FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 14:22:56 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Shagya  (Przeczytany 27396 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
rebe
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #15 : Maj 20, 2008, 11:02:30 »

Montana - przyjed¼ koniecznie, atmosfera w stajni jest super, a arabki w formie.
Jak wspomia³em wcze¶niej, chodz± w rekreacji - nie wiem czy mia³y okazjê je¼dziæ w Polsce w zaprzêgu - raczej nie. Mam okazjê je¼dziæ na obu, wiêc co¶ mogê powiedzieæ na ich temat. W obej¶ciu spoko, w stajni zero problemów. K³opotów zdrowotnych -  z tego co wiem - te¿ nie mia³y.
Charaktery maj± ró¿ne.
Siwy to stary cwaniak, jest chimeryczny, lubi rz±dziæ, i podobno jak na Wêgrzech chodzi³y w jednym zaprzêgu - to on by³ pan prezes. Na uje¿d¿alni jak pozna s³abego je¼d¼ca (a w rekreacji to du¿e prawdopodobieñstwo), to jest wo¿enie ty³ka. Ale jak siê go przyci¶nie (co nie jest proste), to fajnie chodzi, mo¿na nawet trochê  poskakaæ i widaæ ¿e ma ch³opak mo¿liwo¶ci, a przede wszystkim my¶li.
Z kolei Kalandor to zdecydowanie aktor drugiego planu (z jednym wyj±tkiem - patrz ni¿ej), ³atwiej go zmusiæ do wspó³pracy, trochê skacze, ma wygodniejsze chody, ale prochu nie wymy¶li.
Za to teren to ju¿ zupe³nie inna bajka.
Gniady jest jak Dr Jekyll i Mr Hyde. Z rekreacyjnego wa³ka zmienia siê w prawdziwego kuhailana. Tutaj Siwy nie ma szans. Ale trzeba uwa¿aæ, bo jak Kalu¶ poczuje zew, to trudno go zatrzymaæ i mo¿na wyl±dowaæ na drzewie  .
I jeszcze jedna uwaga odno¶nie Siwego - w ¿yciu nie widzia³em gada który tak by siê marszczy³ jak mu co¶ nie pasi.       
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #16 : Maj 20, 2008, 11:49:46 »

ja mam wnuczkê koby³kê Oregon xx x Dahoman IX x Saumur xx x Wielki Szlem oo i jej córkê zinbredowana na Dahomana IX o (3 na 4) i powiem, ¿e chêtnie skojarzy³abym je z jakim¶ z³oto gniadym Dahomanem - ca³y czas jêczê, ¿e moja koby³ka nie urodzi³a jeszcze ¼rebola takiej ma¶ci 
MoOoniorek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #17 : Maj 31, 2008, 13:36:40 »

Hodito i Kalandor stoj± w stajnii we W³osaniu www.wlosan.pl jakby kto¶ siê chcia³ wybraæ a nie wie gdzie to to chêtnie pomogê Koniki tak samo jak ich w³asciciele s± bardzo przemili,znam ich dobrze nie raz ju¿ s³ysza³am historiê tych dwóg przyjemniaczków a Hodito jest jednym z moich ukochanych koni...Jakby kto¶ chcia³ fotki mam ca³y dysk

Hodito und JA ^^

Kalandorek

PS: Powie mi kto¶ jak siê tu wkleja fotki
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2008, 17:38:30 »

Pogrzeba³am trochê w moich papierowych zbiorach i znalaz³am 2 artyku³y, które mog± kogo¶ zainteresowaæ. S± stare, bo z lat 1999 i 2001 (a pisane pewnie w 1998 i 2000), ale o dziwo niektóre ze wspomnianych tam ogierów nadal kryj±, wiêc mo¿e warto by³o skanowaæ. Niestety jeden mam tylko w wersji niemieckiej (niestety, bo po niemiecku znam ledwie kilka s³ów Smutny ), drugi na szczê¶cie po niemiecku i angielsku. Mo¿e kto¶ zna niemiecki i móg³by stre¶ciæ jakie¶ ciekawsze informacje?
Ale do rzeczy.

Artyku³ pierwszy jest o Kabiuku - pisali¶cie wcze¶niej o jednym z tamtejszych ogierów.
Tu jest link do skanów:
http://s277.photobucket.com/albums/kk51/koniowate/Kabiuk/

A tu zdjêcia ogierów:
Mefistofel (ma w rodowodzie 2x polskiego araba Faruk)

Fram (te¿ Faruk w rodowodzie)

Zefir (Faruk i Z³otnik w rodowodzie)

Drugi artyku³ jest o Radowcach. Kiedy¶ to by³a stadnina s³ynna na ca³± Europê, a jak jest teraz? Mo¿e kto¶ z was tam by³ albo przynajmniej s³ysza³ o niej co¶ ciekawego?
Link:
http://s277.photobucket.com/albums/kk51/koniowate/Radowce/

I ogiery - na zdjêciach prezentuj± siê ciekawie. Bardzo bym chcia³a, ¿eby w Polsce kry³y jakie¶ ogiery w podobnym typie i z równie piêknymi rodowodami.

Dahoman XXXIX (oby ród na nim nie wymar³ Smutny )

El Sbaa XII-2

A¿ siê prosi ¿eby Hebab zyska³ towarzystwo i wsparcie jakiego¶ fajnego kolegi dahomana czy shagyi...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #19 : Lipiec 24, 2008, 16:32:29 »

Marta
ja mam gdzie¶ artyku³ o Radowcach z KP ze zdjêciami p. Kordalskiego na wspomnainym Dahomanie XXXIX ! Jak go wygrzebiê to zeskanujê i wrzucê. Oj zdecydowanie by siê przyda³ jaki¶ z³otogniady Dahoman Hebaby fajne, ale za du¿o siwych 
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #20 : Lipiec 24, 2008, 21:31:50 »

I kasztanów
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #21 : Lipiec 26, 2008, 20:27:18 »

218 Dahoman X to nie nasz Etat?
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #22 : Lipiec 26, 2008, 20:55:58 »

Marta
ja mam gdzie¶ artyku³ o Radowcach z KP ze zdjêciami p. Kordalskiego na wspomnainym Dahomanie XXXIX !
Dobrze ¿e mi przypomnia³a¶. Kiedy¶ go czyta³am i powinnam jeszcze mieæ ten numer KP.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #23 : Lipiec 27, 2008, 09:24:51 »

218 Dahoman X to nie nasz Etat?

tak, Dahoman X ( Dahoman IX - Etna ) to nasz janowski Etat : )

Obecnie wysoko cenionym reproduktorem u¿ywanym w dziale shagya w Topolczankach jest syn Etata - gniady Dahoman XI.
Ilu uznanych synów mia³ Etat w Polsce ?

Aragorn po Dabur Dahomanie kryje w mazowieckim, jestem ciekawa jego potomstwa....
Dyra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 9

« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 18, 2008, 13:07:23 »

Równie¿ uwa¿am, ¿e przyda³o by siê wiêcej ogierów rasy Shagya, moja klacz ma Shagya w pra pra dziadkach.
Ogolnie styczno¶ci nie mia³am z Shagya, ale chêtnie bym pokry³a moja klacz jakim¶ fajnym ogierem tej rasy.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 18, 2008, 13:19:10 »

Aragorn jest ca³y czas u swojego hodowcy czy sprzedany zosta³?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 18, 2008, 14:37:08 »

zosta³ sprzedany, stoi w woj. mazowieckim na pólnoc od Warszawy
alisparafka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 20, 2008, 16:59:20 »

ja jestem jak najbardziej za Shagya. Sama mam klaczkê która w rodowodzie ma wile arabów shagya. Wastawi³abym jej zdjêcie tylko co¶ mi nie wychodzi  Co?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 20, 2008, 17:10:52 »

montana , w którym miejscu stoi aragorn dok³adnie? znajoma ma czyst± shagye z Czech, da³a ju¿ ¼rebaka po Monsunie ( taki, se jak to po Monsunie) i chce co¶ z tej familii co Dabur, nawet co¶ b±ka³a o sprowadzeniu nasionka Daru
alisparafka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 24, 2008, 16:20:06 »

Parafina
ojciec Palant- www.allbreedpedigree.com/palant3
matka Portmonetka- www.allbreedpedigree.com/portmonetka
tak by to wygl±da³o
dziêkuje za instrukcje  zdjêcia wstawiê jutro(o ile nie zapomnê i bêdê mia³a czas)
pozdrowionka:)

przepraszam ¿e tak pó¼no zdjêcia wstawiam, ale tak jako¶ wysz³o

Drukuj  

Skocz do: