http://swiatkoni.pl/news-display/2716.htmlLink wrzucony przez
izê90, zaczê³am czytaæ komentarze pod newsem i zastanawiaæ siê nad tym jakie znaczenie ma rodowód w karierze koni.
Salvo Goosby jako ,,zachodni" koñ zbiera³ same ochy i achy, kiedy zmieni³ siê w swojskiego Zulusa nagle wszyscy zaczêli w±tpiæ w umiejêtno¶ci tego konia.
Nowinka na temat Zulusa zamiast udowodniæ ludziom, ¿e nie tylko konie, których paszporty skacz± i piaffuj± w szufladach co¶ znacz±, mi osobi¶cie udowodni³a, ¿e polskie konie nie maj± szans, bo przez rodowód nikt (z ma³ymi wyj±tkami) nawet nie spróbuje ich sprawdziæ (ewentualnie spróbuje, ale przy pierwszej pora¿ce je skre¶li).
Jedna z osób komentuj±cych powy¿szy news napisa³a co¶ takiego:
Niestety moje zdanie ( wolno mi je mieæ) jest takie ,¿e konia tego powinien jezdziæ najlepszy zawodnik ( mamy ich sporo tylko bez koni na takie konkursy ) wlasnie po to ¿eby polski koñ móg³ pochwaliæ siê wynikami na zachodzie .(...) . Nie znam szczegó³ów ale chyba ten koñ dlatego by³ dobrze szkolony ,¿e my¶lano ze ma zachodni papier . To mo¿e dowodziæ , ¿e wiele polskich koni ( moze miec zachodnich rodziców /rodzica ) nie mo¿e pokazaæ siê w sporcie bo byle komu je siê sprzedaje lub co lepsze opycha na zachód za trochê wiecej kasy . Co natomiast co kasê maj± wol± kupiæ konia z zachodu ( za papier ) który daje gwarancje ,¿e koñ do czego¶ bêdzie siê nadawa³ bo po ogierze o wybitnych wynikach sportowych i hodowlanych . Czasami te¿ wpadnie ch³am , te¿ po znanym ogierze .
Moim zdaniem w powy¿szym jest sporo racji.
Jakie jest Wasze zdanie?