FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:41:25 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czempionaty obiektywnie  (Przeczytany 13114 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 12, 2013, 11:25:29 »

Polecam ogl±daæ - pokaz klaczy holsztyñskich (czempionat)
http://www.clipmyhorse.de/en/live/channel/2
W³a¶nie trwa. Od 13.00 aukcja ¼rebi±t, warto podpatrzeæ jak takie imprezy organizuje jeden z najlepszych zwi±zków hodowlanych.

amazonka80
Zrzutki nie powinny decydowaæ o miejscu konia. Je¶li korytarz jest postawiony niezbyt fair (skok "z zakrêtu" itd.) to nawet najlepszy koñ mo¿e siê pomyliæ. Dok³adno¶æ jest bardzo wa¿na, ale je¶li koñ nie ma si³y i techniki to sama dok³adno¶æ nie wystarczy. Nie dzisiaj. Nie w du¿ym sporcie.
Prawda jest takie, ¿e konie ma³opolskie w wiêkszo¶ci a) nie maj± silnego odbicia (a wiêc mo¿liwo¶ci potencjalnie maj± mniejsze) b) nie maj± techniki (vide szeroko reklamowany Frazes, przecie¿ reklamowanie tego ogiera jako skoczka to pora¿ka !!) co przy du¿ych wysoko¶ciach oznacza konieczno¶æ wykonowania skoków wiêkszych ni¿ u konia poprawnie baskiluj±cego. Wiêkszy skok to wiêksze obci±¿enia i jednocze¶nie problem w liniach czy szeregach. c) m³p maj± spore problemy z elastyczno¶ciem i "zginalno¶ci±" stawów co niestety ma podobne skutki jak punkt b) - tridniej im siê rozci±gn±æ, "dokryæ" du¿y okser itd.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2013, 13:14:01 »

amazonka80
Zrzutki nie powinny decydowaæ o miejscu konia. Je¶li korytarz jest postawiony niezbyt fair (skok "z zakrêtu" itd.) to nawet najlepszy koñ mo¿e siê pomyliæ. Dok³adno¶æ jest bardzo wa¿na, ale je¶li koñ nie ma si³y i techniki to sama dok³adno¶æ nie wystarczy. Nie dzisiaj. Nie w du¿ym sporcie.
Prawda jest takie, ¿e konie ma³opolskie w wiêkszo¶ci a) nie maj± silnego odbicia (a wiêc mo¿liwo¶ci potencjalnie maj± mniejsze) b) nie maj± techniki (vide szeroko reklamowany Frazes, przecie¿ reklamowanie tego ogiera jako skoczka to pora¿ka !!) co przy du¿ych wysoko¶ciach oznacza konieczno¶æ wykonowania skoków wiêkszych ni¿ u konia poprawnie baskiluj±cego. Wiêkszy skok to wiêksze obci±¿enia i jednocze¶nie problem w liniach czy szeregach. c) m³p maj± spore problemy z elastyczno¶ciem i "zginalno¶ci±" stawów co niestety ma podobne skutki jak punkt b) - tridniej im siê rozci±gn±æ, "dokryæ" du¿y okser itd.
ar...?Przesadzasz trochê z tymi zrzutkami.Jakby oceniaæ konie na styl we wszystkich konkursach skokowych ,to nikt, ¿aden z obecnych niezliczonych w³a¶cicieli koni nie bawi³ by siê  w skoki.Zauwa¿, ¿e w Polsce najpierw wprowadzono konkursy na styl na MPMK w 4 latkach, potem w 5 latkach a ostatnio chyba w 6 latkach.Nigdzie w Europie tego nie ma ,w wiêkszo¶ci tylko 4 latki s± poddawane ocenie na styl.Zupe³nie powariowa³o to  lobby sêdziów z tym parciem na zachowanie swoich miejsc pracy .Konsekwencj± tego jest odp³yw koni z MPMK.Liczba zaprezentowanych polskich koni na MPMK w skokach  w zesz³ym roku by³a skandalicznie niska,w 6 latkach 3 konie czy oko³o 4 , Szok  Dla porównania ,w  ro¿nych innych krajach maj± po kilka setek takich koni.Chyba tez  jaka¶ afera by³a w zesz³ym roku kiedy w 5 latkach w WKKW  powygrywa³y konie ze zrzutkami a odrzucone te ,które by³y bez zrzutek,ale przesz³a bez echa jak na razie chyba.T o jest chore,te czempiony z kilkoma zrzutkami za skoki.W zesz³ym roku po MPMK nawet wyników w internecie z konkretn± liczb± zrzutek nie mo¿na by³o znale¼æ Konsekwencj± tego jest to, ¿e odrzuca siê lepsze konie na rzecz tych ze zrzutkami i zniechêca siê wszystkich w³a¶cicieli a dodatkowo w konfrontacji z zagranic± prawda jak oliwa wychodzi na jaw i dostajemy lanie a¿ wstyd.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2013, 14:13:10 »

Ja o jednym Ty o drugim.
Pisa³am o skokach luzem. Korytarz w Bogus³awicach sta³ niezbyt fair. Dla mnie w takim uk³adzie zrzutki koni bior±cych udzia³ by³y do usprawiedliwienia (zw³aszcza, ¿e dla wielu by³y to pierwsze wystêpy itd.). No i zrzutka, zrutce nie równa - jeden koñ po zrzutce poprawi siê i wiêcej siê zrzutka nie przytrafi, drugi bêdzie traktowa³ dragi jak "podpórkê".
Ocena musi byæ ca³o¶ciowa - dlatego nie punktuje siê wysoko koni skacz±cych technicznie ale z ma³ym impulsem, s³abym odbiciem i odwrotnie - maj±cych si³ê i potêgê, ale sztywnych jak dyszle.
Ca³y ¶wiat ocenia skoki luzem na styl, wiêc nie wiem po co ten wywód o MPMK i ocenie stylu ? Co ma piernik do wiatraka ? MPMK to osobna para kaloszy. Moim zdaniem akurat w skokach jest zauwa¿lny postêp w jako¶ci startuj±cych koni - to, ¿e wiêkszo¶æ z nich urodzi³a siê za Odr±, no có¿ taki rynek.

Ja pi³am do s³ów amazonka80, która wyrazi³a swoje niezadowolenie z faktu, ¿e klacz nie wygra³a mimo, ¿e nie zrobi³a zrzutki. To by by³o ok, gdyby to by³ konkurs dok³adno¶ci, a takim nie by³. Przymusu nie ma, je¶li koñ s³abo skacze technicznie, ale ma serce i jest dok³adny - proszê bardzo na MPMK jechaæ nie trzeba.
¯aden szanuj±cy siê zwi±zek hodowlany nie uzna ogiera s³abego technicznie (m³odego), taki koñ ma jak±¶ tam szansê na uznanie je¶li przyjd± wyniki w du¿ych konkursach i to mi siê wydaje rozs±dne...
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 13, 2013, 18:45:34 »

Mo¿na  pisaæ jak wól wo³owi na miedzy,ale mo¿na tez nawi±zywaæ do tematu.Tytu³ topiku to czempionaty jakby¶ nie zauwa¿y³a,a konkluzja z mojego poprzedniego postu (cyt."To jest chore te czempiony z kilkoma zrzutkami za skoki(...))odnosi³a siê do skoków luzem RÓWNIE¯!
Od kilku lat manipuluje siê wynikami koni w zt ,czempionatach ,MPMK .Promowane s± konie w³asno¶ci ANR ,tymczasem te same konie w wysokim  sporcie nie istniej± ju¿ od wielu ,wielu lat. s± wy³±cznie czempionkami,czempionami w czempionatach w wolnych skokach,w zt ,i ...w MPMK ,bo na styl -pod absolutn± kontrol± PZHK z dawnych lat.Powinna¶ otworzyæ w±tek pt. historia PZHK,mo¿e by¶ sobie poszerzy³a swój horyzont ar..?

ar..?to ¿art z tym horyzontem.. a jeszcze w spawie konia amazonki ,to mimo ,ze nie widzia³am czy jest slaby technicznie-jak sugerujesz  czy te nie ,bo mnie tam nie by³o po prostu, to szokuje mnie to, ¿e inny koñ  ze zrzutk± wygra³ i jeszcze do tego ze stadniny ANR.Przecie¿ obowi±zkiem PZHK jest promocja koni w³a¶cicieli prywatnych a nie tych dotowanych przez Skarb Pañstwa.Jesli roba czempionow ze zrzutkami, to po co w ogóle klasyfikowaæ tak marne konie ?To w³a¶nie sk³oni³o mnie do porównania tego czempionatu w Bogus³awicach do mpmk w skokach czy wkkw w szczególno¶ci ,gdzie od kilku lat takie skandaliczne sytuacje maja miejsce i go³ym okiem widaæ, ze coraz mniej w³a¶cicieli anga¿uje siê w takie imprezy.Pewnie na  koniec tylko z kilka  koni bêdzie ocenianych przez  wieloosobowe  komisje i na czempionatach i na MPMK ...
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2013, 21:30:24 »

korytarz by³ ustawiony ¶rednio fair. czy konie ze zrzutkami powinny wygrywaæ? tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi moim zdaniem. nale¿y obserwowaæ jak taki koñ zachowuje siê w kolejnym 'przebiegu', czy wyci±gn±³ jakie¶ wnioski. je¿eli koñ jest my¶l±cy, to takie b³êdy nie powinny rzutowaæ w znacz±cy sposób - w koñcu ka¿demu siê mo¿e zdarzyæ

amazonka80, ogl±da³a¶ mo¿e 3 latki? (nie by³o ich du¿o Chichot )
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 30, 2013, 11:31:04 »

A ja mam do Was pytanie, mo¿e kto¶ z Was mi wyt³umaczy. Czy kto¶ z Was spotka³ siê z tym ,¿e oceniany koñ dostaje noty za typ 9, a nastêpnie za pokrój ten sam koñ otrzymuje 7? - bo wed³ug mnie to tak jakby by³y oceniane dwa ró¿ne konie. Co?
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 10, 2013, 20:46:44 »

Jest to zupe³nie normalne. Typ to nie to samo co pokrój. Kon mo¿e byæ w bardzo dobrym typie ale mieæ wady pokrojowe i na odwrót. Mo¿e byæ dobrze zbudowany, ale ca³o¶æ nie sk³ada siê na odpowiedni standard rasowy lub u¿ytkowy.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: