FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 11:27:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: O Âżywieniu, jedzeniu i marketach [ wydzielony ]  (Przeczytany 6551 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jasiek
UÂżytkownik

Wiadomości: 1700


« : Marzec 11, 2011, 12:16:35 »

Ewex
PrzykÂład z Coca ColÂą byÂł podstĂŞpny nieco. Od niedawna Coca-Cola dogadaÂła siĂŞ z BiedronkÂą i produkuje napoje pod jej markÂą wÂłasnÂą
Ale prawda, Âże zewnĂŞtrznie jest rĂłznica ?

Wewn¹trz te¿ jest ró¿nica. To nie chodzi nawet o koszty produkcji, ale ró¿nica musi byÌ, ¿eby nie spad³a sprzeda¿ w³aœciwej coli za bardzo, na której s¹ wy¿sze mar¿e i zyski. Tak jest ze wszystkimi biedronkowymi czy lidlowymi poduktami, niby s¹ robione przez te same firmy, ale z taùszych surowców, w innych recepturach, etc. Najwiêksza masakra jest na miêsie i wêdlinach (szczególnie wêdlinach) w tych dyskontach, nie radzê tego do ust braÌ, bo tam jest wiêcej Mendelejewa ni¿ Mendelejew zna³ jak ¿y³.
Zapisane
ar...?
UÂżytkownik

Wiadomości: 2362



« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2011, 12:31:34 »

Ceny w dyskontach to nie tylko jakoœÌ. O ile wiem to cola jest akurat ta sama.
Ale wracajac jeszcze do tej szynki. Tam jest nie tyle chemia co woda i substancjĂŞ ktĂłre jÂą zatrzymujÂą (np. skrobia). Azotany sÂą w kaÂżdej wĂŞdlinie, bo jeszcze nikt nie wymyÂśliÂł lepszego Âśrodka zapobiegawczego przeciw Clostridium botulinum (czyli bakteriom produkujacym Âśmiertelnie niebezpieczny jad kieÂłbasiany).
Generalnie temat baardzo ciekawy, ale to chyba trochĂŞ OT ?
Zapisane
Lumi
UÂżytkownik

Wiadomości: 754



« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 13:10:33 »

WracajÂąc do Coli z biedronki. KupujÂą jÂą bo jak dla mnie smakuje identycznie jak Coca Cola i oczywiÂście jest taĂąsza , ale jak szykujĂŞ imprezĂŞ to kupujĂŞ oryginalnÂą, Âżeby goÂście sobie nie pomyÂśleli, Âże ich byle czym goszczĂŞ itp. I tak sobie myÂślĂŞ, Âżeby tez z tymi naszymi koĂąmi tak nie byÂło  Takie dziwne myÂśli mnie naszÂły
Zapisane
jasiek
UÂżytkownik

Wiadomości: 1700


« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 14:26:32 »

Ceny w dyskontach to nie tylko jakoœÌ. O ile wiem to cola jest akurat ta sama.
Ale wracajac jeszcze do tej szynki. Tam jest nie tyle chemia co woda i substancjĂŞ ktĂłre jÂą zatrzymujÂą (np. skrobia). Azotany sÂą w kaÂżdej wĂŞdlinie, bo jeszcze nikt nie wymyÂśliÂł lepszego Âśrodka zapobiegawczego przeciw Clostridium botulinum (czyli bakteriom produkujacym Âśmiertelnie niebezpieczny jad kieÂłbasiany).
Generalnie temat baardzo ciekawy, ale to chyba trochĂŞ OT ?

Ale do tego jeszcze dochodzi jakoœÌ surowca. Oni maj¹ wêdliny z najtaùszej, pêdzonej jak brojlery (hormony, sterydy, antybiotyki) wieprzowiny. Po zjedzeniu takiego miêsa nasz uk³ad pokarmowy potrzebuje tygodnia, aby wróciÌ do normalnej równowagi bakteryjnej. Jak ktoœ to je regularnie, to ma permanente zaburzenia trawienia, a potem wychodz¹ raki jelita i inne. Poza tym nastrzykuj¹ je nie tylko konserwantem, ale g³ównie wype³niaczem, tak, ¿eby by³o mniej miêsa, ¿eby by³o taniej. Z kg miêsa robi¹ 2,5 kg szynki, gdzie w tradycyjnej metodzie z 1 kg wychodzi sporo mniej ni¿ 1 kg. Dymu te ich szynki te¿ nie widzia³y, wiêc w³aœciwie to nie s¹ wêdliny, etc. itd. Mo¿na oczywiœcie robiÌ wêdliny bez azotanów, jak szynki d³ugodojrzewaj¹ce, litewskie kindziuki, etc.
Zapisane
ar...?
UÂżytkownik

Wiadomości: 2362



« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2011, 14:43:54 »

Nastrzykuje siê g³ównie wod¹ i mieszanin¹ soli peklujacych, a pêcznieje skrobia i wszelkiej maœci celulopodobne substancje. Swoj¹ drog¹ zdolnoœci ¿eluj¹ce takich substancji s¹ niesamowite, np. wystarczy odrobina gumy guar dosypana do œmietanki, ¿eby zrobi³a siê z niej substancja o konsystencji galaretki.
Tak btw zmieni³a siê technologia peklowania, teraz pekluje siê g³ównie poprzez ostrzykiwanie w³aœnie.

Za nowotwory przewodu pokarmowego sÂą odpowiedzialne przede wszystkim nawyki Âżywieniowe - konkretnie znacznie obniÂżona podaÂż w³ókna pokarmowego w diecie (z powodu wiĂŞkszej "miĂŞsoÂżernoÂści"  mĂŞÂżczyzn  zapadalnoœÌ na tego typu przypadÂłoÂści jest u nich wiĂŞksza niÂż kobiet) + naraÂżenie na kancerogeny (choĂŚby poprzez wiĂŞksze skaÂżenie Âśrodowiska) i zmniejszona aktywnoœÌ fizyczna.

Co do wĂŞdzenia, jak majÂą wĂŞdziĂŚ tanimi metodami z wytworzeniem WWA czy dioksyn, to niech lepiej nie wĂŞdzÂą wcale.
I Âżeby nie byÂło, omijam dyskonty szerokim Âłukiem, ale nie naleÂży uprawiaĂŚ populizmu. Wszystkie stosowane w produkcji ulepszacze, konserwanty, barwniki sÂą dopuszczone do stosowania. Teoretycznie Âżadna z dopuszczonych substancji nie moÂże byĂŚ kancerogenna.

Tak na marginesie wœród g³ównych zagro¿eù zwi¹zanych z ¿ywnoœci¹ konsument baardzo czêsto wymienia chemiê i konserwanty.

Czy mogÂłabym prosiĂŚ o wydzielenie dyskusji ?
Zapisane
jasiek
UÂżytkownik

Wiadomości: 1700


« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 19:32:25 »

Nastrzykuje siê g³ównie wod¹ i mieszanin¹ soli peklujacych, a pêcznieje skrobia i wszelkiej maœci celulopodobne substancje. Swoj¹ drog¹ zdolnoœci ¿eluj¹ce takich substancji s¹ niesamowite, np. wystarczy odrobina gumy guar dosypana do œmietanki, ¿eby zrobi³a siê z niej substancja o konsystencji galaretki.
Tak btw zmieni³a siê technologia peklowania, teraz pekluje siê g³ównie poprzez ostrzykiwanie w³aœnie.



Nastrzykuje siĂŞ w celu zwiĂŞkszenia objĂŞtoÂści, czyli obniÂżenia kosztu surowca. Nie wiem czy to moÂżna nazwaĂŚ jeszcze peklowaniem.


Za nowotwory przewodu pokarmowego sÂą odpowiedzialne przede wszystkim nawyki Âżywieniowe - konkretnie znacznie obniÂżona podaÂż w³ókna pokarmowego w diecie (z powodu wiĂŞkszej "miĂŞsoÂżernoÂści"  mĂŞÂżczyzn  zapadalnoœÌ na tego typu przypadÂłoÂści jest u nich wiĂŞksza niÂż kobiet) + naraÂżenie na kancerogeny (choĂŚby poprzez wiĂŞksze skaÂżenie Âśrodowiska) i zmniejszona aktywnoœÌ fizyczna.


Zaleganie mas kaÂłowych jest konsekwencjÂą maÂłej iloÂści bÂłonnika i przyczynia siĂŞ do zmian w jelicie grubym, ale nierĂłwnowaga spowodowana ciÂągÂłym zatruwaniem bakterii w przewodzi tetracyklinÂą, ktĂłrÂą siĂŞ podaje brojlerom, moÂże mieĂŚ dokÂładnie te same konsekwencje, jeÂśli nie bardziej nasilone.


 Wszystkie stosowane w produkcji ulepszacze, konserwanty, barwniki sÂą dopuszczone do stosowania.

Wierzysz, ¿e tym wszystkim urzêdnikom rzeczywiœcie zale¿y na Twoim dobru??? Im zale¿y na posadzie, ewentualnie na ³apóweczce. Gdyby zakazaÌ stosowania tych wszystkich szkodliwych substancji, to koszty ¿ywnoœci zwiêkszy³yby siê ze dwa-trzy razy, a przez to koszt si³y roboczej o pó³tora-dwa razy, szczególnie tej taniej, niewykwalifikowanej. W skali globu powsta³yby ogniska g³odu. Czy decydenci tego chc¹? Druga sprawa to ³apówy. Najprostszy przyk³ad - DDT. Wspó³czesny przyk³ad - Roundap - legenda producenta g³osi, ¿e rozk³ada siê w kontakcie z ziemi¹, co jest udowodnion¹ przez Francuzów nieprawd¹, jest wrêcz odwrotnie - kumuluje siê w ziemi. Ale jest w miarê tani, skuteczny, ludzie od razu nie umieraj¹, wiêc kto by siê przejmowa³? Ile lat trwa³o, zanim wycofano DDT? Kolejny przyk³ad - tetracyklina w drobiu - ma udowodnione dzia³anie teratogenne u cz³owieka, ale kto udowodni, ¿e stale rosn¹ca proporcja poronieù w pierwszym trymestrze jest spowodowana przez brojlera?


Tak na marginesie wœród g³ównych zagro¿eù zwi¹zanych z ¿ywnoœci¹ konsument baardzo czêsto wymienia chemiê i konserwanty.


I bardzo s³usznie. Organizm jest tak skomplikowanym systemem, ¿e nauce zabraknie ¿ycia, aby w pe³ni poznaÌ jego z³o¿onoœÌ. Nie sposób przewidzieÌ pe³nego dzia³ania tych wszystkich substancji na zdrowie. A fakty s¹ nieub³agane - rosn¹cej chemizacji ¿ywnoœci towarzyszy wzrost zachorowaù na wiele chorób, z nowotworami w m³odym wieku na czele.
Zapisane
Arcturus
UÂżytkownik

Wiadomości: 319



« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2011, 20:56:44 »

Przed wst¹pieniem do Unii mieliœmy bardziej rygorystyczne prawo jeœli chodzi o polepszacze do wêdlin, teraz jest gorzej. Nikomu nie radze tego jeœÌ . Tam powinien byÌ takie wieki napis UWAGA NOWOTWORY .
Zapisane
jasiek
UÂżytkownik

Wiadomości: 1700


« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2011, 21:33:39 »

Przed wst¹pieniem do Unii mieliœmy bardziej rygorystyczne prawo jeœli chodzi o polepszacze do wêdlin, teraz jest gorzej. Nikomu nie radze tego jeœÌ . Tam powinien byÌ takie wieki napis UWAGA NOWOTWORY .

Od tego roku dopuszczalne normy wiĂŞkszoÂści zwiÂązkĂłw chemicznych znowu poszÂły w gĂłrĂŞ. To nie jest tak, Âże nie ma dobrych i smacznych wĂŞdlin. Tylko one nie kosztujÂą 19,99 i nie dostanie siĂŞ ich w dyskoncie.
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

gangpod gangddp mojeprzysmaki wolfsparadise klubbeardedcollie