montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« : Marzec 10, 2011, 22:24:05 » |
|
(..)wkrĂłtce, a byĂŚ moÂże juÂż w tym roku, mÂłode ogiery wszystkich ras szlachetnych bĂŞdÂą kwalifikowane do jednego zakÂładu treningowego, gdzie wspĂłlnie bĂŞdÂą trenowaÂły i zdawaÂły tĂŞ samÂą prĂłbĂŞ dzielnoÂści. Ranking koĂącowy rĂłwnieÂż bĂŞdzie tylko jeden. Nie bĂŞdzie natomiast Âżadnych preferencji rasowych. Tym sposobem selekcja ogierĂłw w maÂłopolskiej rasie koni wreszcie siĂŞ zaostrzy, co przyniesie same pozytywne skutki(...) http://kresowastajnia.pl/index-1.php?art=499&start=0&irek=479
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2011, 22:54:07 » |
|
Nowe wraca!
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 08:40:48 » |
|
A nie boicie siĂŞ, Âże w ten sposĂłb licencjĂŞ bĂŞdÂą dostawaÂły tylko 1-2 ogiery rocznie i za parĂŞ lat nie bĂŞdzie czym kryĂŚ? ÂŻe na tle sp bĂŞdÂą wypadaÂły sÂłabo, nawet jeÂśli w swojej rasie bĂŞdÂą ok i do tego lepsze niÂż np. ogiery uznane rok wczeÂśniej przy wÂłasnym ZT albo kilka lat wczeÂśniej? Selekcja i zmniejszanie liczby ogierĂłw jak najbardziej, byle nie przesadziĂŚ. JakoÂś trakeny majÂą swĂłj zakÂład i chyba nikomu to nie przeszkadza i nie narzeka na brak selekcji.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 10:52:12 » |
|
JakoÂś trakeny majÂą swĂłj zakÂład i chyba nikomu to nie przeszkadza i nie narzeka na brak selekcji.
Z tego co wiem, to oni narzekajÂą wÂłaÂśnie na brak selekcji. Ja siĂŞ cieszĂŞ, bo jak siĂŞ dochowam ogiera, to bĂŞdĂŞ mĂłgÂł udowodniĂŚ, Âże nie tylko jest on najlepszy w danym roczniku w rasie, ale jest po prostu najlepszy, czego wszystkim hodowcom xo ÂżyczĂŞ. Jak ktoÂś siĂŞ boi Gargamela to niech zaraz idzie spaĂŚ!
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2011, 11:06:00 » |
|
Zgadzam siê z przedmówc¹ w 1000% taki wspólny zak³ad pozwoli bezpoœrednio porównywaÌ konie m³p z innymi równie¿ z tymi niemieckimi:) mo¿e to jest sposób ¿eby pokazaÌ i jeŸdŸcom i hodowcom potencja³ i mo¿liwoœci tej rasy i przyci¹gn¹Ì ich do siebie. Mo¿e w koùcu nadejdzie ten czas kiedy zawodnik po zakup konia sportowego uda siê do Polskiego hodowcy i to jemy zostawi te 50 tyœ czy mniej lub wiêcej a nie naszym zachodnim s¹siadom:)
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 11:16:10 » |
|
Ja jestem za. ZamkniĂŞcie siĂŞ we wÂłasnym gronie na pewno nie pozwala na rzetelnÂą ocenĂŞ. ZT z ogierami SP zdawaÂł choĂŚby Rashim (zresztÂą z dobrym wynikiem, na 8 miejscu). W Niemczech w ZT Marbach wygraÂł AA po Askarze, wiĂŞc czemu u nas miaÂłoby siĂŞ nie udaĂŚ ?
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2011, 11:33:48 » |
|
OptymiÂści  Macie znacznie wiĂŞcej wiary w mÂłp niÂż ja. Dobrze chociaÂż, Âże w ZT hodowca nie wybiera jeÂźdÂźca (chyba Âże siĂŞ mylĂŞ). Nie wiem, czy ogiery mÂłp tak Âłatwo wytrzymaÂłyby konkurencjĂŞ z ogierami sp o zachodnich papierach / ogierami zachodnimi sprowadzanymi przez bogate kluby sportowe i dosiadanymi przez najlepszych jeÂźdÂźcĂłw. ZresztÂą jeÂśli padnÂą stada, to i tak nie bĂŞdzie wyboru. Ten pomysÂł ma jakiÂś zwiÂązek ze sytuacjÂą w BogusÂławicach?
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2011, 11:53:46 » |
|
ale wÂłaÂśnie rywalizacja z ogierami Sp czy tam zachodnimi "zmusi" hodowcĂłw do takiego dobierania osobnikĂłw aby przyszÂłe ogiery maÂłopolskie byÂły coraz lepsze, pewnie na poczÂątku mÂłp nie bĂŞdÂą tam dominowaĂŚ ale po latach ciĂŞÂżkiej pracy jest to moÂżliwe:) a poza tym w koĂącu bĂŞdÂą mogÂły nawiÂązaĂŚ rywalizacjĂŞ z innymi ogierami, bo do tej pory taka rywalizacja byÂła moÂżliwa tylko na zawodach, a wiadomo jaki jest udziaÂł koni maÂłopolskich w sporcie..podejmowaÂły siĂŞ tego tylko nieliczne osobniki teraz moÂże to siĂŞ zmieni
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2011, 12:08:47 » |
|
Dobrze chociaÂż, Âże w ZT hodowca nie wybiera jeÂźdÂźca (chyba Âże siĂŞ mylĂŞ).
Mylisz siĂŞ  Nie wiem, czy ogiery mÂłp tak Âłatwo wytrzymaÂłyby konkurencjĂŞ z ogierami sp o zachodnich papierach / ogierami zachodnimi sprowadzanymi przez bogate kluby sportowe i dosiadanymi przez najlepszych jeÂźdÂźcĂłw.
Popatrz na wyniki ZT klaczy.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 11, 2011, 12:49:59 » |
|
a) Ale chyba nie na takiej zasadzie, Âże zatrudniĂŞ mistrza Polski Âżeby pokazaÂł mojego i tylko mojego konia podczas prĂłby? b) PrzyjrzĂŞ im siĂŞ, chociaÂż mam wraÂżenie (pewnie znowu mylne  , bo moje wraÂżenia sÂą tylko teoretyczne) Âże klaczy jest o wiele Âłatwiej zaliczyĂŚ ZT z dobrym wynikiem niÂż ogierowi i patrzy siĂŞ na nie bardziej wyrozumiale. Ale racja, w artykuÂłach podkreÂślane sÂą dobre wyniki klaczy mÂłp albo ich cĂłrek. Fajny temat, bo przy okazji siĂŞ doszkolĂŞ. WÂłaÂściwie to juÂż mnie przekonaliÂście i piszĂŞ Âżeby coÂś siĂŞ dziaÂło na forum 
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 11, 2011, 12:52:47 » |
|
JeÂżeli nadal ZT bĂŞdÂą 3-miesiĂŞczne to pewnie mÂłp stracÂą, przy dÂłuÂższym treningu zawsze zyskajÂą ( to tak z mojego doÂświadczenia ). Przy obecnej sytuacji ekonomicznej to nierealne , aby wydÂłuÂżyĂŚ zakÂład, portfele hodowcĂłw i tak juÂż ÂświecÂą pustkami, ale i tak jestem za tym, aby byÂło tak jak kiedyÂś - wszystkie razem.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 11, 2011, 14:32:31 » |
|
JeÂżeli nadal ZT bĂŞdÂą 3-miesiĂŞczne to pewnie mÂłp stracÂą, przy dÂłuÂższym treningu zawsze zyskajÂą ( to tak z mojego doÂświadczenia ). Przy obecnej sytuacji ekonomicznej to nierealne , aby wydÂłuÂżyĂŚ zakÂład, portfele hodowcĂłw i tak juÂż ÂświecÂą pustkami, ale i tak jestem za tym, aby byÂło tak jak kiedyÂś - wszystkie razem.
Jeœli bêd¹ razem, to jakoœÌ uznawanych ogierów m³p. nie bêdzie odstawaÌ w dó³ od ogierów sp, i choÌby ju¿ po to warto to zrobiÌ. Jeœli strac¹ to po jajach i do widzenia. Popatrzcie na trakeny, te¿ siê z nich jeszcze 10 lat temu Niemcy œmiali, ale postawili na ostr¹ selekcjê, otworzyli siê na sport i dziœ wygrywaj¹ wspólne zak³ady, na których skacz¹ jak holsztyny, a ruszaj¹ siê jak oldenburgi czy hanowery, p³odz¹ Totilasy, etc.
|
|
|
|
|
|
|
Arabica
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 11, 2011, 15:22:47 » |
|
A ja absolutnie jestem za tym aby by³y wspólne zak³ady treningowe, niemniej jednak uwa¿am, ¿e to bêdzie przys³owiowy "gwóŸdŸ do trumny" dla rasy ma³opolskiej.
|
|
|
|
|
|
|
SÂławek D.
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 11, 2011, 19:53:45 » |
|
Witam, moim zdaniem bardzo dobry pomysÂł, a takie konfrontacje z czasem wyszÂły by z duÂżym poÂżytkiem dla rozwoju rasy. Dodam tylko na podstawie ZT w Doruhowie dla klaczy w ktĂłrym braÂły udziaÂł dwie nasze dziewczynki (jedyne mÂłp), Âże takie zakÂłady wyglÂądajÂą bardzo ,,ciekawie”, a w tych innych rasach nie wszystko jest takie ró¿owe, co prawda prĂłbĂŞ wygraÂła klacz wlkp, ale po mÂłp Domestosie.
|
|
|
|
|
|
|
meghana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 11, 2011, 21:35:44 » |
|
Ja rĂłwnieÂż uwaÂżam, Âże wspĂłlny ZT dla ogierĂłw to bardzo dobry pomysÂł. Nawet jeÂżeli w pierwszych latach nastÂąpi spadek liczby ogierĂłw maÂłopolskich zdobywajÂących licencje, to bĂŞdzie to czynnik motywujÂący dla hodowcĂłw, Âżeby nie zgÂłaszaĂŚ przeciĂŞtnych koni, tylko te najlepsze. Po jakimÂś czasie zaostrzone zasady przyniosÂą efekt. A pĂłki co moim zdaniem nie jest aÂż tak maÂło ogierĂłw maÂłopolskich, Âżeby urzeczywistniÂł siĂŞ problem, Âże nie ma czym kryĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
|