Nastrzykuje siê g³ównie wod¹ i mieszanin¹ soli peklujacych, a pêcznieje skrobia i wszelkiej maœci celulopodobne substancje. Swoj¹ drog¹ zdolnoœci ¿eluj¹ce takich substancji s¹ niesamowite, np. wystarczy odrobina gumy guar dosypana do œmietanki, ¿eby zrobi³a siê z niej substancja o konsystencji galaretki.
Tak btw zmieni³a siê technologia peklowania, teraz pekluje siê g³ównie poprzez ostrzykiwanie w³aœnie.
Nastrzykuje siĂŞ w celu zwiĂŞkszenia objĂŞtoÂści, czyli obniÂżenia kosztu surowca. Nie wiem czy to moÂżna nazwaĂŚ jeszcze peklowaniem.
Za nowotwory przewodu pokarmowego s¹ odpowiedzialne przede wszystkim nawyki ¿ywieniowe - konkretnie znacznie obni¿ona poda¿ w³ókna pokarmowego w diecie (z powodu wiêkszej "miêso¿ernoœci" mê¿czyzn zapadalnoœÌ na tego typu przypad³oœci jest u nich wiêksza ni¿ kobiet) + nara¿enie na kancerogeny (choÌby poprzez wiêksze ska¿enie œrodowiska) i zmniejszona aktywnoœÌ fizyczna.
Zaleganie mas kaÂłowych jest konsekwencjÂą maÂłej iloÂści bÂłonnika i przyczynia siĂŞ do zmian w jelicie grubym, ale nierĂłwnowaga spowodowana ciÂągÂłym zatruwaniem bakterii w przewodzi tetracyklinÂą, ktĂłrÂą siĂŞ podaje brojlerom, moÂże mieĂŚ dokÂładnie te same konsekwencje, jeÂśli nie bardziej nasilone.
Wszystkie stosowane w produkcji ulepszacze, konserwanty, barwniki sÂą dopuszczone do stosowania.
Wierzysz, ¿e tym wszystkim urzêdnikom rzeczywiœcie zale¿y na Twoim dobru??? Im zale¿y na posadzie, ewentualnie na ³apóweczce. Gdyby zakazaÌ stosowania tych wszystkich szkodliwych substancji, to koszty ¿ywnoœci zwiêkszy³yby siê ze dwa-trzy razy, a przez to koszt si³y roboczej o pó³tora-dwa razy, szczególnie tej taniej, niewykwalifikowanej. W skali globu powsta³yby ogniska g³odu. Czy decydenci tego chc¹? Druga sprawa to ³apówy. Najprostszy przyk³ad - DDT. Wspó³czesny przyk³ad - Roundap - legenda producenta g³osi, ¿e rozk³ada siê w kontakcie z ziemi¹, co jest udowodnion¹ przez Francuzów nieprawd¹, jest wrêcz odwrotnie - kumuluje siê w ziemi. Ale jest w miarê tani, skuteczny, ludzie od razu nie umieraj¹, wiêc kto by siê przejmowa³? Ile lat trwa³o, zanim wycofano DDT? Kolejny przyk³ad - tetracyklina w drobiu - ma udowodnione dzia³anie teratogenne u cz³owieka, ale kto udowodni, ¿e stale rosn¹ca proporcja poronieù w pierwszym trymestrze jest spowodowana przez brojlera?
Tak na marginesie wœród g³ównych zagro¿eù zwi¹zanych z ¿ywnoœci¹ konsument baardzo czêsto wymienia chemiê i konserwanty.
I bardzo s³usznie. Organizm jest tak skomplikowanym systemem, ¿e nauce zabraknie ¿ycia, aby w pe³ni poznaÌ jego z³o¿onoœÌ. Nie sposób przewidzieÌ pe³nego dzia³ania tych wszystkich substancji na zdrowie. A fakty s¹ nieub³agane - rosn¹cej chemizacji ¿ywnoœci towarzyszy wzrost zachorowaù na wiele chorób, z nowotworami w m³odym wieku na czele.