FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 23:52:35 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SK Podgaje - Ranczo pod Gajem  (Przeczytany 16262 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
pampolinka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« : Styczeñ 04, 2011, 18:37:59 »

Gospodarstwo Agroturtystyczne, Stadnina Koni
Ranczo pod Gajem
Podgaje ko³o Bia³obrzeg

Podgaj 7
26-804 Stromiec
woj. mazowieckie

Kontakt:
e-mial: ranczo@ranczopodgajem.pl
www: http://www.ranczopodgajem.pl
Tel.: 48 / 61 91 002
Tel. kom.: 508 196 804
Tel. kom.: 500 288 147
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #1 : Styczeñ 05, 2011, 13:19:11 »

Co wy macie z tymi "ranczami"? Ranczo to po naszemu latyfundium, czyli bardzo du¿e gospodarstwo rolne, ale te¿ nie do koñca, bo wi±¿e siê raczej z pastwiskami i du¿± liczb± krów miêsnych.

Nie ³adniej by by³o Latyfundium pod Gajem? Albo Ordynacja pod Gajem 
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #2 : Styczeñ 05, 2011, 18:29:00 »

Ja my¶lê, ¿e to ta sam moda co Hubertusy w stylu western . Jakby¶my sami nie mieli ¶wietnej i d³ugiej tradycji .
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #3 : Styczeñ 06, 2011, 13:52:31 »

u nas to chyba raczej FOLWARK a nie latyfundia,czy ordynacje-wielko¶c nie ta i kolor krwi w³asciciela!
ranczo fajniej brzmi a je¶li je¿d¿± west to bêdzie usprawiedliwione....choc brak znaków polskich na stronce czy siod³o west za³ozone na zwyk³y(za cienki!!) i za ma³y do tego czaprak z nieprawid³owo(za mocno!) podpietym tylnym popregiem,siod³o nie dobrane(w galerii dociska do k³êbu) itd.... nie s± niestety zadna reklam±.....
zobaczcie ile jest STADNIN koni chocia¿ nie maja ponad 5 klaczy matek ani nie zajmuja sie g³ównie hodowl±....ale ka¿dy ma stadninê! nawet z 1 koby³±. Ale offujemy og³oszenie.........
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #4 : Styczeñ 06, 2011, 15:09:20 »

mnie jednak te¿ zawsze najbardziej razi STADNINA!! wrrr
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #5 : Styczeñ 06, 2011, 16:19:39 »

u nas to chyba raczej FOLWARK a nie latyfundia,czy ordynacje-wielko¶c nie ta i kolor krwi w³asciciela!
ranczo fajniej brzmi a je¶li je¿d¿± west to bêdzie usprawiedliwione....choc brak znaków polskich na stronce czy siod³o west za³ozone na zwyk³y(za cienki!!) i za ma³y do tego czaprak z nieprawid³owo(za mocno!) podpietym tylnym popregiem,siod³o nie dobrane(w galerii dociska do k³êbu) itd.... nie s± niestety zadna reklam±.....
zobaczcie ile jest STADNIN koni chocia¿ nie maja ponad 5 klaczy matek ani nie zajmuja sie g³ównie hodowl±....ale ka¿dy ma stadninê! nawet z 1 koby³±. Ale offujemy og³oszenie.........

No ale ranczo to znaczy bardziej latyfundium ni¿ folwark. Ranczo oryginalnie to takie duuu¿e gospodarstwo, w tysi±ce hektarów id±ce czy w dziesi±tki tysiêcy. A folwark to i 100 ha mo¿e mieæ. Ze stadninami jest to samo, w ¶wiadomo¶ci ludzi nie zwi±zanych z je¼dziectwem ka¿dy o¶rodek je¼dziecki = stadnina.
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #6 : Styczeñ 06, 2011, 17:37:45 »

jasiek, pó³ biedy jak ludzie niezwi±zani z je¼dziectwem tak mówi±, ale aktualnie wiele stajni, o¶rodków etc etc tytu³ujê siê per STADNINA
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #7 : Styczeñ 06, 2011, 17:44:53 »

ja spotkalam ostatnio ,,klub jezdziecki" w ktorym jest kilka szkapek ktore sie nawet od ziemi nie odbijaja tylko tuptaja w koleczko pod dziecmi Chichot jak zapytalam jakim cudem tytuluja sie klubem to osoba z ktora rozmawialam sie obrazi³a :p
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeñ 06, 2011, 19:41:26 »

hmm-tu juz nie jest to takie jednoznaczne-to klub je¿dziecki a nie sportowy.... czyli moze zrzeszac mi³osników jezdziectwa w stylu tuptania i ma prawo byc klubem-jak ja sie z 5 kumplami skrzykne i za³ozymy klub palaczy to nie bedzie to klub producentów powiedzmy tytoniu ale klubem bedzie!? Chichot
pampolinka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeñ 17, 2011, 19:53:28 »

Na pocz±tek dziêkujê za cenne uwagi odno¶nie siod³a west. Je¼dzimy tylko w siod³ach wszechstronnych, choæ pocz±tkowo kilka lat temu niestety czasem by³o u¿ywane do jazdy to siod³o west widoczne na zdjêciach. Piszê "niestety" bo mam ¶wiadomo¶æ ¿e powinien byæ pod nim odpowiedni pad, szczê¶cia w tym tyle ¿e ów niby cienki czaprak jest w rzeczywisto¶ci znacznie grubszy od powszechnie stosowanych czapraków (nie mam namy¶li tych tañszych cienkich). Wynika³o to z tego, ¿e zosta³o ono zakupione wraz z czê¶ci± koni od wcze¶niejszego w³a¶ciciela który w tym zestawie u¿ytkowa³ siod³o a wydawa³ siê osob± kompetentn±. Có¿ ka¿dy kiedy¶ zaczyna³... Najwa¿niejsze ¿e klacz nigdy nie by³a od niego otarta i nie nabawi³a siê problemów z krêgos³upem czy grzbietem.

Wyja¶niam równie¿ kwestiê strony www stadniny, jest w trakcie budowy nowa strona w zwi±zku z czym obecna wersja nie jest poprawiana. Je¶li bêdziesz chcia³ zapraszam do oceny wkrótce, bo chêtnie poznam ka¿± opiniê

Wyja¶niam dalej!

Zarejestrowa³am siê na tym forum i doda³am post do zak³adki bo zajmujemy siê hodowl± i chcemy siê zajmowaæ przede wszystkim w³a¶nie hodowl± a poniewa¿ mamy ku temu mo¿liwo¶ci chcemy rozwijaæ równie¿ je¼dziectwo w naszym regionie. To bêdzie wymaga³o jeszcze czasu, wa¿ne ¿e mamy w tej chwili osoby kompetentne, poszerzamy wiedzê, stawiamy za priorytet dobro koni i mamy aspiracje do stworzenia czego¶ dobrego.

Klacze do hodowli koni ma³opolskim mamy w tej chwili dwie ale wszystkich klaczy jest 11 i mamy nadziejê ¿e liczba ta bêdzie ros³a o udane potomstwo. Nie spodziewa³am siê oceny od strony naszej dzia³alno¶ci dodatkowej, która zreszt± jest jeszcze w powijakach, ale ka¿da uwaga jest cenna nawet je¶li to krytyka U¶miech

Nazwy nie bêdê t³umaczyæ. Taka nazwa w³asna obiektu, nie ja wymy¶li³am, nie ja decydujê, no i mi nie przeszkadza w niczym wiêc nie jestem do tego odpowiedni± osob±
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeñ 18, 2011, 19:30:42 »

oczywiscie ¿e ka¿dy kiedys musia³ zaczynaæ
warto tylko zadbaæ zeby cos co juz nie jest w u¿ytku i wiemy ¿e nie by³o zbyt prawid³owe nie stanowi³o reklamy nas w chwili obecnej ,bo ciê¿ko siê ka¿demu t³umaczyæ(no i po co...) a wra¿enie zostaje
powodzenia!
pampolinka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeñ 19, 2011, 20:05:58 »

Pierwszy raz siê z tego t³umaczy³am choæ nie musia³am bo szukam na tym forum tematów o hodowli, a nie wskazówek na wyrobienie sobie najlepszej marki jako potencjalny o¶rodek je¼dziecki. Szczerze przyznam ¿e mam wa¿niejsze kwestie do zrobienia na ta chwilê ni¿ wymienianie czego¶, czego lada dzieñ nie bêdzie 

Co prawda jestem nowa na tym forum, ale z polecenia siê tu pojawi³am i nie spodziewa³am siê negatywnie nastawionych u¿ytkowników... Rozumiem, ¿e mog± siê tu czasem wpisywaæ osoby które chc± siê tylko zareklamowaæ po czym znikn±, ale tym którzy chcieli by tu nabyæ wiedzy i podzieliæ siê swoimi do¶wiadczeniami/opiniami takie powitanie nie dodaje zapa³u do uczestniczenia w powstaj±cych Tu w±tkach... Ja siê nie zniechêci³am ani nie obrazi³am, ale martwi mnie to ¿e inne osoby trafiaj±c na to forum mog± mieæ takie powitania. To ¿e co¶ bêdzie nie po waszej my¶li nie powinno zniechêcaæ potencjalnie aktywnych u¿ytkowników. A mo¿na by sobie pomy¶leæ po takim powitaniu "nie bêdê siê wypowiada³ bo mnie zaszczuj±".

Sorry, ¿e nie jest to na temat, ale mo¿e siê zastanowicie nad swoim nastawieniem - ja tam nie widzê ¿adnej korzy¶ci dla forum w takim podej¶ciu
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #12 : Styczeñ 19, 2011, 20:21:41 »

pampolinka
Ale nie da siê wszystkim dogodziæ W tej chwili miejsc do dyskusji jest bardzo, bardzo du¿o.
A krytyka, byle konstruktywna jest du¿o cenniejsze ni¿ komentarze w style: ¶licznie, piêknie, s³odko woooow.
Bior±c udzia³ w dyskusji, zak³adaj±c w±tek/piblikuj±c swoje pogl±dy/zdjêcia/linki (itd) chc±c niechc±c nara¿asz siê na komentarze, taka kolej rzeczy.

Ja lubiê to forum w³a¶nie dlatego, ¿e jest merytoryczne, nie ma kó³ek wzajemnej adoracji, nikt brudów nie pierze (jak to na ¦K bywa ostatnimi czasy).

pampolinka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeñ 19, 2011, 22:47:08 »

ar...? zgadzam siê z Tob± w 99%, a to dla tego ¿e o tej merytoryczno¶ci dyskusji to jeszcze siê nie przekona³am. Mam nadziejê to szybko nadrobiæ  

jasiek gdzie na naszej stronie znalaz³e¶ tê informacjê ¿e jeste¶my o¶rodkiem je¼dzieckim? Pierwsza lepsza definicja s³owa "stadnina" w jêzyku polskim: http://www.sjp.pl/co/stadnina Ja siê pod tym podpisujê, a wiêc uwa¿am ¿e mamy prawo nazwaæ siê stadnin±. Czemu nie? Bo z 16 koni mamy na ta chwilê hodowlanych 1 ogiera z licencj± i 10 klaczy? W 2006 zaczynali¶my od 7 (wszystkich z kucem i m³odzie¿± licz±c) w jednej stajni ale wtedy siê nie nazywali¶my wcale... Wiem ¿e obecna strona nie wskazuje jednoznacznie na hodowlany profil stajni jako na g³ówny, ale nie ma na niej równie¿ informacji aby¶my byli o¶rodkiem je¼dzieckim. Jest za to informacja o budowie nowej strony. Nikt nie dopyta³.....  Nie zaprzeczam - zamierzam z czasem rozwijaæ t± je¼dzieck± czê¶æ dzia³alno¶ci, organizowaæ imprezy je¼dzieckie i zwiêkszyæ popularno¶æ jazdy konnej w naszym regionie je¶li tylko zaplecze bêdzie na to pozwalaæ na razie to sposób na dorabianie

Trochê wiêcej informacji o stadninie: ziemi mamy oko³o 30 ha, dwie nowe stajnie przewidziane na 37 koni (mniejsza na ukoñczeniu). Na najbli¿sze dwa lata przewidujemy dobudowanie hali ¿eby mo¿na by³o pracowaæ z koñmi ca³y rok.

Dlaczego "Ranczo pod Gajem"? Mam wiêcej czasu wiêc wrócê do tego... To nazwa ca³ego obiektu. W czasie gdy zaczyna³a siê nasza przygoda z koñmi, realizowali¶my ju¿ projekt na Gospodarstwo Agroturystyczne. Mia³o byæ oparte na zasadzie farmy zwierz±t, ale "ranczo" bardziej zapada³o rodzinie i znajomym w ucho mimo i¿ odnosi siê do Amerykañskich gospodarstw rolnych z hodowl± byd³a lub koni(!). Zakup koni przypieczêtowa³ decyzjê o nazwie "Ranczo pod Gajem" i pod tak± nazw± gospodarstwo agroturystyczne zosta³o zarejestrowane. Profil obiektu uleg³ pewnym zmianom z czasem ale nazwa na tyle siê przyjê³a ¿e w³a¶ciciel nie zamierza jej zmieniaæ. Mimo ¿e nie jest zwi±zana z tradycjami polskiej hodowli koni. Odnosi siê do dzia³alno¶ci agroturystycznej a nie bêdziemy pos³ugiwaæ siê dwiema nazwami dla jednego obiektu. Je¶li bêdzie to na odpowiedni± skalê to i tytu³owaæ siê bêdziemy inaczej.

ess_Ka jaka jest uznawana przez Ciebie definicja "Stadniny"? Stadnina w Grabowie te¿ Ciê razi?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #14 : Styczeñ 19, 2011, 23:05:53 »

pampolinka chill  Spoko
Przytoczone przez Ciebie ¼ród³o definiuje stadninê jako O¶rodek hodowli koni.
A hodowanie nie jest równoznaczne z posiadaniem. Odnosz±c to do Waszego "przypadku" hodowla rozpocznie siê gdy klacze zostan± wcielone na matki i zaczn± rodziæ ¼rebiêta

Je¶li poszukujesz postów merytorycznych to polecam dzia³ hodowla, poradnik hodowców
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: