Nie jest to ¿adna grupa reprezentatywna, bo s± na li¶cie konie od hodowców, którzy je sami zg³osili albo je¿d¿± z koñmi na wystawy, etc. a od Panów Zdzisiów z Wodzis³awia nie ma na tej li¶cie koni. Ten obrazek w ¿aden sposób nie reprezentuje wiêc ca³o¶ci.
Tu siê mylisz, wszystkie te konie zosta³y wprowadzone do bazykoni na podstawie danych ogólnodostêpnych z PZHK, i jest to wiêkszo¶æ ¼rebi±t do tego momentu w tym roku spaszportyzowanych i zaczipowanych, jak najbardziej obejmuje to Panów Zdzisiów. Wszystkie ogiery posiadaj±ce aktualn± licencjê do krycia w rasie m³p zosta³y przejrzane, pod k±tem potomstwa w roczniku. Bêdê siê upieraæ wiêc, ¿e grupê mo¿na tak okre¶liæ.
Nie wiedzia³em, zwracam honor w takim razie. Ale nadal nie mo¿na na tej podstawie powiedzieæ nic wiêcej, ni¿ kto czym pokry³, bo efektów tych kryæ nie znamy. Tzn. ja znam jedno, które mi biega po padoku
To trochê inna zasada. Zeby byc ogierem trzeba mieæ m. in. matke wpisan± do ksiêgi g³ównej koni malopolskich. Wpisana to nie to samo co taka, ktora mog³aby byc wpisana, a nie jest.
"2. Do czê¶ci g³ównej ksiêgi (G) koni rasy ma³opolskiej wpisuje siê ogiery i klacze, które:
1) s± poddawane ocenie warto¶ci u¿ytkowej
2) wykazuj± cechy charakterystyczne dla swojej rasy,
3) pochodz± co najmniej od dwóch pokoleñ przodków rasy ma³opolskiej lub ras
bior±cych udzia³ w jej tworzeniu,
4) ogiery – pochodz± po rodzicach wpisanych do ksi±g g³ównych,
5) klacze – pochodz± po ojcach wpisanych do ksi±g g³ównych, od matek z
obustronnym pochodzeniem wpisanych co najmniej do ksi±g wstêpnych
4. Koñ wpisany do jednej ksiêgi nie mo¿e byç jednocze¶nie wpisany do innej ksiêgi,
b±d¼ przenoszony z ksiêgi do ksiêgi (nie dotyczy to ksi±g zagranicznych)."
Jak na razie to nikt formalnie tego nieszczêsnego pomys³u z przeniesieniem II dzia³u Km do Ksp nie odkrêci³.
Tak jak pisze Montana - rodzice musz± byæ wpisani do ksi±g g³ównych, ale mo¿e byæ dowolna ksiêga, nawet ksiêga holsztyñska. Ja wystêpowa³em o uznanie ogiera Mighty Magic i po nim potomstwo wg aktualnych przepisów te¿ mo¿e byæ wpisane do ksiêgi m³p w Polsce, o ile bêdzie od matki xo, xx, oo czy m³p.