FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 20:45:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czempionaty obiektywnie  (Przeczytany 13432 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 12, 2013, 11:25:29 »

Polecam oglÂądaĂŚ - pokaz klaczy holsztyĂąskich (czempionat)
http://www.clipmyhorse.de/en/live/channel/2
WÂłaÂśnie trwa. Od 13.00 aukcja ÂźrebiÂąt, warto podpatrzeĂŚ jak takie imprezy organizuje jeden z najlepszych zwiÂązkĂłw hodowlanych.

amazonka80
Zrzutki nie powinny decydowaÌ o miejscu konia. Jeœli korytarz jest postawiony niezbyt fair (skok "z zakrêtu" itd.) to nawet najlepszy koù mo¿e siê pomyliÌ. Dok³adnoœÌ jest bardzo wa¿na, ale jeœli koù nie ma si³y i techniki to sama dok³adnoœÌ nie wystarczy. Nie dzisiaj. Nie w du¿ym sporcie.
Prawda jest takie, ¿e konie ma³opolskie w wiêkszoœci a) nie maj¹ silnego odbicia (a wiêc mo¿liwoœci potencjalnie maj¹ mniejsze) b) nie maj¹ techniki (vide szeroko reklamowany Frazes, przecie¿ reklamowanie tego ogiera jako skoczka to pora¿ka !!) co przy du¿ych wysokoœciach oznacza koniecznoœÌ wykonowania skoków wiêkszych ni¿ u konia poprawnie baskiluj¹cego. Wiêkszy skok to wiêksze obci¹¿enia i jednoczeœnie problem w liniach czy szeregach. c) m³p maj¹ spore problemy z elastycznoœciem i "zginalnoœci¹" stawów co niestety ma podobne skutki jak punkt b) - tridniej im siê rozci¹gn¹Ì, "dokryÌ" du¿y okser itd.
bask
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2013, 13:14:01 »

amazonka80
Zrzutki nie powinny decydowaÌ o miejscu konia. Jeœli korytarz jest postawiony niezbyt fair (skok "z zakrêtu" itd.) to nawet najlepszy koù mo¿e siê pomyliÌ. Dok³adnoœÌ jest bardzo wa¿na, ale jeœli koù nie ma si³y i techniki to sama dok³adnoœÌ nie wystarczy. Nie dzisiaj. Nie w du¿ym sporcie.
Prawda jest takie, ¿e konie ma³opolskie w wiêkszoœci a) nie maj¹ silnego odbicia (a wiêc mo¿liwoœci potencjalnie maj¹ mniejsze) b) nie maj¹ techniki (vide szeroko reklamowany Frazes, przecie¿ reklamowanie tego ogiera jako skoczka to pora¿ka !!) co przy du¿ych wysokoœciach oznacza koniecznoœÌ wykonowania skoków wiêkszych ni¿ u konia poprawnie baskiluj¹cego. Wiêkszy skok to wiêksze obci¹¿enia i jednoczeœnie problem w liniach czy szeregach. c) m³p maj¹ spore problemy z elastycznoœciem i "zginalnoœci¹" stawów co niestety ma podobne skutki jak punkt b) - tridniej im siê rozci¹gn¹Ì, "dokryÌ" du¿y okser itd.
ar...?Przesadzasz trochĂŞ z tymi zrzutkami.Jakby oceniaĂŚ konie na styl we wszystkich konkursach skokowych ,to nikt, Âżaden z obecnych niezliczonych wÂłaÂścicieli koni nie bawiÂł by siĂŞ  w skoki.ZauwaÂż, Âże w Polsce najpierw wprowadzono konkursy na styl na MPMK w 4 latkach, potem w 5 latkach a ostatnio chyba w 6 latkach.Nigdzie w Europie tego nie ma ,w wiĂŞkszoÂści tylko 4 latki sÂą poddawane ocenie na styl.ZupeÂłnie powariowaÂło to  lobby sĂŞdziĂłw z tym parciem na zachowanie swoich miejsc pracy .KonsekwencjÂą tego jest odpÂływ koni z MPMK.Liczba zaprezentowanych polskich koni na MPMK w skokach  w zeszÂłym roku byÂła skandalicznie niska,w 6 latkach 3 konie czy okoÂło 4 , Szok  Dla porĂłwnania ,w  roÂżnych innych krajach majÂą po kilka setek takich koni.Chyba tez  jakaÂś afera byÂła w zeszÂłym roku kiedy w 5 latkach w WKKW  powygrywaÂły konie ze zrzutkami a odrzucone te ,ktĂłre byÂły bez zrzutek,ale przeszÂła bez echa jak na razie chyba.T o jest chore,te czempiony z kilkoma zrzutkami za skoki.W zeszÂłym roku po MPMK nawet wynikĂłw w internecie z konkretnÂą liczbÂą zrzutek nie moÂżna byÂło znaleŸÌ KonsekwencjÂą tego jest to, Âże odrzuca siĂŞ lepsze konie na rzecz tych ze zrzutkami i zniechĂŞca siĂŞ wszystkich wÂłaÂścicieli a dodatkowo w konfrontacji z zagranicÂą prawda jak oliwa wychodzi na jaw i dostajemy lanie aÂż wstyd.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2013, 14:13:10 »

Ja o jednym Ty o drugim.
PisaÂłam o skokach luzem. Korytarz w BogusÂławicach staÂł niezbyt fair. Dla mnie w takim ukÂładzie zrzutki koni biorÂących udziaÂł byÂły do usprawiedliwienia (zwÂłaszcza, Âże dla wielu byÂły to pierwsze wystĂŞpy itd.). No i zrzutka, zrutce nie rĂłwna - jeden koĂą po zrzutce poprawi siĂŞ i wiĂŞcej siĂŞ zrzutka nie przytrafi, drugi bĂŞdzie traktowaÂł dragi jak "podpĂłrkĂŞ".
Ocena musi byÌ ca³oœciowa - dlatego nie punktuje siê wysoko koni skacz¹cych technicznie ale z ma³ym impulsem, s³abym odbiciem i odwrotnie - maj¹cych si³ê i potêgê, ale sztywnych jak dyszle.
Ca³y œwiat ocenia skoki luzem na styl, wiêc nie wiem po co ten wywód o MPMK i ocenie stylu ? Co ma piernik do wiatraka ? MPMK to osobna para kaloszy. Moim zdaniem akurat w skokach jest zauwa¿lny postêp w jakoœci startuj¹cych koni - to, ¿e wiêkszoœÌ z nich urodzi³a siê za Odr¹, no có¿ taki rynek.

Ja pi³am do s³ów amazonka80, która wyrazi³a swoje niezadowolenie z faktu, ¿e klacz nie wygra³a mimo, ¿e nie zrobi³a zrzutki. To by by³o ok, gdyby to by³ konkurs dok³adnoœci, a takim nie by³. Przymusu nie ma, jeœli koù s³abo skacze technicznie, ale ma serce i jest dok³adny - proszê bardzo na MPMK jechaÌ nie trzeba.
¯aden szanuj¹cy siê zwi¹zek hodowlany nie uzna ogiera s³abego technicznie (m³odego), taki koù ma jak¹œ tam szansê na uznanie jeœli przyjd¹ wyniki w du¿ych konkursach i to mi siê wydaje rozs¹dne...
bask
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 13, 2013, 18:45:34 »

MoÂżna  pisaĂŚ jak wĂłl woÂłowi na miedzy,ale moÂżna tez nawiÂązywaĂŚ do tematu.TytuÂł topiku to czempionaty jakbyÂś nie zauwaÂżyÂła,a konkluzja z mojego poprzedniego postu (cyt."To jest chore te czempiony z kilkoma zrzutkami za skoki(...))odnosiÂła siĂŞ do skokĂłw luzem RÓWNIEÂŻ!
Od kilku lat manipuluje siĂŞ wynikami koni w zt ,czempionatach ,MPMK .Promowane sÂą konie wÂłasnoÂści ANR ,tymczasem te same konie w wysokim  sporcie nie istniejÂą juÂż od wielu ,wielu lat. sÂą wy³¹cznie czempionkami,czempionami w czempionatach w wolnych skokach,w zt ,i ...w MPMK ,bo na styl -pod absolutnÂą kontrolÂą PZHK z dawnych lat.PowinnaÂś otworzyĂŚ wÂątek pt. historia PZHK,moÂże byÂś sobie poszerzyÂła swĂłj horyzont ar..?

ar..?to Âżart z tym horyzontem.. a jeszcze w spawie konia amazonki ,to mimo ,ze nie widziaÂłam czy jest slaby technicznie-jak sugerujesz  czy te nie ,bo mnie tam nie byÂło po prostu, to szokuje mnie to, Âże inny koĂą  ze zrzutkÂą wygraÂł i jeszcze do tego ze stadniny ANR.PrzecieÂż obowiÂązkiem PZHK jest promocja koni wÂłaÂścicieli prywatnych a nie tych dotowanych przez Skarb PaĂąstwa.Jesli roba czempionow ze zrzutkami, to po co w ogĂłle klasyfikowaĂŚ tak marne konie ?To wÂłaÂśnie skÂłoniÂło mnie do porĂłwnania tego czempionatu w BogusÂławicach do mpmk w skokach czy wkkw w szczegĂłlnoÂści ,gdzie od kilku lat takie skandaliczne sytuacje maja miejsce i goÂłym okiem widaĂŚ, ze coraz mniej wÂłaÂścicieli angaÂżuje siĂŞ w takie imprezy.Pewnie na  koniec tylko z kilka  koni bĂŞdzie ocenianych przez  wieloosobowe  komisje i na czempionatach i na MPMK ...
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2013, 21:30:24 »

korytarz by³ ustawiony œrednio fair. czy konie ze zrzutkami powinny wygrywaÌ? tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi moim zdaniem. nale¿y obserwowaÌ jak taki koù zachowuje siê w kolejnym 'przebiegu', czy wyci¹gn¹³ jakieœ wnioski. je¿eli koù jest myœl¹cy, to takie b³êdy nie powinny rzutowaÌ w znacz¹cy sposób - w koùcu ka¿demu siê mo¿e zdarzyÌ

amazonka80, oglÂądaÂłaÂś moÂże 3 latki? (nie byÂło ich duÂżo Chichot )
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpień 30, 2013, 11:31:04 »

A ja mam do Was pytanie, mo¿e ktoœ z Was mi wyt³umaczy. Czy ktoœ z Was spotka³ siê z tym ,¿e oceniany koù dostaje noty za typ 9, a nastêpnie za pokrój ten sam koù otrzymuje 7? - bo wed³ug mnie to tak jakby by³y oceniane dwa ró¿ne konie. Co?
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 10, 2013, 20:46:44 »

Jest to zupe³nie normalne. Typ to nie to samo co pokrój. Kon mo¿e byÌ w bardzo dobrym typie ale mieÌ wady pokrojowe i na odwrót. Mo¿e byÌ dobrze zbudowany, ale ca³oœÌ nie sk³ada siê na odpowiedni standard rasowy lub u¿ytkowy.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: