FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:30:41 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Znaczenie rodowodu (na przyk³adzie Zulusa-ex Salvo Goosby)  (Przeczytany 3437 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Idril
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« : Styczeñ 23, 2011, 15:48:11 »

http://swiatkoni.pl/news-display/2716.html
Link wrzucony przez izê90, zaczê³am czytaæ komentarze pod newsem i zastanawiaæ siê nad tym jakie znaczenie ma rodowód w karierze koni.
Salvo Goosby jako ,,zachodni" koñ zbiera³ same ochy i achy, kiedy zmieni³ siê w swojskiego Zulusa nagle wszyscy zaczêli w±tpiæ w umiejêtno¶ci tego konia.
Nowinka na temat Zulusa zamiast udowodniæ ludziom, ¿e nie tylko konie, których paszporty skacz± i piaffuj± w szufladach co¶ znacz±, mi osobi¶cie udowodni³a, ¿e polskie konie nie maj± szans, bo przez rodowód nikt (z ma³ymi wyj±tkami) nawet nie spróbuje  ich sprawdziæ (ewentualnie spróbuje, ale przy pierwszej pora¿ce je skre¶li).
Jedna z osób komentuj±cych powy¿szy news napisa³a co¶ takiego:

Niestety moje zdanie ( wolno mi je mieæ) jest takie ,¿e konia tego powinien jezdziæ najlepszy zawodnik ( mamy ich sporo tylko bez koni na takie konkursy ) wlasnie po to ¿eby polski koñ móg³ pochwaliæ siê wynikami na zachodzie .(...) . Nie znam szczegó³ów ale chyba ten koñ dlatego by³ dobrze szkolony ,¿e my¶lano ze ma zachodni papier . To mo¿e dowodziæ , ¿e wiele polskich koni ( moze miec zachodnich rodziców /rodzica ) nie mo¿e pokazaæ siê w sporcie bo byle komu je siê sprzedaje lub co lepsze opycha na zachód za trochê wiecej kasy . Co natomiast co kasê maj± wol± kupiæ konia z zachodu ( za papier ) który daje gwarancje ,¿e koñ do czego¶ bêdzie siê nadawa³ bo po ogierze o wybitnych wynikach sportowych i hodowlanych . Czasami te¿ wpadnie ch³am , te¿ po znanym ogierze .

Moim zdaniem w powy¿szym jest sporo racji.
Jakie jest Wasze zdanie?
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Styczeñ 23, 2011, 17:09:59 »

Jestem ciekawa, ile jeszcze takich "zagranicznych" koni jest w Polsce
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #2 : Styczeñ 23, 2011, 17:27:33 »

A ja jestem ciekawa czy prawdziwy Salvo Goosby w ogóle istnia³.

Idrill
Cudze chwalicie, swego nie znacie...
Sprawê pogarsza fakt nieuporz±dkowania hodowli, kwiatki takie jak sp - da siê w ogóle opisaæ ten twór jedym zdaniem ? Patrz±c na rodowody wielu polskich koni widaæ wyra¼nie brak koncepcji. Kryje siê bo blisko, bo ogier ³adnej ma¶ci, bo to, bo tamto. A potem widzi siê przyk³ady koni, które w 3 pokoleniu (8 kratek) maj± przodków wlkp, xx, ¶l, xo.
Skonsolidowane rodowody, wykazuj±ce cechy "ci±g³osci" pewnych koncepcji wykazywa³y rodowody koni stadninowych, ale nie wiadomo jak siê potocz± ich losy.
Linie mêskie w hodowli pó³krwi praktycznie nie funkcjonuj±, pozytywnym przyk³adem jest linia og. Dorpat xx.
Ponadto ciê¿ko w¶ród naszych koni wskazaæ te o rodowodach "skokowych" czy "uje¿d¿eniowych", co automatycznie utrudnia poszukiwania potencjalnego wierzchowca. Dlatego tak du¿o ludzi wybiera konie zachodnie, a ¿e czê¶æ zapomina ¿e wiêcej potomków choæby Landgrafa I, pracuje w rekreacji ni¿ chodzi wysoki sport to ju¿ inna bajka...

Dla mnie rodowód jest bardzo wa¿ny, ale jeszcze wa¿niejsze jest to co reprezentuje koñ. Moim zdaniem powinno siê dbaæ, aby konie wcielane do hodowli pochodzi³y z bdb linii ¿eñskich.
pampolinka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #3 : Styczeñ 23, 2011, 22:00:02 »

Te¿ s±dzê ¿e to kwestia mentalno¶ci w polskiej hodowli i braku jasnego, stabilnego systemu. Ok, po najlepszych reproduktorach te¿ zdarzaj± siê konie bez przysz³o¶ci sportowej ale zwiêkszamy prawdopodobieñstwo uzyskania przysz³o¶ciowego konia dbaj±c o pochodzenie i predyspozycje ogierów jak i klaczy, które s± kojarzone.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: