FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:44:10 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na rok 2011  (Przeczytany 13912 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« : Marzec 16, 2011, 13:51:40 »

Nie wiedzia³am, gdzie to wrzuciæ, wiêc zaczynam nowy w±tek ogierowy na kolejny sezon tak± oto nowo¶ci± znalezion± na stronie PZHK:
http://pzhk.pl/art.php?id=szacowanie_wartosci_hodowlanej.htm

Najlepsze konie ma³opolskie uszeregowane wg nastêpuj±cych indeksów:
ogólnego
1. Browar (Sebastian - Belisima / Pick Wick) - 13.88
2. Euroboss (Bok - Eureka / Plaster) - 10.00
3. Bonifacy (First des Termes - Bonitacja / Arcus) - 9.32
4. Giewont (Arcus - Gildia / Hippies) - 8.10
5. Mariot (Top Gun - Markiza / Agat) - 8.02

skokowego
1. Browar (Sebastian - Belisima / Pick Wick) - 14.11
2. Davinci (Veloce de Favi - Dabora / Bonaparte) - 13.09
3. Mariot (Top Gun - Markiza / Agat) - 11.75
4. Giewont (Arcus - Gildia / Hippies) - 10.72
5. Biegacz (Top Gun - Bie¿nia / Mikron) - 10.36

uje¿d¿eniowego
1. Euroboss (Bok - Eureka / Plaster) - 16.45
2. Browar (Sebastian - Belisima / Pick Wick) - 13.18
3. Aspan (Emir - Ascota / Barak) - 12.62
4. Arad (Emir - Aragona / Sza³) - 11.71
5. Autorytet (Banita - Azalia / Askar) - 10.69

Co o tym my¶licie?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2011, 14:25:48 »

Browar pad³ w tamtym roku, a nasienia nie ma mro¿onego , zreszt± nie cieszy³ siê popularno¶ci± , pewnie ze wzglêdu na swój wygl±d, choæ u¿ytkowo by³ super. Jego je¼dziec mówi³ o nim jako koniu wybitnym. Czyli niestety u nas ogier oprócz wyników sportowych i u¿ytkowo¶ci musi byæ przede wszystkim ³adny i ros³y , rozumiem to je¿eli chodzi o Browara, bo rzeczywi¶cie nie by³  wybitnie w typie m³p. Podobnie ma siê sprawa z Giewontem, bardzo ³adny  i dzielny syn Arcusa, mimo, ¿e  startowa³ pod juniorem konkursy do 120 staæ go by³o na wiêcej, niestety ma tylko 160 cm i do tego kasztan, wiêc nie znalaz³ uznania ( chocia¿ jest po nim trochê potomstwa ). Do  mnie cyferki  jednak nie przemawiaj± bo to nijak siê ma do tego jakiego konia wyhodujemy. Brakuje nam w naszej rasie takich ogierów  jak Luron, Elwis, które p³odzi³y przysz³ych zwyciêzców.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2011, 15:21:42 »

Ja mam powa¿ne zastrze¿enia co do metodyki tego badania, no ale mo¿e jest po prostu niejasno opisana, nie chce krytykowaæ, nie wiedz±c jak to zrobili. Wyniki wskazuj± jednak, ¿e nie bardzo... Sam zrobi³em model podobny, te¿ typu BLUP, ale jednak w trochê innej koncepcji, do tego do³±czy³em dane z ZT klaczy. Otrzyma³em te¿ wyniki znacznie bardziej odpowiadaj±ce intuicji.

Podobnie ma siê sprawa z Giewontem, bardzo ³adny  i dzielny syn Arcusa, mimo, ¿e  startowa³ pod juniorem konkursy do 120 staæ go by³o na wiêcej, niestety ma tylko 160 cm i do tego kasztan, wiêc nie znalaz³ uznania
Tu siê nie zgodzê, wydaje mi siê, ¿e mo¿liwo¶ci tego konia koñczy³y siê na owym 120cm.

Browar pad³ w tamtym roku, a nasienia nie ma mro¿onego , zreszt± nie cieszy³ siê popularno¶ci± , pewnie ze wzglêdu na swój wygl±d, choæ u¿ytkowo by³ super.

Browar nie mia³ wziêcia, bo jest Frazes, z lepszym ruchem, z wiêkszymi sukcesami w skokach i bardziej typowy. Typ jest wa¿ny, koñ sportowy te¿ ma chwytaæ za oko, zobaczcie jakie teraz konie hoduj± Niemcy, jakie ogiery s± tam na tzw. topie.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2011, 15:42:27 »

mam koby³ê po Eurobosie, wysoka, dobrze ruszaj±ca siê, wiec mi³o mi widzieæ tego ogiera tak wysoko Mo¿e da³oby sie co¶ z tej klaczy wycisn±æ

A poza tym my¶le, ¿e nijak ma siê ten ranking do praktyki ;P w sensie te najlepsze wcale nie musz± byæ najlepsze
Wyniki z ZT wszyscy znamy, mamy do nich dostêp, mo¿emy sobie je próbowac interpretowaæ, ale dobrze, ¿e mo¿emy to teraz porównaæ z ogierami innych ras
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2011, 15:55:02 »

Wyniki wskazuj±, ¿e przyjêty system najlpeszy nie jest. Tzn moim zdaniem nie ma ¿adnego prze³o¿enia na osi±gniêcia i/lub potomstwo danego konia.
Z wymienionych poza Browarem i Biegaczem ¿aden ogier nie mo¿e siê pochwaliæ startami w konkursach DR.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2011, 16:01:56 »

Wyniki z ZT wszyscy znamy, mamy do nich dostêp, mo¿emy sobie je próbowac interpretowaæ, ale dobrze, ¿e mo¿emy to teraz porównaæ z ogierami innych ras

Radzê siê w ogóle nie sugerowaæ wynikami tego badania w podejmowaniu jakichkolwiek decyzji. Jak kto¶ podaje sam wynik i pisze jak to zrobi³, to mo¿na takie co¶ od razu do kosza wyrzuciæ. A je¶li jeszcze wyniki tr±c± absurdem, to nie ma o czym w ogóle mówiæ.

Czytaj±c miêdzy wierszami i ogl±daj±c wyniki ju¿ mniej wiêcej wiem, jak to zosta³o zrobione. Dla mnie to nie ma sensu, ale chêtnie bym pogada³ z cz³owiekiem, który to zrobi³. Wprowadzaj± szacowanie kowariancji przez próbkowanie Gibbsa (strzelanie z armaty do kaczek), a zamiast wystandaryzowaæ dane z zak³adów, to dodaj± addytywnie wp³yw danego zak³adu, trac±c informacje o zró¿nicowaniu ocen, co ma bardzo istotny wp³yw, bo zupe³nie inaczej oceniano konie przed 2004, a zupe³nie inaczej ocenia siê teraz (wiêksze zró¿nicowanie ocen obecnie). Zreszt± wyniki s± nieakceptowalne choæby ze wzglêdu na podejrzenie niskie b³êdy szacunku.

Nawet po tych wynikach widaæ, ¿e na czele s± te ogiery, które nie mia³y konkurencji w swoich zak³adach, bo stawka by³a s³aba i zdawa³y zak³ady kiedy¶, gdy nieco inaczej oceniano.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2011, 20:33:54 »

w tegorocznym rejestrze ogierów dorzucono dodatkowy dokument z wynikami z prób dzielno¶ci, ogólnie tegoroczny wykaz zmieni³ sie bardzo na plus pod wzglêdem dostêpnych informacji ( tylko s± braki, zarówno w jednym, jak i w drugim )
http://pzhk.pl/art.php?id=rejestr.htm
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2011, 20:43:35 »

Efekt istnienia powa¿nej konkurencji?
Mi³o ¿e wreszcie robi± co¶, ¿eby spe³niæ chocia¿ absolutne minimum w dostarczaniu informacji. Chocia¿ gdybym szuka³a ogiera do krycia klaczy, strona PZHK by³aby daleko na li¶cie do sprawdzenia.

Jeszcze takie g³upie pytanie - co to jest "polowa próba wstêpna"?

edit:
Na li¶cie m³p mamy tylko 2 konie z ocen± wybitn±: Bonaparte i Lubañ. Oceny chyba zas³u¿one i potwierdzone potomstwem?

Podoba mi siê mo¿liwo¶æ wyboru kryteriów wy¶wietlania. Brakuje mi tylko roku urodzenia, który pozwoli³by szeregowaæ ogiery i ³atwiej porównywaæ wyniki. W koñcu zasady prób dzielno¶ci zmienia³y siê na przestrzeni lat.
Arabica
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2011, 00:02:21 »

Pamiêtam jeszcze, ¿e Judym mia³ ocenê wybitn±, tylko jako¶ nie mogê go znale¼æ w tym wykazie dotycz±cym prób dzielno¶ci  Smutny.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2011, 13:41:45 »

Emetyta i Daibe³ka te¿ nie widze!
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2011, 13:47:46 »

Diabe³ek zda³ z ocen± bdb, poza tym nie ¿yje.
Emetyt te¿ zda³ z bdb, wybitn± mia³ w czê¶ci wierzchowej - to informacja z ulotki reklamuj±ce bogus³awickie ogiery.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2011, 17:55:52 »

No tak ale Browar te¿ pad³ a jest... To troche dziwne!!!
asior_
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2011, 20:09:13 »

Autorytet wykastrowany, wyjechal jakis czas temu do Kanady, wiec nie sadze zeby bylo jakies jego nasienie jeszcze. Moze i indeks uj. mial wysoki, ale to w ogole nie przekladalo sie na jezdnosc i wspolprace z jezdzcem. Niemilo to wspominam 
nat
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 9

« Odpowiedz #13 : Marzec 20, 2011, 11:45:34 »

Wed³ug wyników z ZT pocz±wszy od 2004 roku :

wybitny ogier  ogólnie to Sex

wybitne ujezd¿enie to Sex , Agrest

wybitne skokowo to Sex, Fodel, Dionyzos

Dionyzos dopiero zaczyna kryæ klacze , Fodel zosta³ utr±cony przez kategoryzacjê ogierów , Sex zosta³ sprzedany ? a Agrest mo¿e kto¶ wie co siê z nim dzieje?
anitkab
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 36

« Odpowiedz #14 : Marzec 21, 2011, 00:08:50 »

A kiedy Sex został sprzedany?
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: