galopada
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 543
|
|
« Odpowiedz #150 : Wrzesieñ 29, 2011, 13:39:29 » |
|
Pewnie tak bo jest juz ,,zakwalifikowany" i musi siê tylko stawiæ Rudy ca³y czas jest na sprzeda¿. edit. Wszystko z nim w porz±dku, to nic groznego
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #151 : Listopad 02, 2011, 15:10:14 » |
|
w³a¶nie czytam sobie o ZT ( wyniki i przemy¶lenia ) i znowu konie zrobi³y psikusa oceniaj±cym, i znowu pojawi³y siê nowe propozycje dotycz±ce "zasad" kwalifikacji i oceniania m³odych " przysz³ych" ogierów, ciekawe co z tego wyniknie
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #152 : Listopad 03, 2011, 23:44:16 » |
|
Ano ciekawe, pojawi³a siê propozycja zmiany systemu, do¶æ drastyczna, ale nie wiem czy u nas by siê taki system sprawdzi³ ?
|
|
|
|
|
|
|
galopada
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 543
|
|
« Odpowiedz #153 : Listopad 04, 2011, 08:25:08 » |
|
jakie propozycje mniam zasad?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #154 : Listopad 04, 2011, 10:16:27 » |
|
Pojawi³y sie g³osy proponuj±ce zniesienie prób stacjonarnych - uznawanie 2,5 latków, licencja czasowa, na okre¶lon± liczbê klaczy. Przed³u¿enie licencji po wype³nieniu minimum w zawodach sportowych.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #155 : Listopad 04, 2011, 10:48:43 » |
|
Zastanawiam siê kto z hodowców da im swoje najlepsze klacze, aby ich m³ode ogiery mog³y siê wykazaæ . W naszych realiach to raczej niemo¿liwe, oczywi¶cie znajd± siê pewnie bezwarto¶ciowe klacze - ale czy o to chodzi? Marzy siê naszym urzêdnikom " wzór niemieckiej hodowli" , ale niestety nic z tego nie wyjdzie
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #156 : Listopad 04, 2011, 10:58:53 » |
|
Zastanawiam siê kto z hodowców da im swoje najlepsze klacze, aby ich m³ode ogiery mog³y siê wykazaæ . W naszych realiach to raczej niemo¿liwe, oczywi¶cie znajd± siê pewnie bezwarto¶ciowe klacze - ale czy o to chodzi? Marzy siê naszym urzêdnikom " wzór niemieckiej hodowli" , ale niestety nic z tego nie wyjdzie No w³a¶nie ten model wydaje siê byæ nieprzystaj±cy do rzeczywisto¶ci - u nas m³ode ogiery kryj± przeciez bardzo ma³o
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #157 : Listopad 04, 2011, 11:03:09 » |
|
Ano ciekawe, pojawi³a siê propozycja zmiany systemu, do¶æ drastyczna, ale nie wiem czy u nas by siê taki system sprawdzi³ ?
Bo nie chodzi o to, ¿eby by³o dobrze, tylko ¿eby by³y ZMIANY. Jak s± zmiany, to jest uzasadnienie dla etatów i wygl±da na zewn±trz, jakby ciê¿ko pracowali pracusie z PZHK. Tak wiêc nigdy nie bêdzie stabilno¶ci, ci±gle bêd± zmiany. A zmiana nie bêdzie nigdy dobra, bo jakby by³a dobra, to by nie by³o w przysz³o¶ci uzasadnienia wprowadzania kolejnej zmiany, równie z³ej. Dla dodania sobie wiêkszych zas³ug zmiany okre¶la siê mianem reform. Ta zasada nie tyczy siê w Polsce jedynie hodowli koni, niestety.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #158 : Listopad 05, 2011, 08:18:09 » |
|
Nie wiem czy w dobrym dziale ale zdecydowanie o ogierach.... Mnie zainteresowa³o kto i w jakim celu dopusci³ do krycia m³p.acha³tekiñca i co to ma poprawiæ w rasie oprócz np do³o¿enia paskudnej jeleniej szyi itd... Pytanie opieram na artykuliku z Koñskiego Targu pope³nionego przez fana acha³teków a wywodz±cego s³uszo¶ci tego po³aczenia....dla mnie równie kuriozalnego jak dodanie paru andaluzów i ¶l±zaka-jedne ruch poprawi± i szyje,drugi kalibru doda, tylko co to ma wspólego z pó³krwia angloarabsk±?
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
|
« Odpowiedz #159 : Listopad 05, 2011, 08:43:21 » |
|
boswell zada³am to pytanie na innym forum, zosta³am zjedzona, bo przecie¿ mieszanki mlp achalt s± prawie wybitne sportowow i w ogóle s± lepsze ni¿ inne spki itp. ten art to jest wlasnie publiczna polemika z moim wpisem pyta³am kilku hodowców m³p,pyta³am hodowców innych ras gdzie podobno polecono tego ogiera i wszyscy siê za g³owê ³api±, do tego jest niejako samowolka polecania czego¶ dla innych ras co jest dalekie od tego co powinno siê w danej rasie hodowaæ. to tak jakbym wyhodowa³a sobie falabella czy nie wiem ¶ci±gne³a ogiera PRE i napisa³a,¿e zalecam go do udoskonalenia holsztynów, hanowerów i trakenów, oo i mo¿e jeszcze kwpn i mhm zaryzykujmy jakiego¶ k³usaka. Niby tekst Jacka mia³ byæ o rasie i tym,co wi±¿e siê z tym tematem ja oderbra³am to jako kolejn± promocjê rasy acha³ków,robienie z niej niemal nadrasê odwo³ywanie siê do przesz³o¶ci rasy w tej chwili nie wnosi niczego, dzi¶ jest zapotrzebowanie na konie w innym typie, innym u¿ytkowaniu i z innymi przodkami w rodowodzie. Podobno przed ZT by³a weryfikacja rodowodów i oceniano warto¶æ papieru czyli co w nim po¿±dane a co nie-kto¶ co¶ wie na ten temat? ciekawe jakby oceniono takiego acha³ka, co wyniki w uj ma takie sobie...porównuj±c oczywi¶cie do innych ojców w rasie sp-bo takie bêdzie jego potomstwo na ma³opolakach,trakenach,wlkp ....
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #160 : Listopad 05, 2011, 11:27:25 » |
|
boswell zada³am to pytanie na innym forum, zosta³am zjedzona, bo przecie¿ mieszanki mlp achalt s± prawie wybitne sportowow i w ogóle s± lepsze ni¿ inne spki itp. ten art to jest wlasnie publiczna polemika z moim wpisem pyta³am kilku hodowców m³p,pyta³am hodowców innych ras gdzie podobno polecono tego ogiera i wszyscy siê za g³owê ³api±, do tego jest niejako samowolka polecania czego¶ dla innych ras co jest dalekie od tego co powinno siê w danej rasie hodowaæ. to tak jakbym wyhodowa³a sobie falabella czy nie wiem ¶ci±gne³a ogiera PRE i napisa³a,¿e zalecam go do udoskonalenia holsztynów, hanowerów i trakenów, oo i mo¿e jeszcze kwpn i mhm zaryzykujmy jakiego¶ k³usaka. Niby tekst Jacka mia³ byæ o rasie i tym,co wi±¿e siê z tym tematem ja oderbra³am to jako kolejn± promocjê rasy acha³ków,robienie z niej niemal nadrasê odwo³ywanie siê do przesz³o¶ci rasy w tej chwili nie wnosi niczego, dzi¶ jest zapotrzebowanie na konie w innym typie, innym u¿ytkowaniu i z innymi przodkami w rodowodzie. Podobno przed ZT by³a weryfikacja rodowodów i oceniano warto¶æ papieru czyli co w nim po¿±dane a co nie-kto¶ co¶ wie na ten temat? ciekawe jakby oceniono takiego acha³ka, co wyniki w uj ma takie sobie...porównuj±c oczywi¶cie do innych ojców w rasie sp-bo takie bêdzie jego potomstwo na ma³opolakach,trakenach,wlkp .... Niestety zaczê³a¶ siê wypowiadaæ jêzykiem "naukowym", wiedz±cym "lepiej" i narzucaj±cym swoj± "wiedzê" innym. Ogiery acha³tekiñskie sta³y na przyk³ad w Celle przez d³u¿szy czas, tworzy³y rasê zarówno hanowersk± jak i ma³opolsk± w pewnym okresie. Ta krew gdzie¶ tam kr±¿y. Czy ogier acha³tekiñski wniesie co¶ dobrego do rasy? Nie wiem i TY TE¯ TEGO NIE WIESZ. Snujesz jedynie przypuszczenia, na podstawie których chcesz odbieraæ ludziom szansê spróbowania. Na pewno ma szansê poprawienia czego¶ w programie hodowli kalibrowych koni do rajdów w nowoczesnym typie. Na pewno da urodziwe konie do ambitnej rekreacji, konie rodzinne, etc. Co do dyscyplin olimpijskich to pewnie nic nie poprawi, ale nie wiemy tego. Je¶li kto¶ chce spróbowaæ za swoje pieni±dze, na swoich klaczach, to dlaczego mu tego zabraniaæ? A tak na marginesie, to ¿aden ogier acha³tekiñski nie jest uznany do krycia w rasie ma³opolskiej.
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #161 : Listopad 05, 2011, 18:52:25 » |
|
jasiek,to nie tak,zaden naukowy,zaden wiedzacy lepiej zadalam pytanie odnosnie zalecania ogiera tej rasy dla innych ras (w tym mlp) bo wymienione sa zarownonp. trk jak i wlkp -zdziwilo mnie tak konkretne stwierdzenie, mi sie szalenie podobaja czyste achatekince, ich mieszanki roznie.Pewnie nie bylabym zdziwiona gdyby polecano jakiegos wybitnego/bdb ogiera innej rasy uzytkowanej skokowo lub ujezdzeniowo.Tu sie jednak zdzwiwilam i stad moje pytanie i drazenie tematu o konkrety.
tak jak napisalam, nie jest istotne to co bylo kiedys, tylko to co jest teraz, sa pewne trendy w hodowli kazdej rasy,sa pewne linie pozadane lub nie, a polityka jaka pojawila sie w ogloszeniu jak i tekscie jest jednokierunkowa. Ja nikomu szansy nie chce odbierac- kazdy robi co chce,jego kon i jego sprawa, natomiast zadawalam kilka razy pytanie- co taka mieszanka moze wniesc do sportu- nie mowie o rajdach, tylko wlasnie o pozostalych dyscyplinach olimpijskich. Hodowla ma przynosic postep, a jakim bedzie hodowanie kolejnych koni do rekreacji, skad masz pewnosc, ze i tu sie db sprawdza? nie kazdy kon nadaje sie do typowej rekreacji-z reszta jak przeczytasz watek na rv gdzie wypowiadaja sie rozne osoby majace bliski kontakt z ta rasa i sa bardzo skrajne opinie na ten temat. takiego ogiera mozna uzywac jak kazdego innego,wybor nalezy do hodowcy w moim odczuciu do hodowli,ktora ma przynosic postep powinny byc uzywane osobniki bdb i wybitne,ogiery powinny wykazywac walory nie tylko pochodzenia i eksterieru,ale przede wszystkim uzytkowosci -dotyczy to kazdej rasy. Myslisz, ze wlasciciele Celle/Neustadt beda trzymac ogiera produkujacego konie do rekreacji? mi sie wydaje to malo prawdopodobne, ale to tylko moje zdanie
Co do krazenia krwi i tego co kiedys, jak to uslyszalam w stajni u pewnego znanego hodowcy na zachodzie-"kiedys hanowery to bryczke i woz ciagnely, a dzis..." to co kiedys- na prawde nie ma wiekszego znaczenia, znam klacze mlp pochodzace od matek po ogierach zimnokrwistych tylko co z tego.
A propos rajdow Podjedz do B.Dzikowskiej i zobacz jakie sie teraz do rajdow konie hoduje...ma kilka nowosci w stajni:)warto sie przyjrzec, Iza widziala, moze cos powiedziec.
aa i jesli doczytales watek to pisalam generalnie o zasmiecaniu rasy mlp roznymi wynalazkami, czasami to zasmiecanie jest na prawde ok (vide Imeq itp.), a czasami... taki twór achaltekinskomalopolski bedzie nadal takim samym sp jak mieszanki z hanowerami czy kwpn,beda mierzone taka sama miarka co do wymagan do otrzymania licencji (ogiery). Czy sie sprawdza? czas pokaze, jednak nie o to sie rozchodzi tylko o konkrety, czyli co dany reproduktor moze zaoferowac w polaczeniu z taka a nie inna rasa. Takich info nie otrzymalam, mimo ze wyslalam do osrodka gdzie jest ow ogier dwa maile.
aaa i tak,to sa moje przemyslenia,moje analizy, moje dywagacje i tak jak kazdy inny posiadacz klaczy mam do nich prawo i mam prawo pytac,przytakiwac lub sie nie zgadzac:)
Najwazniejsze-tak jak napisales Jasiek,zaden achaltekiniec nie jest uznany dla mlp i o to wlasnie chodzi, a ze sa posiadacze jakiejs klaczy czytaja oglo i mysla, ze skoro jest zalecany/polecany to jego potomek bedzie mlp to juz ina sprawa.
Mam nadzieje, ze teraz jasniej i "nie naukowo" i nie na zasadzie wiem lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #162 : Listopad 05, 2011, 18:58:18 » |
|
Dla mnie takie po³±czenie, z perspektywy mikro hodowcy-hobbysty jest zupe³nie bez sensu. Je¶li próbowaæ to na du¿± skalê, pojedyñcze kojarzenia mog± siê okazaæ bardzo przypadkowe.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #163 : Listopad 05, 2011, 20:38:47 » |
|
tak jak napisalam, nie jest istotne to co bylo kiedys, tylko to co jest teraz
to po co ta ca³a zabawa w rodowody, inbredy, ³±czenie konkretnych linii, etc.? sa pewne trendy w hodowli kazdej rasy,sa pewne linie pozadane lub nie
postêp w hodowli polega na odrzuceniu istniej±cego paradygmatu i zaproponowaniu nowego, lepszego. Je¶li nie bêdzie wizjonerów, eksperymentatorów, to nie bêdzie postêpu. Pod±¿anie za mod± prowadzi na manowce w d³u¿szej perspektywie. Gdyby wszyscy wierzyli, ¿e trakeny siê do niczego nie nadaj±, to by nie by³o promocji w sporcie Gribaldiego, a w efekcie Totilasa. Trakeny w latach 80-tych mia³y w Niemczech tak± markê jak konie mlp u nas obecnie. Gdyby wszyscy wierzyli, ¿e tylko Holsztyn skacze, to by nie by³o takiej eksplozji linii SF na parkurach w ostatnich 20 latach. No ale wiadomo - "polacy" pawiem i papug± narodów. (b³±d ort. zamierzony) takiego ogiera mozna uzywac jak kazdego innego,wybor nalezy do hodowcy
teraz ju¿ lepiej A propos rajdow Podjedz do B.Dzikowskiej i zobacz jakie sie teraz do rajdow konie hoduje...ma kilka nowosci w stajni:)warto sie przyjrzec, Iza widziala, moze cos powiedziec.
wiem jak wygl±da nowoczesny koñ do rajdów, który chodzi 160 km powy¿ej 20 km/h i nie wygl±da jak arab, a na pewno jak nasz arab. Zdecydowanie mu bli¿ej w typie do acha³tekiñca, dlatego dobrze by by³o, gdyby mo¿na by³o takich ogierów u¿ywaæ w jakim¶ rajdowym pod-programie hodowli koni ma³opolskich. aaa i tak,to sa moje przemyslenia,moje analizy, moje dywagacje i tak jak kazdy inny posiadacz klaczy mam do nich prawo i mam prawo pytac,przytakiwac lub sie nie zgadzac:)
zgadza siê, problem pojawia siê wtedy, kiedy odbierasz to prawo innym, narzucaj±c swoje wizje Dla mnie takie po³±czenie, z perspektywy mikro hodowcy-hobbysty jest zupe³nie bez sensu. Je¶li próbowaæ to na du¿± skalê, pojedyñcze kojarzenia mog± siê okazaæ bardzo przypadkowe.
B³±d. Mikrohodowcy maj± t± przewagê, ¿e jest ich wielu i o ile ka¿dy ma inn± wizjê, to wiêcej tych wizji mo¿na sprawdziæ w praniu i wiêksza szansa, ¿e co¶ nowego z tego siê urodzi. Nie chcemy w hodowli przypadkowych wyników. Chcemy schematów powtarzalnych. Je¶li znajdziesz taki schemat, to nawet dysponuj±c niewielk± liczb± klaczy mo¿esz du¿o zdzia³aæ. Wystarczy przywo³aæ hodowlê Tesio. Mo¿e nie by³a mikro, raczej mini, ale nigdy w historii ¿adna inna hodowla nie zdominowa³a tak wy¶cigów w Europie jak jego, a s³abych koni wiele nie hodowa³. Praktycznie co roku mia³ zwyciêzców kilku gonitw derby, maj±c kilkana¶cie klaczy.
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #164 : Listopad 05, 2011, 21:09:07 » |
|
jasiek mocno sie zdziwisz jak zobaczysz te araby bo do tekincow im wlasnie ..dosc daleko z reszta tak jak i do naszych arabow-to jest cos zupelnie innego:) zabawa w rodowody jest z roznych powodow,niektorzy badaja teraz ekspresje konkretnych genow by czegos tam uniknac cos uzyskac, ale to wyjatki, ja nie mowie o tej zamierzchlej przeszlosci tylko o kilku pokoleniach do tylu,nie 15 wstecz, bo to na prawde nie ma wiekszego znaczenia. Trendy moga byc oparte dokladnie na tym co opisales, eksperymenty sa potrzebne, ale robione z glowa i w oparciu o jakies przeslanki, oczywiscie wiem, ze hodowla moze byc dzielem przypadku, ale nie po to madre glowy wymyslaja konkretne laczenia,ktore sie udaja by nie skorzystac z podobnego schematu i siegac po cos nie do konca sprawdzonego/niesprawdzonego/co okaza³o siê czym¶ z³ym/s³abym itp. Tak czy tak pozyjemy zobaczymy co przyniosa zmiany w konkretnych rasach, w trakenach to widac, ale zobacz jak szczelna jest to ksiega i jak wyglada selekcja materialu zenskiego.A ze traka dopuszczaja do innych ras podobnych pod wzgledem eksterieru,charakteru i uzytkowosci to tylko sie cieszyc:)
wizji swojej nie narzucam,to wolny kraj i ka¿dy mo¿e hodowaæ co chce,nie jestem zadna taka instytucja co cos narzuca i nie jezdze po wsiach jak co niektorzy i nie sieje propagandy, ze ten ogier to g..kryjcie ogrem zenka zza stodoly;) Chce uzyskac konkrety co taki achaltekiniec moze wniesc do rasy mlp,trak czy wlkp:)
co do reszty wypowiedzi-oczywiscie sie zgadzam
|
|
|
|
|
|
|
|