FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 12, 2025, 00:44:04 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZT 2011- ogiery  (Przeczytany 81769 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #165 : Listopad 05, 2011, 21:42:23 »

Nie zgadzam siê z pogl±dem, ¿e to co 15 pokoleñ wstecz nie ma znaczenia. Oczywi¶cie je¶li jest jeden raz to nie ma. Ale popatrz np. w rodowody folblutów 15 pokoleñ wstecz 

Oczywi¶cie nie nakazujesz nic ludziom, bo nie masz takiej w³adzy. Z tonu wypowiedzi domy¶lam siê jednak, ¿e gdyby¶ mia³a, to wszyscy hodowali by ju¿ to samo, jednie dobre.

Co do tych przes³anek i koncepcji, to nie odmawiaj ich innym, nawet je¶li ich nie rozumiesz, nie zgadzasz siê z nimi czy s± oparte jedynie na czyjej¶ intuicji, bez poparcia w wiedzy zootechnicznej.
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #166 : Listopad 05, 2011, 22:08:49 »

folbluty to jest zupelnie inna bajka
to co jest dalej w rodowodach ma mniejsze znaczenie niz to co jest blizej-to dokladnie mialam na mysli (widac to przy oznaczaniu owej ekspresji genow)

blad jasiek, nikomu nic nie chce nakazywac,zakazywac itp. nie chce tez by nikt mi nie nakazywal/zakazywal.zalecal/polecal bez konkretnego poparcia swojej tezy-bez wzgledu czy ktos ma wiedze czy jej nie ma. Mnie interesuje praktyka,realne wyniki a nie papierowe dumanie,statystyczne wyniki jakie moznaby otrzymac a sie nie otrzyma itp. Kazdy robi co chce,potem mozna co najwyzej pochwalic lub skrytykowac. A ze lubie ogladac dobry produkt czy to konski czy psi to juz inna sprawa:)
I nie,nie odmawiam pomyslu innym, chce jednak jako obserwator dowiedziec sie co powodowalo, ze ktos po prostu wpadl na taki pomysl i chce go realizowac na takim polu czy innym, czy to zle?

Kurcze swoja droga nudno by bylo gdyby bylo samo dobre, wtedy pzhk nie moglby brakowac ogierow, nie moglby pisac, ze zdal zt ale nie uzyskal licencji, nie moglby proponowac alternatywnych drog do licencji,  nie moglby  nie uznawac zagranicznych ogierow, bo tak...
to tak wracajac do tematu ZT
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #167 : Listopad 05, 2011, 22:22:13 »

jasiek
Argumentacja mo¿e i trafna, ale którego hodowcê , maj±cego neiwiele klaczy do pokrycia staæ na odwagê pokrycia wynalazkiem ? Wiadomo, ¿e takie osoby siê znajd±, ale raczej bêdzie to mniejszo¶æ - realanie patrz±c nie oczekiwa³abym wiêcej ni¿ 10-20 szt takiej mieszanki rocznie (a to chyba wersja optymistyczna).
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #168 : Listopad 05, 2011, 22:52:41 »

jasiek
Argumentacja mo¿e i trafna, ale którego hodowcê , maj±cego neiwiele klaczy do pokrycia staæ na odwagê pokrycia wynalazkiem ? Wiadomo, ¿e takie osoby siê znajd±, ale raczej bêdzie to mniejszo¶æ - realanie patrz±c nie oczekiwa³abym wiêcej ni¿ 10-20 szt takiej mieszanki rocznie (a to chyba wersja optymistyczna).

Ja nic nie oczekuje, ani nie namawiam. Apeluje jednak, aby takich prób nie zakazywaæ - to wystarczy. A je¶li nie, to nie. Te¿ nic z³ego siê nie stanie. Na dzisiaj chc±c pokryæ klacz m³p. ogierem acha³tekiñskim czy iberyjskim odbijesz siê od pustego ¶miechu urzêdnika z PZHK, który wie lepiej co jest dobre dla Twojej klaczy. Za to mu p³acimy, ¿eby wiedzia³ lepiej.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #169 : Listopad 08, 2011, 10:38:08 »

http://www.konpolski.pl/nowy_numer.htm
Czy¿by w nowym KP nie by³o artyku³u o ZT  Szok ?
bb
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #170 : Listopad 08, 2011, 17:16:14 »

Wygra³ koñ polskiej hodowli i to w dodatku nieznanej, wiêc nie ma o czym pisac.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #171 : Listopad 08, 2011, 17:29:21 »

bedzie tylko kronika, redakcja tak zadecydowa³a i nowy w³
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #172 : Listopad 08, 2011, 17:41:41 »

Powa¿nie? A podobno KP mia³ podnie¶æ poziom. Bardzo wa¿ne wydarzenie hodowlane, w dodatku na zmienionych zasadach, które a¿ siê prosz± o komentarz, i bêdzie tylko parê zdañ w kronice?  Szok S³usznie, niech drukuj± wiêcej tekstów o konnych wyprawach albo "zaklinaczach"...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #173 : Listopad 08, 2011, 17:50:52 »

kto¶ to w ogóle kupuje? najfajniejsze w KP jest kilka stron na koñcu, gdzie dzieci rysuj± koniki i pisz± wierszyki
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #174 : Listopad 08, 2011, 17:54:24 »

Powiem szczerze to do¶æ osobliwa decyzja, delikatnie rzecz ujmuj±c...
Zw³aszcza, ¿e miejsce na relacjê z wystawy w Jaru¿ynie siê znalaz³o. W KP by³o ostatnio bardzo s³abo, a teraz bêdzie chyba jeszcze gorzej Smutny Chwal± siê, ¿e pismo ma 100 stron, a tu taka lipa.
Marta
Koñski Targ poszed³ ju¿ w stronê zaklinaczy i wypraw w tê stronê, przejrza³am wczoraj w empiku, nei wiem czy to by³ nr 10/2011, czy 11/2011. 50% artyku³ów by³± po¶wiêcona tematyce naturallowej  Z politowaniem
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #175 : Listopad 08, 2011, 18:56:37 »

Niestety nie ma co czytaæ. Ile¿ mo¿na wa³kowaæ w kó³ko te same tematy. Naturalsów i ich teorii mam ju¿ do¶æ, west mnie nie interesuje, o hodowli jest byle jak, pobie¿ne relacje z zawodów i zdjêcia mo¿na znale¼æ w necie, jak siê trafi wywiad to nieciekawy i bez odwagi w wyra¿aniu opinii.

Co prawda ja mam to szczê¶cie, ¿e dostajê koñskie gazety po kim¶ (oprócz HiJ, bo tu zwyczajnie prenumerata siê op³aca), wiêc nie powinnam narzekaæ, ale zawsze przykro jak siê bierze do rêki grube pismo o koniach, a w ¶rodku 3 strony warte przeczytania Smutny

Jedynie ¦K siê wyró¿ni³ w ostatnich latach artyku³ami - monografiami na temat stadnin, obszernymi tekstami o ZT czy jaki¶ czas temu tekstami o francuskich hodowcach, folblutach w hodowli itd. Innym czasem siê trafi fajny tekst jakby przypadkiem.

W starych numerach KP mo¿na przeczytaæ jak hodowca z danej stadniny pisze, ¿e dany ogier siê nie sprawdzi³, bo np. przekazywa³ z³o¶liwy charakter albo krzywe nogi. Teraz wszyscy siê czaj± i pilnuj± marketingu.

Jestem poza ¶rodowiskiem i siê nie znam. Powiedzcie mi - czemu u nas siê wszystkie informacje ukrywa? Za ma³e ¶rodowisko i rzeczywi¶cie rz±dz± "uk³ady"? Przecie¿ to potwornie krótkowzroczne. Bla bla bla jak to trzeba ratowaæ hodowlê, a odwa¿nych brak. Co jaki¶ czas wyp³ywa plotka, ¿e ogier jest wnêtrem, ¿e ma fatalne wyniki badañ, ¿e co¶ tam. Oficjalnie g³ucha cisza.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #176 : Listopad 08, 2011, 22:21:21 »

Marta mam podobne odczucia, wszelkie realcje sprowadzaj± siê do przedstawienia klasyfikacji danej imprezy...
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #177 : Listopad 09, 2011, 10:37:32 »

a ja ci±gle mam  na wierzchu "stare "KP od numeru 1 i ci±gle je czytam,  niestety czego nie mogê powiedzieæ o obecnym KP, szkoda
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #178 : Listopad 09, 2011, 10:52:19 »

Na fanpage to s± dopiero "niusy", np. o ¶mierci Blue Hors Matine, która zosta³a uspiona... niemal dwa lata temu.
asior_
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #179 : Listopad 22, 2011, 18:10:04 »

Najwazniejsze, ze redaktor glowny KP ma teraz pole do popisu i wypowiada sie na tematy, na ktore nie powinien. Np. o ME WKKW i "piekne" podsumowanie L. Kazmierczaka i chlopakow z Walewic. Mysle, ze nie ta osoba, nie te argumenty, nie to miejsce na wydawanie osadow.
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: