Nie jest to ¿adna grupa reprezentatywna, bo s¹ na liœcie konie od hodowców, którzy je sami zg³osili albo je¿d¿¹ z koùmi na wystawy, etc. a od Panów Zdzisiów z Wodzis³awia nie ma na tej liœcie koni. Ten obrazek w ¿aden sposób nie reprezentuje wiêc ca³oœci.
Tu siê mylisz, wszystkie te konie zosta³y wprowadzone do bazykoni na podstawie danych ogólnodostêpnych z PZHK, i jest to wiêkszoœÌ Ÿrebi¹t do tego momentu w tym roku spaszportyzowanych i zaczipowanych, jak najbardziej obejmuje to Panów Zdzisiów. Wszystkie ogiery posiadaj¹ce aktualn¹ licencjê do krycia w rasie m³p zosta³y przejrzane, pod k¹tem potomstwa w roczniku. Bêdê siê upieraÌ wiêc, ¿e grupê mo¿na tak okreœliÌ.
Nie wiedziaÂłem, zwracam honor w takim razie. Ale nadal nie moÂżna na tej podstawie powiedzieĂŚ nic wiĂŞcej, niÂż kto czym pokryÂł, bo efektĂłw tych kryĂŚ nie znamy. Tzn. ja znam jedno, ktĂłre mi biega po padoku

To trochê inna zasada. Zeby byc ogierem trzeba mieÌ m. in. matke wpisan¹ do ksiêgi g³ównej koni malopolskich. Wpisana to nie to samo co taka, ktora mog³aby byc wpisana, a nie jest.
"2. Do czêœci g³ównej ksiêgi (G) koni rasy ma³opolskiej wpisuje siê ogiery i klacze, które:
1) sÂą poddawane ocenie wartoÂści uÂżytkowej
2) wykazujÂą cechy charakterystyczne dla swojej rasy,
3) pochodzÂą co najmniej od dwĂłch pokoleĂą przodkĂłw rasy maÂłopolskiej lub ras
biorÂących udziaÂł w jej tworzeniu,
4) ogiery – pochodzÂą po rodzicach wpisanych do ksiÂąg g³ównych,
5) klacze – pochodzÂą po ojcach wpisanych do ksiÂąg g³ównych, od matek z
obustronnym pochodzeniem wpisanych co najmniej do ksiÂąg wstĂŞpnych
4. Koù wpisany do jednej ksiêgi nie mo¿e byç jednoczeœnie wpisany do innej ksiêgi,
bÂądÂź przenoszony z ksiĂŞgi do ksiĂŞgi (nie dotyczy to ksiÂąg zagranicznych)."
Jak na razie to nikt formalnie tego nieszczĂŞsnego pomysÂłu z przeniesieniem II dziaÂłu Km do Ksp nie odkrĂŞciÂł.
Tak jak pisze Montana - rodzice musz¹ byÌ wpisani do ksi¹g g³ównych, ale mo¿e byÌ dowolna ksiêga, nawet ksiêga holsztyùska. Ja wystêpowa³em o uznanie ogiera Mighty Magic i po nim potomstwo wg aktualnych przepisów te¿ mo¿e byÌ wpisane do ksiêgi m³p w Polsce, o ile bêdzie od matki xo, xx, oo czy m³p.