FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:30:30 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 11 12 [13] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Stanówka 2011/ ¯rebaki 2012  (Przeczytany 78090 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #180 : Grudzieñ 20, 2012, 00:42:30 »

To trochê inna zasada. Zeby byc ogierem trzeba mieæ m. in. matke wpisan± do ksiêgi g³ównej koni malopolskich. Wpisana to nie to samo co taka, ktora mog³aby byc wpisana, a nie jest.

"2. Do czê¶ci g³ównej ksiêgi (G) koni rasy ma³opolskiej wpisuje siê ogiery i klacze, które:
1) s± poddawane ocenie warto¶ci u¿ytkowej
2) wykazuj± cechy charakterystyczne dla swojej rasy,
3) pochodz± co najmniej od dwóch pokoleñ przodków rasy ma³opolskiej lub ras
bior±cych udzia³ w jej tworzeniu,
4) ogiery – pochodz± po rodzicach wpisanych do ksi±g g³ównych,
5) klacze – pochodz± po ojcach wpisanych do ksi±g g³ównych, od matek z
obustronnym pochodzeniem wpisanych co najmniej do ksi±g wstêpnych

4. Koñ wpisany do jednej ksiêgi nie mo¿e byç jednocze¶nie wpisany do innej ksiêgi,
b±d¼ przenoszony z ksiêgi do ksiêgi (nie dotyczy to ksi±g zagranicznych)."

Jak na razie to nikt formalnie tego nieszczêsnego pomys³u z przeniesieniem II dzia³u Km do Ksp nie odkrêci³.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #181 : Grudzieñ 20, 2012, 09:05:46 »

ale jest to pewna grupa reprezentatywna.
Nie jest to ¿adna grupa reprezentatywna, bo s± na li¶cie konie od hodowców, którzy je sami zg³osili albo je¿d¿± z koñmi na wystawy, etc. a od Panów Zdzisiów z Wodzis³awia nie ma na tej li¶cie koni. Ten obrazek w ¿aden sposób nie reprezentuje wiêc ca³o¶ci.

Tu siê mylisz, wszystkie te konie zosta³y wprowadzone do bazykoni na podstawie danych ogólnodostêpnych z PZHK, i jest to wiêkszo¶æ ¼rebi±t do tego momentu w tym roku spaszportyzowanych i zaczipowanych, jak najbardziej obejmuje to Panów Zdzisiów. Wszystkie ogiery posiadaj±ce aktualn± licencjê do krycia w rasie m³p zosta³y przejrzane, pod k±tem potomstwa w roczniku. Bêdê siê upieraæ wiêc, ¿e grupê mo¿na tak okre¶liæ.

To trochê inna zasada. Zeby byc ogierem trzeba mieæ m. in. matke wpisan± do ksiêgi g³ównej koni malopolskich. Wpisana to nie to samo co taka, ktora mog³aby byc wpisana, a nie jest.

Nigdzie w zacytowanym urywku nie jest napisane ze matka musi mieæ wpis do g³ównej ma³opolskich, musi mieæ wpis do g³ównej i to wszystko.
W tej kwestii zgadzam siê w pe³ni z wypowiedzi± Ja¶ka.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #182 : Grudzieñ 20, 2012, 09:53:51 »

Nie jest to ¿adna grupa reprezentatywna, bo s± na li¶cie konie od hodowców, którzy je sami zg³osili albo je¿d¿± z koñmi na wystawy, etc. a od Panów Zdzisiów z Wodzis³awia nie ma na tej li¶cie koni. Ten obrazek w ¿aden sposób nie reprezentuje wiêc ca³o¶ci.

Tu siê mylisz, wszystkie te konie zosta³y wprowadzone do bazykoni na podstawie danych ogólnodostêpnych z PZHK, i jest to wiêkszo¶æ ¼rebi±t do tego momentu w tym roku spaszportyzowanych i zaczipowanych, jak najbardziej obejmuje to Panów Zdzisiów. Wszystkie ogiery posiadaj±ce aktualn± licencjê do krycia w rasie m³p zosta³y przejrzane, pod k±tem potomstwa w roczniku. Bêdê siê upieraæ wiêc, ¿e grupê mo¿na tak okre¶liæ.

Nie wiedzia³em, zwracam honor w takim razie. Ale nadal nie mo¿na na tej podstawie powiedzieæ nic wiêcej, ni¿ kto czym pokry³, bo efektów tych kryæ nie znamy. Tzn. ja znam jedno, które mi biega po padoku

"2. Do czê¶ci g³ównej ksiêgi (G) koni rasy ma³opolskiej wpisuje siê ogiery i klacze, które:
1) s± poddawane ocenie warto¶ci u¿ytkowej
2) wykazuj± cechy charakterystyczne dla swojej rasy,
3) pochodz± co najmniej od dwóch pokoleñ przodków rasy ma³opolskiej lub ras
bior±cych udzia³ w jej tworzeniu,
4) ogiery – pochodz± po rodzicach wpisanych do ksi±g g³ównych,
5) klacze – pochodz± po ojcach wpisanych do ksi±g g³ównych, od matek z
obustronnym pochodzeniem wpisanych co najmniej do ksi±g wstêpnych

4. Koñ wpisany do jednej ksiêgi nie mo¿e byç jednocze¶nie wpisany do innej ksiêgi,
b±d¼ przenoszony z ksiêgi do ksiêgi (nie dotyczy to ksi±g zagranicznych)."

Jak na razie to nikt formalnie tego nieszczêsnego pomys³u z przeniesieniem II dzia³u Km do Ksp nie odkrêci³.

Tak jak pisze Montana - rodzice musz± byæ wpisani do ksi±g g³ównych, ale mo¿e byæ dowolna ksiêga, nawet ksiêga holsztyñska. Ja wystêpowa³em o uznanie ogiera Mighty Magic i po nim potomstwo wg aktualnych przepisów te¿ mo¿e byæ wpisane do ksiêgi m³p w Polsce, o ile bêdzie od matki xo, xx, oo czy m³p.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #183 : Grudzieñ 20, 2012, 12:19:11 »

sporo tych ¼rebi±t jak dla mnie wniosek jest jeden
Kryjê tym co mam w stajni , a je¿eli mam mnóstwo klaczy ( czytaj hodowla pañstwowa ) to wynik danego ogiera jest "najlepszy" - je¿eli chodzi o ilo¶æ
I tak jak Jasiek napisa³ , o jako¶ci nic nie wiemy
gezar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 12

« Odpowiedz #184 : Grudzieñ 22, 2012, 12:27:33 »

Cytat:  brumby  Grudzieñ 20, 2012, 00:12:39
Ja mam na razie takie spostrze¿enie, ¿e w³a¶ciwie dlaczego ogier Sentender jest uwa¿any za ma³opolskiego, skoro jego matka jest wpisana do ksiêgi SP ?

Ogier September ma wrêcz modelowy, cudny rodowód ma³polski w porównaniu z takim np Decyblem który ma ponad 90 % krwi angielskiej. Uwa¿am ¿e dla takich koni powinna byæ odrêbna ksiêga koni wysokiej pó³krwi angielskiej (np. powy¿ej 75%). Maj± one nie wiele wspólnego stricte z ras± ma³opolsk±, angloarabsk± czy nawet sp (nie chodzi tu ju¿ nawet o geny ale tak¿e o wygl±d).....
Ps. Gdyby teraz córka Decybla po klaczy xx by³a kryta ogierem xx i tak dalej wnuczka i prawnuczka, to jego potomkowie majacy 99,9999% anglika tez bêd± koñmi ma³opolskimi? Dla mnie to absurd
Strony: 1 ... 11 12 [13] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: