montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« : Marzec 10, 2011, 22:24:05 » |
|
(..)wkrótce, a byæ mo¿e ju¿ w tym roku, m³ode ogiery wszystkich ras szlachetnych bêd± kwalifikowane do jednego zak³adu treningowego, gdzie wspólnie bêd± trenowa³y i zdawa³y tê sam± próbê dzielno¶ci. Ranking koñcowy równie¿ bêdzie tylko jeden. Nie bêdzie natomiast ¿adnych preferencji rasowych. Tym sposobem selekcja ogierów w ma³opolskiej rasie koni wreszcie siê zaostrzy, co przyniesie same pozytywne skutki(...) http://kresowastajnia.pl/index-1.php?art=499&start=0&irek=479
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2011, 22:54:07 » |
|
Nowe wraca!
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 212
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 08:40:48 » |
|
A nie boicie siê, ¿e w ten sposób licencjê bêd± dostawa³y tylko 1-2 ogiery rocznie i za parê lat nie bêdzie czym kryæ? ¯e na tle sp bêd± wypada³y s³abo, nawet je¶li w swojej rasie bêd± ok i do tego lepsze ni¿ np. ogiery uznane rok wcze¶niej przy w³asnym ZT albo kilka lat wcze¶niej? Selekcja i zmniejszanie liczby ogierów jak najbardziej, byle nie przesadziæ. Jako¶ trakeny maj± swój zak³ad i chyba nikomu to nie przeszkadza i nie narzeka na brak selekcji.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 10:52:12 » |
|
Jako¶ trakeny maj± swój zak³ad i chyba nikomu to nie przeszkadza i nie narzeka na brak selekcji.
Z tego co wiem, to oni narzekaj± w³a¶nie na brak selekcji. Ja siê cieszê, bo jak siê dochowam ogiera, to bêdê móg³ udowodniæ, ¿e nie tylko jest on najlepszy w danym roczniku w rasie, ale jest po prostu najlepszy, czego wszystkim hodowcom xo ¿yczê. Jak kto¶ siê boi Gargamela to niech zaraz idzie spaæ!
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 48
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2011, 11:06:00 » |
|
Zgadzam siê z przedmówc± w 1000% taki wspólny zak³ad pozwoli bezpo¶rednio porównywaæ konie m³p z innymi równie¿ z tymi niemieckimi:) mo¿e to jest sposób ¿eby pokazaæ i je¼d¼com i hodowcom potencja³ i mo¿liwo¶ci tej rasy i przyci±gn±æ ich do siebie. Mo¿e w koñcu nadejdzie ten czas kiedy zawodnik po zakup konia sportowego uda siê do Polskiego hodowcy i to jemy zostawi te 50 ty¶ czy mniej lub wiêcej a nie naszym zachodnim s±siadom:)
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 11:16:10 » |
|
Ja jestem za. Zamkniêcie siê we w³asnym gronie na pewno nie pozwala na rzeteln± ocenê. ZT z ogierami SP zdawa³ choæby Rashim (zreszt± z dobrym wynikiem, na 8 miejscu). W Niemczech w ZT Marbach wygra³ AA po Askarze, wiêc czemu u nas mia³oby siê nie udaæ ?
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2011, 11:33:48 » |
|
Optymi¶ci Macie znacznie wiêcej wiary w m³p ni¿ ja. Dobrze chocia¿, ¿e w ZT hodowca nie wybiera je¼d¼ca (chyba ¿e siê mylê). Nie wiem, czy ogiery m³p tak ³atwo wytrzyma³yby konkurencjê z ogierami sp o zachodnich papierach / ogierami zachodnimi sprowadzanymi przez bogate kluby sportowe i dosiadanymi przez najlepszych je¼d¼ców. Zreszt± je¶li padn± stada, to i tak nie bêdzie wyboru. Ten pomys³ ma jaki¶ zwi±zek ze sytuacj± w Bogus³awicach?
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 48
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2011, 11:53:46 » |
|
ale w³a¶nie rywalizacja z ogierami Sp czy tam zachodnimi "zmusi" hodowców do takiego dobierania osobników aby przysz³e ogiery ma³opolskie by³y coraz lepsze, pewnie na pocz±tku m³p nie bêd± tam dominowaæ ale po latach ciê¿kiej pracy jest to mo¿liwe:) a poza tym w koñcu bêd± mog³y nawi±zaæ rywalizacjê z innymi ogierami, bo do tej pory taka rywalizacja by³a mo¿liwa tylko na zawodach, a wiadomo jaki jest udzia³ koni ma³opolskich w sporcie..podejmowa³y siê tego tylko nieliczne osobniki teraz mo¿e to siê zmieni
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2011, 12:08:47 » |
|
Dobrze chocia¿, ¿e w ZT hodowca nie wybiera je¼d¼ca (chyba ¿e siê mylê).
Mylisz siê Nie wiem, czy ogiery m³p tak ³atwo wytrzyma³yby konkurencjê z ogierami sp o zachodnich papierach / ogierami zachodnimi sprowadzanymi przez bogate kluby sportowe i dosiadanymi przez najlepszych je¼d¼ców.
Popatrz na wyniki ZT klaczy.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 11, 2011, 12:49:59 » |
|
a) Ale chyba nie na takiej zasadzie, ¿e zatrudniê mistrza Polski ¿eby pokaza³ mojego i tylko mojego konia podczas próby? b) Przyjrzê im siê, chocia¿ mam wra¿enie (pewnie znowu mylne , bo moje wra¿enia s± tylko teoretyczne) ¿e klaczy jest o wiele ³atwiej zaliczyæ ZT z dobrym wynikiem ni¿ ogierowi i patrzy siê na nie bardziej wyrozumiale. Ale racja, w artyku³ach podkre¶lane s± dobre wyniki klaczy m³p albo ich córek. Fajny temat, bo przy okazji siê doszkolê. W³a¶ciwie to ju¿ mnie przekonali¶cie i piszê ¿eby co¶ siê dzia³o na forum
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 11, 2011, 12:52:47 » |
|
Je¿eli nadal ZT bêd± 3-miesiêczne to pewnie m³p strac±, przy d³u¿szym treningu zawsze zyskaj± ( to tak z mojego do¶wiadczenia ). Przy obecnej sytuacji ekonomicznej to nierealne , aby wyd³u¿yæ zak³ad, portfele hodowców i tak ju¿ ¶wiec± pustkami, ale i tak jestem za tym, aby by³o tak jak kiedy¶ - wszystkie razem.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 11, 2011, 14:32:31 » |
|
Je¿eli nadal ZT bêd± 3-miesiêczne to pewnie m³p strac±, przy d³u¿szym treningu zawsze zyskaj± ( to tak z mojego do¶wiadczenia ). Przy obecnej sytuacji ekonomicznej to nierealne , aby wyd³u¿yæ zak³ad, portfele hodowców i tak ju¿ ¶wiec± pustkami, ale i tak jestem za tym, aby by³o tak jak kiedy¶ - wszystkie razem.
Je¶li bêd± razem, to jako¶æ uznawanych ogierów m³p. nie bêdzie odstawaæ w dó³ od ogierów sp, i choæby ju¿ po to warto to zrobiæ. Je¶li strac± to po jajach i do widzenia. Popatrzcie na trakeny, te¿ siê z nich jeszcze 10 lat temu Niemcy ¶miali, ale postawili na ostr± selekcjê, otworzyli siê na sport i dzi¶ wygrywaj± wspólne zak³ady, na których skacz± jak holsztyny, a ruszaj± siê jak oldenburgi czy hanowery, p³odz± Totilasy, etc.
|
|
|
|
|
|
|
Arabica
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 24
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 11, 2011, 15:22:47 » |
|
A ja absolutnie jestem za tym aby by³y wspólne zak³ady treningowe, niemniej jednak uwa¿am, ¿e to bêdzie przys³owiowy "gwó¼d¼ do trumny" dla rasy ma³opolskiej.
|
|
|
|
|
|
|
S³awek D.
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 186
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 11, 2011, 19:53:45 » |
|
Witam, moim zdaniem bardzo dobry pomys³, a takie konfrontacje z czasem wysz³y by z du¿ym po¿ytkiem dla rozwoju rasy. Dodam tylko na podstawie ZT w Doruhowie dla klaczy w którym bra³y udzia³ dwie nasze dziewczynki (jedyne m³p), ¿e takie zak³ady wygl±daj± bardzo ,,ciekawie”, a w tych innych rasach nie wszystko jest takie ró¿owe, co prawda próbê wygra³a klacz wlkp, ale po m³p Domestosie.
|
|
|
|
|
|
|
meghana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 143
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 11, 2011, 21:35:44 » |
|
Ja równie¿ uwa¿am, ¿e wspólny ZT dla ogierów to bardzo dobry pomys³. Nawet je¿eli w pierwszych latach nast±pi spadek liczby ogierów ma³opolskich zdobywaj±cych licencje, to bêdzie to czynnik motywuj±cy dla hodowców, ¿eby nie zg³aszaæ przeciêtnych koni, tylko te najlepsze. Po jakim¶ czasie zaostrzone zasady przynios± efekt. A póki co moim zdaniem nie jest a¿ tak ma³o ogierów ma³opolskich, ¿eby urzeczywistni³ siê problem, ¿e nie ma czym kryæ.
|
|
|
|
|
|
|
|