FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:32:16 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: V Walny Zjazd Zwi±zku PZHKM  (Przeczytany 16643 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2011, 22:51:19 »

Zgadadzam siê z nat. Tu nie chodzi o nazwê... Musimy po pierwsze zacz±æ naprawdê selekcjê koni. A po drugie promowaæ.

Nie prawda. Jêzyk, nazwy s± najwa¿niejsze. W przypadku koni ma³opolskich ma to szczególne znaczenie! I to nie tylko handlowe. (Angloarab na rynku ma inn± warto¶æ ni¿ "ma³opolak", sprawdzone przeze mnie do¶wiadczalnie). Przede wszystkim nazwa "ma³opolskie" sprawia, ¿e w ¶wiadomo¶ci hodowców i w programie hodowlanym istnieje przede wszystkim kryterium terytorialne dopuszczania do ksiêgi. Dopuszcza siê wszystkie te przed¶wity, konie lippizañskie i pochodne, bo by³y historycznie chowane na tym samym terenie. Dopuszczamy przed¶wity, to dlaczego nie hanowery? Je¶li lippizany, to dlaczego nie andaluzy? Bo kierujemy siê kryterium terytorialno-historycznym, a nie genetycznym, zootechnicznym, celowym, jakim¶ zwi±zanym z hodowl±... my ca³y czas nic, tylko geografia i historia..

Takie terytorialne postrzeganie rasy wi±¿e siê oczywi¶cie z czerwonym i jego chêci± zaszufladkowania wszystkiego wg prostych, ¿eby nie powiedzieæ prymitywnych kryteriów. Za czerwonego w wielkopolsce by³y konie wlkp, w ma³opolsce - mlp, na ¶l±sku ¶l±skie, (a na pozosta³ych terenach zimnokrwiste). Wszystkie konie pó³krwi zosta³y w³±czone do jednej z tych trzech ksi±g (trakeny, shagya, przed¶wity, lippizany, hanowery, gidrany, etc.) Liczy³o siê typowe dla tego barbarzyñstwa ujednolicanie, które jest przeciwieñstwem kultury, w tym przypadku kultury hodowlanej. A ¿e nie mia³o to sensu zootechnicznego?

Uda³o siê na polskim rynku wypromowaæ ¿arówki Osram, to i z "ma³opolakami" siê mo¿e udaæ, tylko po co siê mêczyæ? Poza tym i tak wiadomo, ¿e nikt tego nie zrobi. A angloarab wcale nie ma takiej z³ej marki na zachodzie, jest niszowy, ale nie ma takiego czarnego PR-u jak "ma³opolak" w Polsce. Niemcy ci±gle siêgaj± po jakie¶ francuskie czy nawet swoje angloaraby, stosuj±c je wymiennie z folblutem. Ostatnio uznano jednego w zwi±zku trakeñskim, dwa lata temu Hermes d'Authieux kry³ w Holsztynie(!) i zostawi³ trochê potomstwa. Wcze¶niej u¿ywali Zeusa, Matcho, Upan la Jarthe, Inshallach, Oberon du Moulin, etc.

ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #16 : Marzec 11, 2011, 00:05:02 »

W holsztynie kry³ te¿ nasz Emetyt, dogrzeba³am siê nawet do wyników dwójki jego potomków w dyscyplinie wkkw
http://www.bazakoni.pl/horse_139526.html
http://www.bazakoni.pl/horse_88860.html
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #17 : Marzec 11, 2011, 00:26:39 »

Szczerze mówi±c nie zgadzam siê z tob±, ¿e angloarab siê lepiej sprzeda od ma³opolaka.... i nie jest to zale¿ne czy to bêdzie koñ z Niemiec, z Angli czy z Francji.... POD WARUNKIEM, ¯E BÊD¡ ONE DOBRZE WYPROMOWANE! A nasze konie nie bêd±, bo nasi je¼d¼cy z ma³ymi wyj±tkami nie chc± je¼dziæ na naszych koniach. Selekcje te¿ mamy do kitu, wiêc je¶li to siê nie zmieni... to nawet zmiana nazwy nam nie pomo¿e.
A to co mówisz o rasie i czepianie siê historyczno- terytoriarnych podzia³ów to przepraszam a jak jest w Zwi±zkach Holsztyñskim czy Hanowerskim???
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #18 : Marzec 11, 2011, 10:48:26 »

a jak jest w Zwi±zkach Holsztyñskim czy Hanowerskim???

S³aba analogia. W zwi±zkach niemieckich jest tak jak w naszym sp, decyduj± cele hodowlane o wpisaniu do ksiêgi, a nie pochodzenie. W m³p. decyduje pochodzenie, przy czym promowane s± te pr±dy krwi, które by³y hodowane w ma³opolsce 100 lat temu, chocia¿ nie tworzy³y wtedy ¿adnej rasy. Ksiêga jest ani nie zamkniêta ani nie otwarta, najbli¿sza analogia, to Trakeny, a nie Holsztyn, choæ w Trakenach sto lat temu mo¿na by³o mówiæ o utworzeniu odrêbnej rasy. Gdyby mia³o byæ analogicznie jak w Niemczech, to ja nie chodowa³bym koni m³p, tylko mazowieckie, i kry³ czym chcê, a co spe³nia kryteria celu hodowlanego, a nie pochodzenia.
Ewex
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 48

« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2011, 10:59:02 »

Ja równie¿ zgadzam siê z Amazonk±80 bo zmiana nazwy mo¿e i pomo¿e ale tylko na chwilkê a kiedy ten nasz koñ Angloarabski znów oka¿e siê nie do¶æ dobry sportowo to i tak nikt takiego konia nie bêdzie chcia³ mieæ, je¼d¼cy dalej nie bêd± chcieli je¼dziæ na tych koniach i sytuacja wróci do takiej jak± mamy obecnie, tylko ze zmienion± nazw± tych samych koni.
Marketing, promocja to w ¶wiecie handlu podstawa i niemal gwarancja zysku i dobrej sprzeda¿y u nas czego¶ takiego nie ma. Wystarczy poogl±daæ sobie oferty stanówek naszych ogierów i porównaæ je do ofert stanówki ogierów Niemieckich, chyba go³ym okiem widaæ ró¿nicê...

nat
Co do nazyw to tak siê tylko wydaje, ¿e nic nie zmienia.
 Coca Cola i Cola Biedronka, któr± uwa¿asz za lepszy produkt ?
[/quote]

Wiadomo ¿e Coca Cole ale tylko dlatego ¿e pi³am obydwa napoje i bardziej mi smakuje ta pierwsza, po drugie ta pierwsza jest mocno reklamowana i jak dla mnie kiedy powstawa³a mog³aby siê nazywaæ Cola z Biedronki ale gdyby reklama i smak by³ taki sam to nazwa nie ma znaczenia. Tak samo jest z koniem, je¶li taki zawodnik ma do wyboru konia Zachodniego z rodowodem kipi±cym przodkami sprawdzonymi w sporcie albo konia ma³opolskiego w którego rodowodzie s± konie o których tyle wiadomo ¿e po prostu s± to wybór jest chyba ³atwy...Smutny
Z reszt± nie ma siê co oszukiwaæ je¶li macie do wyboru Emetyta, Frazesa, Biegacza, Huzara, Sexa, Dionizosa, Baryta albo ogiera o którym tyle tylko wiadomo ¿e ma licencjê ( nie podajê ¿adnych imion bo nie chcê uraziæ w³a¶cicieli tych ogierów) to chyba te¿ wybieracie ogiery te które ju¿ siê pokaza³y w sporcie, lub zostawi³y dobre potomstwo.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 11, 2011, 11:08:15 »

Ewex
Przyk³ad z Coca Col± by³ podstêpny nieco. Od niedawna Coca-Cola dogada³a siê z Biedronk± i produkuje napoje pod jej mark± w³asn±
Ale prawda, ¿e zewnêtrznie jest róznica ?
Ewex
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 11, 2011, 11:23:48 »

no dobra da³am siê podej¶æ Zawstydzony
ró¿nica jest w rozreklamowaniu, bo tak szczerze to chyba nie widzia³am reklamy Coli z Biedronki po drugie chyba jednak ró¿ni± siê w smaku, ale jestem pewna ¿e gdyby nagle zaczêto reklamowaæ Colê z Biedronki i smakowa³aby równie dobrze albo lepiej, cena by by³a mniejsza to nazwa nie mia³aby znaczenia ( wiadomo kiedy nazwa jest znana i do tego produkt pod t± nazw± jest dobry to ciê¿ko jest z czym¶ takim konkurowaæ, ale jednak jest to mo¿liwe bo zawsze znaj± siê ludzie którzy zaryzykuj± bo taniej a jak siê oka¿e do tego dobre to reklama siê sama zacznie tworzyæ:)
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #22 : Marzec 11, 2011, 11:39:04 »

A ja jeszcze wrócê do "zawarto¶ci" rasy. Czyli co teraz: "czyszczenie" m³p z resztek przed¶witów (du¿o ich w ogóle zosta³o?), NN i wszystkich koni, które nie maj± angloarabskiego pochodzenia? Wprowadzenie prób dzielno¶ci dla klaczy, zamkniêcie ksiêgi i likwidacja wstêpnej, przerzucanie koni z innymi papierami do sp albo w ogóle bez prawa wpisu do ¿adnej ksiêgi? 

Bo to by pewnie pomog³o w tworzeniu marki polskich xo.

Pewnie zadajê g³upie pytania, ale mo¿e mi wybaczycie. Mam s³abe rozeznanie, a w porówaniu z xx i oo ksiêga m³p to prawie "¶mietnik".
Ewex
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 11, 2011, 11:47:55 »

proszê o usuniêcie moderatora mojego powy¿szego postu

no dobra da³am siê podej¶æ Zawstydzony
nazwa robi ró¿nicê ale tylko na chwilkê, bo je¶li ludzie pij± Coca Colê pod nazw± Cola z Biedronki to wiadomo bêd± najpierw pili Coca Colê ale jak siê dowiedz± a lepiej jak sami przekonaj± ¿e to jest to samo, nazwa nie bêdzie mia³a znaczenia bo obydwa napoje (tak na prawdê jeden) tylko pod ró¿n± nazw± s± dobre:) gorzej by by³o jednak gdyby Cola z Biedronki ¿eby poprawiæ sobie opiniê czy tam zarobiæ wiêcej przyjmie nazwê Coca Coli, a produkowaæ nadal bêdzie kiepski napój owszem zainteresowanie wzro¶nie z racji nazwy któr± przyjmie, ale kiedy po czasie ludzie siê zorientuj± ¿e pod dobr± nazw± znajduje siê kiepski produkt przestan± siê ni± sugerowaæ i nie bêd± po prostu kupowaæ. Tak samo bêdzie z koñmi... na pocz±tku po zmianie nazwy je¼d¼cy, hodowcy zwróc± na to uwagê, mo¿e popyt wzro¶nie bo bêd± siê spodziewaæ ¿e i konie siê zmieni³y ale kiedy ludzie przekonaj± siê ¿e to dalej ten sam koñ, to odrzuc± go z tych samych powodów z jakich teraz odrzucaj±...Smutny
nie ma tak ¿e nazwa jest wa¿niejsza od jako¶ci... przyk³ad: nazwê sobie konia Quidam de Revel i co mam prawo siê spodziewaæ ¿e bêdzie te¿ tak uzdolniony jak ogier który to imiê nosi³?? ¯e dostanie licencjê bo siê tak nazywa, ¿e zawodnicy bêd± siê o niego biæ, ¿e hodowcy bêd± chcieli nim kryæ?? Imiê mo¿e mu pomóc na chwilkê bo zrobi siê wokó³ niego zainteresowanie ale je¶li ten mój ogierek bêdzie kiepski to ludzie szybko o nim zapomn±...
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 11, 2011, 12:08:28 »

Przyk³ad Coli by³ tylko ilustracj± tego jak wa¿na obecnie jest marka.
Mod
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #25 : Marzec 11, 2011, 20:53:45 »

Offtopic zosta³ wydzielony jako osobny w±tek http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=893
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #26 : Marzec 11, 2011, 22:08:58 »

Zmiana nazwy rasy mo¿e tylko chwilowo poprawiæ wizerunek koni hodowanych przez nas. Ale bez ostrej selekcji zmiana nazwy rasy nic nie da w d³u¿szym okresie czasu. Proponowana nazwa ³adnie brzmi i sama czasami moim znajomym mówiê w du¿ym uproszczeniu, ¿e mój koñ jest angloarabem. Pisz±c o uproszczeniu mam na my¶li fakt,  ¿e jest to koñ angloarabski pó³krwi- tego laicy nie rozumiej± bez d³u¿szych moich wyja¶nieñ, a ta informacja jest dla nich wystarczaj±ca. A jak ko¶ jest dociekliwy to pó¼niej wyja¶niam sk±d nazwa rasa ma³opolska.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: