna sytuacja. Sam hodowa³em konie w Polsce przez wiele lat i to z sukcesami. By³y to w³a¶nie polskie rasy koni, jak Ekwador Oli Lusiny. Zdarzaj± siê polskie konie jak Ares Weroniki, które s± bardzo dobre. Polscy je¼d¼cy kupuj± zagraniczne konie, nie szukaj±c dobrych w kraju, a przecie¿ w Polsce jest bardzo dobra podstawa koni angloarabskich, trakeñskich, w ogóle ras wierzchowych. Stada Ogierów maj± bardzo doby materia³ genetyczny, stanowi to solidn± bazê do zmieszania z nowoczesn± lini± koni sportowych. Elvis (ojciec Ekwadora, Aresa, Lancelota, Grafa) by³ wynikiem takiego zabiegu, taka mieszanka daje bardzo dobre wyniki. Problem nie tkwi w hodowcach, zdarza siê, ¿e doby koñ jest niszczony przez nieprawid³ow± pracê. Brakuje w Polsce profesjonalnego je¼dziectwa u podstaw treningu m³odych koni.

meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 04, 2011, 21:18:36 »

Potwierdzi³ to co jest dla mnie oczywiste. Ale mi³o jest siê utwierdziæ w swojej opinii w tym temacie.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: