FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 07, 2025, 08:50:52 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZT 2011- ogiery  (Przeczytany 82560 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #90 : Czerwiec 24, 2011, 19:55:25 »

G-santa
Serio pytasz? JuÂż widze jak ktoÂś trÂąbi o tym... U ogierĂłw dziaÂłanie sedalinu jest hmm zauwaÂżalne, ale podejrzewam, Âże Âżeby cokolwiek formalnie zadziaÂłaĂŚ trzebaby robiĂŚ toksykologiĂŞ, ale moÂże Drapik siĂŞ wypowie?
G-Santa
UÂżytkownik

« Odpowiedz #91 : Czerwiec 24, 2011, 20:00:36 »

Tak, serio. MyÂślaÂłam Âże moÂże to komisja jakimÂś cudem wyÂłapaÂła w trakcie kwalifikacji, ale do tego chyba musieliby robiĂŚ badania. A moÂże wÂłaÂśnie powinni, skoro ludzie majÂą  takie pomysÂły, a potem cierpiÂą na tym jeÂźdÂźcy z ZT, ktĂłrych i tak jest maÂło...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #92 : Czerwiec 24, 2011, 20:05:18 »

W zasadach kwalifikacji jest wtrĂŞt dot. srodkĂłw uspokajajÂących/pobudzajÂących:
W czasie kwalifikacji ogier nie moÂże byĂŚ pod wpÂływem ÂśrodkĂłw pobudzajÂących ani uspokajajÂących (doping). Kierownik ZakÂładu ma prawo do 7 dnia po kwalifikacji wycofaĂŚ ogiera z treningu, gdy jego zachowanie odbiega od normy. O tym fakcie musi byĂŚ powiadomiony wÂłaÂściciel (pisemnie) oraz PZHK (pisemnie).

Ale tak jak napisaÂłam wyÂżej, bez badaĂą dowodĂłw raczej nie ma :/
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #93 : Czerwiec 24, 2011, 20:20:59 »

MajÂą 7 dni na wyrzucenie go z ZT. JeÂśli jego zachowanie siĂŞ nie poprawi... MyÂślĂŞ, Âże Pani Kierownik nie bĂŞdzie ryzykowaÂła zdrowia jeÂźdÂźcĂłw! JuÂż kiedyÂś jedna z klaczy wyleciaÂła!
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #94 : Czerwiec 25, 2011, 08:52:40 »

A moÂżna poznaĂŚ imiĂŞ ogiera , Âżebym mogÂła siĂŞ upewniĂŚ czy dobrze myÂślĂŞ, moÂże byĂŚ na pw
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #95 : Czerwiec 25, 2011, 09:24:32 »

Powinni w³aœcicielowi wytoczyÌ proces cywilny o odszkodowanie dla jeŸdŸca, a najlepiej sprawê karn¹, za œwiadome nara¿anie zdrowia i ¿ycia. Przecie¿ to siê w g³owie nie mieœci, cz³owiek powinien byÌ skoùczony w tzw. "œrodowisku", nie ma tu miejsca na anonimowoœÌ, a znaj¹c ¿ycie sprawa rozejdzie siê po koœciach...
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #96 : Czerwiec 25, 2011, 09:30:23 »

To jest Polska w³aœnie, u nas zawsze "po trupach" do ..... Mogê napisaÌ ksi¹¿kê o w³aœcicielach i ich ogierach do"ZT" z w³asnych doœwiadczeù. Dopóki nie bêdzie kar dla w³aœcicieli nie ma szans , aby coœ siê zmieni³o. Smutny
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #97 : Czerwiec 25, 2011, 09:35:46 »

AbstrahujÂąc od tego przypadku, kwalifikacja pokazaÂła, Âże najlepsze mÂłode konie naszej hodowli sÂą wyraÂźnie lepsze niÂż zachodnie mÂłode konie przywoÂżone do Polski, czyli te na ktĂłre nas staĂŚ. Takie moje pozytywne przemyÂślenie na weekend.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #98 : Czerwiec 25, 2011, 10:34:58 »

No powiem Ci jasiek, ¿e wiêkszoœÌ w³aœcicieli tych sprowadzonych ogierówczepia³o siê ma³opolaków i uwa¿a³o ¿e ich s¹ znacznie lepsze... Dopóki nie zaczniemy szanowaÌ swojej hodowli tak na prawdê nic nie osi¹gniemy. A wg tego co komisja oceni³a lepsze by³y konie polskiej hodowli!
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #99 : Czerwiec 25, 2011, 11:27:02 »

No powiem Ci jasiek, ¿e wiêkszoœÌ w³aœcicieli tych sprowadzonych ogierówczepia³o siê ma³opolaków i uwa¿a³o ¿e ich s¹ znacznie lepsze... Dopóki nie zaczniemy szanowaÌ swojej hodowli tak na prawdê nic nie osi¹gniemy. A wg tego co komisja oceni³a lepsze by³y konie polskiej hodowli!

Tyle euro wywali³, to wiadomo, ¿e ma najlepszego i takiego, no, europejskiego konia. A potem siê okazuje, ¿e uk³ady, polska rzeczywistoœÌ, etc. i nikt tego konia doceniÌ nie potrafi, hehe
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #100 : Czerwiec 25, 2011, 14:21:28 »

JakiÂś czas temu obiecaÂłam galeriĂŞ ogierĂłw po alternatywnych probach, w miĂŞdzyczasie o tym zapomniaÂłam, ale juÂż nadrabiam zalegÂłoÂści.
http://oliwiachmielewska.digartfolio.pl/ogiery-po-alternatywnych-probach-dzielnosci-21-06/15868

Wracajac do tematu "niesfornego" ogiera. Ja jestem zdecydowanie za wywaleniem, jeœli faktycznie jego obecnoœÌ w ZT zagra¿a bezpieczeùstwu jeŸdzców tudziez innych koni.
PASB :)
UÂżytkownik

« Odpowiedz #101 : Czerwiec 27, 2011, 08:05:46 »

MaÂło Âźle duÂżo Âźle. MogĂŞ siĂŞ tylko wypowiadaĂŚ o pÂłycie, ale wydaje mi siĂŞ, Âże na pÂłycie faktycznie odrzucono najsÂłabsze pokrojowo konie. OdpadÂły konie stadninowe - janowskie, racockie, ochabskie. Zamiast szukaĂŚ ukÂładĂłw moze warto byÂłoby krytycznie spojrzeĂŚ na wÂłasnych podopiecznych ? Rozumiem frustracjĂŞ, zdenerwowanie (sami dostaliÂśmy Âłomot w BiaÂłce, zapewniam, Âże da siĂŞ z tym ÂżyĂŚ ), ale lepiej na spokojnie sobie wszytsko przemyÂśleĂŚ.
Bardzo nie³adnie zachowa³ siê w³¹œciciel (opiekun ?) jednego z dwóch nieuznanych ogierów po alternatywnych próbach. Naskoczy³ na komisjê bardzo zbulwersowany, a koù wygl¹da³ delikatnei mówiac jak Ÿrebna koby³a...

Wiem o co im chodziÂło...
Otó¿ zwoÂłana komisja zwyczajnie nigdy nie miaÂła do czynienia z arabami i siĂŞ z tym nie kryli, mĂłwiÂąc publicznie i do wÂłaÂścicieli, Âże nie znajÂą siĂŞ na arabach, a po mimo to wydali werdykt... No to wybaczcie, ale jeÂżeli zgÂłasza ktoÂś konia 2m-ce wczeÂśniej, to PZHK powinno dobraĂŚ komisjĂŞ sĂŞdziowskÂą do wszystkich startujÂących ras! Tym bardziej, Âże pani a. cuber nie wziĂŞÂła pod uwagĂŞ jego osiÂągniĂŞĂŚ sportowych w rajdach dÂługodystansowych, a to jedyny ogier, ktĂłry bezkontuzyjnie przez 9 lat chodzi w wielkim sporcie miĂŞdzynarodowym oraz nie ma rĂłwnego w kraju... W hodowli oprĂłcz poprawnoÂści trzeba  patrzeĂŚ na wytrzymaÂłoœÌ, bo inaczej hodowla nie ma sensu, a to+to moÂże daĂŚ dopiero "TO"... Có¿ mi po tym, Âże ogier Âświetnie siĂŞ rusza na trĂłjkÂącie lub przez 100 dni bĂŞdzie w treningu jak na 110ty zakuleje-niech pochodzi jeszcze (na poziomie miĂŞdzynarodowym) w sposcie przez kilka lat, to wtedy powiem,Âże jest dobry...
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #102 : Czerwiec 27, 2011, 08:52:07 »

Wydaje mi siê, ¿e s¹ ró¿nicê miêdzy ocen¹ arabów, a ocen¹ arabów, które maj¹ byÌ dopuszczone do hodowli koni pó³krwi. Jaki jest sens uznawania ogiera, który nie jest prawid³owy lub nie rusza siê wystarczaj¹co dobrze? Czy potomstwo tego ogiera w czystej krwi jest równie dzielne jak on? Ilu jest hodowców koni ma³opolskich do rajdów d³ugodystansowych? Do jakiej grupy hodowców mia³by byÌ skierowany ten ogier?
PASB :)
UÂżytkownik

« Odpowiedz #103 : Czerwiec 27, 2011, 09:03:10 »

a do jakiej jest teraz? MaÂłopolak powinien byĂŚ do wszystkiego czy do wczystkiego i do niczego dla amatorĂłw?
Uwa¿am , ¿e powinien byÌ przede wszystkim dzielny... A w obecnej sytuacji nie wiem do czego d¹¿y hodowla...?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #104 : Czerwiec 27, 2011, 09:10:27 »

W obecnej formule ZT, nie widzê szans na wykorzystanie ogierów arabskich poza stadninami paùstwowymi. Od czasów Elsinga i Wiednia, ¿aden arab siê w hodowli pó³krwi nie wyró¿ni³. Klacze po bardzo dzielnym Espadero by³y w ogonie, przedstawiony na kwalifikacjach jakiœ czas temu syn Albuma skoùczy³ bardzo marnie. Po wybitnym wyœcigowo og, Ghazallah te¿ sza³u nie ma - wrêcz eksterierowa masakra - widzia³am po nim dwa konie, oba z nisko osadzon¹, wrêcz jeleni¹ szyj¹...

A co do poprawnosci, tak¹ mamy formu³ê, ¿e uznaj¹c ogiera w PL musi byÌ on przede wszystkim poprawny i dotyczy to ogierów wszystkich ras. DzielnoœÌ to nie wszystko. Koù musi byÌ i dzielny i typowy i urodziwy.
Drugi z przedstawicieli ras czystych - Zico teÂż nie zostaÂł uznany, a byl przecieÂż wicederbistÂą, wiĂŞc dzielnoÂści nie moÂżna mu odmĂłwiĂŚ.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: